Teraz czytasz...
Ciasto z buraków [przepis]

Ciasto z buraków [przepis]

ciasto z buraków

Ciasto z buraków, umówmy się, brzmi intrygująco. Z ciastem kojarzymy raczej owoce, a nie warzywa, tym bardziej o tak wyraźnym smaku. A tu proszę! Da się z niego wyczarować pyszne ciasto buraczane, które szybko znika z talerzy. Chcesz się przekonać? Wykorzystaj nasz przepis. 

Ciasto z buraków? Spróbuj zanim skreślisz!

Przekonaliśmy się już do ciasta marchewkowego i ciasta dyniowego. Nic dziwnego, bo te wypieki smakują rewelacyjnie, zwłaszcza jesienią. Są też stosunkowo proste w przygotowaniu i tanie (choć w dobrych restauracjach trzeba za nie sporo zapłacić). Ale ciasto z buraczków?

→ Przeczytaj również: Syrop z buraka: jak zrobić i na co pomaga?

A dlaczego nie, zwłaszcza że nie ma lepszego połączenia niż buraki i czekolada. Jeśli więc lubisz te smaki, zachęcam Cię do upieczenia browne z buraka według mojego przepisu.

Mała podpowiedź: Jeśli chcesz podać ciasto rodzinie lub znajomym, nie mów, co stanowi główny składnik (dotyczy to zwłaszcza dzieci, które na hasło 'burak’ potrafią reagować odmową jedzenia jeszcze przed spróbowaniem) 😊 Kiedy zdradzisz, z czego upiekłaś ciasto, spodziewaj się słów uznania 👏

→ Przeczytaj również: Jak zrobić zakwas z buraków?

Ciasto z buraka: przepis

To ciasto czekoladowe z burakami przygotujesz w 40 min. Uwzględnij jednak czas pieczenia buraków (ok. 50 min) i pieczenia ciasta (45 min w temperaturze 160°C).

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):

  • 240 g buraków upieczonych w piekarniku i obranych ze skórki (polecamy buraki ekologiczne)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml kawy espresso
  • 200 g masła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)
  • 135 g mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jajek o temp. pokojowej (żółtka i białka osobno)
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru

By przygotować polewę, potrzebujesz:

  • 100 g serka kremowego
  • 2–3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3/4 kubka cukru pudru
  • 1–2 łyżki maku

Jak zrobić ciasto z burakiem?

  1. Nasmaruj formę masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier będzie lepiej przylegał do formy).
  2. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 45–60 min (aż będą miękkie przy nakłuciu). Opłucz zimną wodą. Kiedy wystygną, obierz ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Dużą miskę umieść na garnku z lekko gotującą się wodą na dnie. Włóż do niej połamaną na kawałki czekoladę. Zostaw do czasu, aż zmięknie, wyłącz ogień, ale miskę zostaw na garnku z wodą.
  4. Wlej espresso do czekolady, lekko zamieszaj, dodaj kawałki masła, wciśnij je łyżką w czekoladę, zostaw do czasu, aż zmiękną, nie mieszaj.
  5. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Miskę z czekoladą zdejmij z pary, wymieszaj masło z czekoladą, dodaj żółtka, mieszaj energicznie, aż się połączą, dodaj buraki i wmieszaj w masę.
  6. Ubij białka na sztywną pianę, porcjami dodawaj cukier i delikatnie połącz z białkiem.
  7. Dodaj mąkę z kakao i proszkiem, wmieszaj szpatułką w mokre składniki.
  8. Przełóż gotową masę do formy, piecz w 160°C przez około 40–45 min (do prawie suchego patyczka, bo ciasto ma być wilgotne). Zostaw w formie do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy wyjmij z formy.
  9. Składniki na polewę dobrze wymieszaj, rozprowadź na wierzchu ciasta, a tuż przed podaniem posyp makiem.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.