Ciasto z buraków, umówmy się, brzmi intrygująco. Z ciastem kojarzymy raczej owoce, a nie warzywa, tym bardziej o tak wyraźnym smaku. A tu proszę! Da się z niego wyczarować pyszne ciasto buraczane, które szybko znika z talerzy. Chcesz się przekonać? Wykorzystaj nasz przepis.
Ciasto z buraków? Spróbuj zanim skreślisz!
Przekonaliśmy się już do ciasta marchewkowego i ciasta dyniowego. Nic dziwnego, bo te wypieki smakują rewelacyjnie, zwłaszcza jesienią. Są też stosunkowo proste w przygotowaniu i tanie (choć w dobrych restauracjach trzeba za nie sporo zapłacić). Ale ciasto z buraczków?
→ Przeczytaj również: Syrop z buraka: jak zrobić i na co pomaga?
A dlaczego nie, zwłaszcza że nie ma lepszego połączenia niż buraki i czekolada. Jeśli więc lubisz te smaki, zachęcam Cię do upieczenia browne z buraka według mojego przepisu.
Mała podpowiedź: Jeśli chcesz podać ciasto rodzinie lub znajomym, nie mów, co stanowi główny składnik (dotyczy to zwłaszcza dzieci, które na hasło 'burak’ potrafią reagować odmową jedzenia jeszcze przed spróbowaniem) 😊 Kiedy zdradzisz, z czego upiekłaś ciasto, spodziewaj się słów uznania 👏
→ Przeczytaj również: Jak zrobić zakwas z buraków?
Ciasto z buraka: przepis
To ciasto czekoladowe z burakami przygotujesz w 40 min. Uwzględnij jednak czas pieczenia buraków (ok. 50 min) i pieczenia ciasta (45 min w temperaturze 160°C).
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):
- 240 g buraków upieczonych w piekarniku i obranych ze skórki (polecamy buraki ekologiczne)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 60 ml kawy espresso
- 200 g masła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)
- 135 g mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dużych jajek o temp. pokojowej (żółtka i białka osobno)
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
By przygotować polewę, potrzebujesz:
- 100 g serka kremowego
- 2–3 łyżki jogurtu greckiego
- 3/4 kubka cukru pudru
- 1–2 łyżki maku
Jak zrobić ciasto z burakiem?
- Nasmaruj formę masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier będzie lepiej przylegał do formy).
- Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 45–60 min (aż będą miękkie przy nakłuciu). Opłucz zimną wodą. Kiedy wystygną, obierz ze skórki i zetrzyj na drobnej tarce.
- Dużą miskę umieść na garnku z lekko gotującą się wodą na dnie. Włóż do niej połamaną na kawałki czekoladę. Zostaw do czasu, aż zmięknie, wyłącz ogień, ale miskę zostaw na garnku z wodą.
- Wlej espresso do czekolady, lekko zamieszaj, dodaj kawałki masła, wciśnij je łyżką w czekoladę, zostaw do czasu, aż zmiękną, nie mieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Miskę z czekoladą zdejmij z pary, wymieszaj masło z czekoladą, dodaj żółtka, mieszaj energicznie, aż się połączą, dodaj buraki i wmieszaj w masę.
- Ubij białka na sztywną pianę, porcjami dodawaj cukier i delikatnie połącz z białkiem.
- Dodaj mąkę z kakao i proszkiem, wmieszaj szpatułką w mokre składniki.
- Przełóż gotową masę do formy, piecz w 160°C przez około 40–45 min (do prawie suchego patyczka, bo ciasto ma być wilgotne). Zostaw w formie do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy wyjmij z formy.
- Składniki na polewę dobrze wymieszaj, rozprowadź na wierzchu ciasta, a tuż przed podaniem posyp makiem.