Granat [owoc]. 5 ważnych informacji

Granat z daleka przypomina zwykłe polskie jabłko, ale kiedy poznamy go od środka, wydaje się jednym z najwspanialszych dzieł natury. Doskonałość przejawia nie tylko w wyglądzie, ale i w korzystnym oddziaływaniu na zdrowie. Nie wspominając już o kubkach smakowych. Ile nasion mieści w sobie jeden owoc granatu? Jak wykorzystać go w niestandardowym, ale bardzo efektownym przepisie? 


Źródło silnych przeciwutleniaczy

Granat zawiera bardzo silne przeciwutleniacze, dzięki czemu wykazuje trzykrotnie większe właściwości antyoksydacyjne niż czerwone wino i zielona herbata. Owoce działają również przeciwzapalnie, dzięki czemu mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka (dotyczy to zwłaszcza nowotworu prostaty i piersi). Granat jest bogaty w witaminy, w szczególności A, C, E i kwas foliowy. Sprawdza się doskonale w zapobieganiu infekcjom wirusowym, anemii i problemom ze skórą.

Granat nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów nasyconych, więc śmiało mogą go spożywać osoby z chorobami sercowymi lub naczyniowymi. Co więcej, regularne spożywanie soku z tego owocu obniża ciśnienie krwi. Granatu powinny jednak unikać osoby z problemami hormonalnymi, ponieważ owoce zawierają fitoestrogeny.


Ciekawostka

Japończycy wykorzystują granatowce w uprawie drzewek bonsai. Nazwa rośliny zainspirowała również Arabów, którzy jedno ze swoich najważniejszych średniowiecznych miast ochrzcili Grenadą.

Ciężar, kolor skórki i kształt pomogą określić jakość owocu

Udając się na zakupy, kierujmy się wszystkimi zmysłami. Należy wybierać najcięższe owoce, ponieważ to właśnie one są najbardziej soczyste, a dzięki temu – najsmaczniejsze. Przyglądajmy się również kolorowi skórki. Granaty o głębokiej barwie są najbardziej dojrzałe. Powierzchnia owocu powinna być błyszcząca i stosunkowo twarda. Miękkie fragmenty świadczą o tym, że granat jest przejrzały. Zwracajmy też uwagę na kształt owocu.


Owoc granatu
Owoc granatu

Okrągłe egzemplarze – przypominające jabłko – są niedojrzałe. Wybierajmy raczej owoce o bardziej „kwadratowym” kształcie. Nie obawiajmy się nabywać granatów z lekko pękniętą skórką – świadczy ona o tym, że owoce są u szczytu dojrzałości. Uszkodzenia powierzchni wynikają z faktu, że pełne smakowitego soku pestki napierają od środka na skórkę. Takie granaty są najsłodsze, choć nadal niepozbawione charakterystycznej kwaskowatości.

Zanim „odbezpieczysz”, pomyśl o ubraniu

Środek owocu składa się z małych czerwonych pestek oddzielonych od siebie białą membraną. Warto zaznaczyć, że sok z granatu pozostawia trudne do wywabienia plamy. Dlatego też obieranie owocu warto zacząć od założenia odpowiedniego ubrania lub fartucha kuchennego. Owoc kroimy na ćwiartki i umieszczamy je w misce z wodą. Stopniowo oddzielamy opadające na dno pestki od białych membran, które unoszą się na powierzchni płynu – woda pozwala nam zatem wydobyć to, co w granacie cenimy najbardziej, a jednocześnie uniknąć poplamienia całej kuchni. Na koniec zbieramy niejadalne białe części owocu z powierzchni, a całość przecedzamy przez sito, by uzyskać garść smakowitych czerwonych pestek. Najlepiej zjeść je od razu, jednak możemy je również umieścić w zamrażalniku i spożyć w ciągu kolejnych dwóch miesięcy.

Granat najlepszy na świeżo

A jak najlepiej skorzystać z dobrodziejstw granatu? Najlepiej spożywać pestki bezpośrednio, używając je do sałatek czy deserów.


Sok z granatu świetnie sprawdzi się jako składnik sosów, stanowiąc doskonałe zastępstwo soku z cytryny. Możemy go również użyć, przygotowując koktajle. Jeśli sięgamy po sok, decydujmy się zawsze na samodzielne jego pozyskanie – to zapewnia najwyższą jakość.

Zalety suszonego granatu

Jeśli chcemy się cieszyć wspaniałymi właściwościami granatu poza sezonem, sięgnijmy po jego suszoną wersję. Zachowuje ona wiele witamin i składników mineralnych świeżych owoców, a jednocześnie jest przyjemnie chrupiąca.

Ciekawostka


Łacińska nazwa granatu, pomegranate, oznacza jabłko pełne pestek (pomum – jabłko, granatum – wypełniony pestkami). Owoc ten zawiera od 200 do nawet 1400 nasion. Granat należy do rodziny jagód, podobnie jak pomidor, malina i truskawka, i jest zbierany z niewysokich drzew i krzewów.

Tekst pochodzi z numeru 5/2019 drukowanej wersji Biokuriera