Teraz czytasz...
Granat [owoc]. Właściwości, wykorzystanie – 5 ważnych informacji
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Granat [owoc]. Właściwości, wykorzystanie – 5 ważnych informacji

Granat z daleka przypomina zwykłe polskie jabłko, ale kiedy poznamy go od środka, wydaje się jednym z najwspanialszych dzieł natury. Doskonałość przejawia nie tylko w wyglądzie, ale i w korzystnym oddziaływaniu na zdrowie. Nie wspominając już o kubkach smakowych. Ile nasion mieści w sobie jeden owoc granatu? Jak wykorzystać go w niestandardowym, ale bardzo efektownym przepisie? 

Źródło silnych przeciwutleniaczy

Granat zawiera bardzo silne przeciwutleniacze, dzięki czemu wykazuje trzykrotnie większe właściwości antyoksydacyjne niż czerwone wino i zielona herbata. Owoce działają również przeciwzapalnie, dzięki czemu mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka (dotyczy to zwłaszcza nowotworu prostaty i piersi). Granat jest bogaty w witaminy, w szczególności A, C, E i kwas foliowy. Sprawdza się doskonale w zapobieganiu infekcjom wirusowym, anemii i problemom ze skórą.

Granat nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów nasyconych, więc śmiało mogą go spożywać osoby z chorobami sercowymi lub naczyniowymi. Co więcej, regularne spożywanie soku z tego owocu obniża ciśnienie krwi. Granatu powinny jednak unikać osoby z problemami hormonalnymi, ponieważ owoce zawierają fitoestrogeny.

Ciekawostka

Japończycy wykorzystują granatowce w uprawie drzewek bonsai. Nazwa rośliny zainspirowała również Arabów, którzy jedno ze swoich najważniejszych średniowiecznych miast ochrzcili Grenadą.

Granatem w raka

Wyniki badań naukowych wskazują, że ekstrakt z kory, soku i oleju z nasion granatu spowalnia reprodukcję komórek rakowych. Ekstrakty te zmniejszały też ilość krwi dostarczanej do guza, przez co ten zmniejszał się. Większość badań koncentrowała się na złośliwych guzach piersi i prostaty. W innych podawano myszom sok z granatu, co powodowało zmniejszanie się u nich guza płuc.

W badaniu z udziałem ludzi potwierdzono, że u mężczyzn po operacji i naświetlaniu przeciw rakowi prostaty wydłużył się przeciętnie czterokrotnie czas podwojenia poziomu PSA (antygen prostaty), kiedy pili codziennie 0,24 litra soku z granatów. Poziom PSA u tych pacjentów podwajał się znacząco długo, bo od 15 do 54 miesięcy.

Obecne w granacie flawonoidy pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych, a tym samym bolesności stawów. Wstępne wyniki badan wskazują, że ekstrakt soku z granatów pomaga hamować działanie enzymu niszczącego chrząstkę stawową.

Uwaga na interakcje granatu z lekami!

Granat wchodzi w interakcję z lekami, m.in. inhibitorami ACE (cała grupa leków stosowanych przy nadciśnieniu). Może też nasilać działanie wafaryny (substancji stosowanej w celu obniżenia krzepliwość krwi).

Ciężar, kolor skórki i kształt pomogą określić jakość owocu

Udając się na zakupy, kierujmy się wszystkimi zmysłami. Należy wybierać najcięższe owoce, ponieważ to właśnie one są najbardziej soczyste, a dzięki temu – najsmaczniejsze. Przyglądajmy się również kolorowi skórki. Granaty o głębokiej barwie są najbardziej dojrzałe. Powierzchnia owocu powinna być błyszcząca i stosunkowo twarda. Miękkie fragmenty świadczą o tym, że granat jest przejrzały. Zwracajmy też uwagę na kształt owocu.

Okrągłe egzemplarze – przypominające jabłko – są niedojrzałe. Wybierajmy raczej owoce o bardziej „kwadratowym” kształcie. Nie obawiajmy się nabywać granatów z lekko pękniętą skórką – świadczy ona o tym, że owoce są u szczytu dojrzałości. Uszkodzenia powierzchni wynikają z faktu, że pełne smakowitego soku pestki napierają od środka na skórkę. Takie granaty są najsłodsze, choć nadal niepozbawione charakterystycznej kwaskowatości.

Zanim „odbezpieczysz”, pomyśl o ubraniu

Środek owocu składa się z małych czerwonych pestek oddzielonych od siebie białą membraną. Warto zaznaczyć, że sok z granatu pozostawia trudne do wywabienia plamy. Dlatego też obieranie owocu warto zacząć od założenia odpowiedniego ubrania lub fartucha kuchennego. Owoc kroimy na ćwiartki i umieszczamy je w misce z wodą. Stopniowo oddzielamy opadające na dno pestki od białych membran, które unoszą się na powierzchni płynu – woda pozwala nam zatem wydobyć to, co w granacie cenimy najbardziej, a jednocześnie uniknąć poplamienia całej kuchni. Na koniec zbieramy niejadalne białe części owocu z powierzchni, a całość przecedzamy przez sito, by uzyskać garść smakowitych czerwonych pestek. Najlepiej zjeść je od razu, jednak możemy je również umieścić w zamrażalniku i spożyć w ciągu kolejnych dwóch miesięcy.

Granat najlepszy na świeżo

A jak najlepiej skorzystać z dobrodziejstw granatu? Najlepiej spożywać pestki bezpośrednio, używając je do sałatek czy deserów.

Sok z granatu świetnie sprawdzi się jako składnik sosów, stanowiąc doskonałe zastępstwo soku z cytryny. Możemy go również użyć, przygotowując koktajle. Jeśli sięgamy po sok, decydujmy się zawsze na samodzielne jego pozyskanie – to zapewnia najwyższą jakość.

Zalety suszonego granatu

Jeśli chcemy się cieszyć wspaniałymi właściwościami granatu poza sezonem, sięgnijmy po jego suszoną wersję. Zachowuje ona wiele witamin i składników mineralnych świeżych owoców, a jednocześnie jest przyjemnie chrupiąca.

Ciekawostka

Łacińska nazwa granatu, pomegranate, oznacza jabłko pełne pestek (pomum – jabłko, granatum – wypełniony pestkami). Owoc ten zawiera od 200 do nawet 1400 nasion. Granat należy do rodziny jagód, podobnie jak pomidor, malina i truskawka, i jest zbierany z niewysokich drzew i krzewów.

Granat to jeden z owoców najwcześniej poznanych przez człowieka  i wprowadzony do upraw wraz z winoroślą, figami, oliwkami pomiędzy trzema a czterema tysiącami lat p.n.e. Podobno owoce te rosły też w Raju. Wspomina o nich Tora, Sanskryt i Odyseja. Były przedmiotem kultu religijnego i symbolem odradzania się, płodności i miłości.

Jaki sok pić?

Sok powinien być bez dodatku cukru, bez konserwantów, stuprocentowy. Nie przyjmujmy ekstraktu, jeśli cierpimy na biegunkę. Kobiety w ciąży też powinny pić sok, bo ekstrakt może zawierać pewnie ilości toksycznych substancji z kory czy skórki owocu. Najbezpieczniej sięgać po sok z certyfikatem BIO.

Zobacz także

domowy kompot

Pomysły na granat!

Aby dostać się do cennego wnętrza, skrywającego smaczną zawartość owocu, nie przecinajmy całego granatu. W ten sposób zanieczyścimy jego wnętrze resztkami pestycydów, jakie mogą znajdować się na skórce. Zdrowiej i łatwiej będzie namoczyć owoc przez kilkanaście minut w ciepłej wodzie i rozerwać skórkę, aby wysypać ziarenka.

Oprócz picia soku, posypywania ziarnami granatu lodów, czy dodawania ich do sałatek, można sporządzić odżywczy i barwny „budyń”. By go przygotować, potrzebne są:

  • 1 szklanka soku z granatów,
  • 3 łyżki stołowe kaszki manny,
  • 2 łyżeczki nierafinowanego cukru,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • niecałe 2 szklanki pełnotłustego mleka,
  • 1 jajko (rozmieszane),
  • 4 łyżki miodu lub innej substancji słodzącej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Na małym ogniu gotujemy posłodzone mleko z kaszką i cynamonem, odstawiamy i mieszamy z sokiem i jajkiem oraz resztą składników. Odstawiamy dobrze wymieszane na 5 minut. Po chwili oceniamy, czy konsystencja nam odpowiada. Jeśli nie trzeba nic dodać dla zagęszczenia lub rozrzedzenia, wówczas  przez chwilę gotujemy nasz „budyń”. Rozlewamy do salaterek i dekorujemy według uznania. Najlepiej smakuje podany na ciepło.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.