Muffinki ze szpinakiem? Czy to właściwe połączenie? Okazuje się, że jak najbardziej! Taki wypiek nie tylko dobrze smakuje, ale jest też zdrowy i dodaje energii.
Jak przygotować muffinki ze szpinakiem i bananami
Przeczytaj: Muffinki jakich nie znacie. O słodkich wypiekach z historią w tle
Składniki:
- duża szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej (300 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki daktyli w proszku
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 1,5 banana
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżka octu jabłkowego
- 1 jajko (opcjonalnie)
Muffinki kasztanowe z melasą karobową [przepis]
Przygotowanie:
Mąkę, sproszkowane daktyle, proszek i sodę mieszamy w misce. Umyte i pozbawione szypułek liście szpinaku ucieramy w blenderze razem z bananami, mlekiem kokosowym, olejem i octem. Łączymy składniki i pieczemy ok. 23 minuty w 200° bez termoobiegu.