Kto powiedział, że jak muffinki to tylko na słodko? Dziś obalamy ten mit, prezentując przepis na wytrawne muffinki z owocami i sosem balsamicznym. To smak włoskiej sałatki zamknięty w niepozornej babeczce.
Składniki (na 10 muffinków)
Do pierwszej miski wsyp:
- 2 duże garści rukoli (pokrojonej drobno, najlepiej osuszonej)
- 2-3 łyżki orzechów włoskich (pokrojonych lub zmielonych)
- pół gruszki pokrojonej w kosteczkę
- garść malin
- 40 ml oleju sezamowego lub z orzechów włoskich
- 1 łyżka kremu na bazie octu balsamicznego
- 2 łyżki jogurtu roślinnego lub naturalnego
- 1/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
Do drugiej miski wsyp:
- 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej lub z samopszy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta bazylii, tymianku, rozmarynu
Jak przygotować wytrawne muffinki?
Sposób przygotowania:
Składniki wymieszaj, wyłóż do foremek, posyp sezamem i piecz 30 minut w 200°C. Pozostaw do wystygnięcia. Muffinki można dodatkowo polać sosem balsamicznym przed podaniem.