Teraz czytasz...
Wytrawne muffinki z owocami i sosem balsamicznym
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Wytrawne muffinki z owocami i sosem balsamicznym

Kto powiedział, że jak muffinki to tylko na słodko? Dziś obalamy ten mit, prezentując przepis na wytrawne muffinki z owocami i sosem balsamicznym. To smak włoskiej sałatki zamknięty w niepozornej babeczce.

Składniki (na 10 muffinków)

Do pierwszej miski wsyp:

  • 2 duże garści rukoli (pokrojonej drobno, najlepiej osuszonej)
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich (pokrojonych lub zmielonych)
  • pół gruszki pokrojonej w kosteczkę
  • garść malin
  • 40 ml oleju sezamowego lub z orzechów włoskich
  • 1 łyżka kremu na bazie octu balsamicznego
  • 2 łyżki jogurtu roślinnego lub naturalnego
  • 1/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego

Do drugiej miski wsyp:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej lub z samopszy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta bazylii, tymianku, rozmarynu

Jak przygotować wytrawne muffinki?

Sposób przygotowania:
Składniki wymieszaj, wyłóż do foremek, posyp sezamem i piecz 30 minut w 200°C. Pozostaw do wystygnięcia. Muffinki można dodatkowo polać sosem balsamicznym przed podaniem.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.