Soda oczyszczona to jedna z niewielu substancji, która przyda się w kuchni nie tylko do gotowania, ale także do… sprzątania – w obu przypadkach jest skuteczna i nieszkodliwa.
W kulinariach formalnie zaliczana jest to grupy dodatków E: E500 (ii) to wodorowęglan sodu a E500 (iii) półtorawęglan sodu
O ile ich stosowanie w żywności niektórych węglanów (węglanu wapnia czy węglanu magnezu, naturalnych minerałów, produkowanych z wody morskiej czy soli) jest dozwolone, o czym pisaliśmy już w artykule „E dodatki w zywności ekologicznej” , to stosowanie „zewnętrzne” w ekologicznym gospodarstwie domowym wręcz zalecane.
Pisaliśmy o tym wielokrotnie na przykład tutaj: Soda oczyszczona w Twoim domu na 5 sposobów
Soda oczyszczona zastosowanie znajduje w kosmetykach, które można przygotować samodzielnie, jako tani, skuteczny i nieszkodliwy środek czyszczący (podobnie jak sok z cytryny i ocet czy zwykłe, szare mydło) oraz piorący (można kupić sodę w kilogramowych opakowaniach).
Zastosowania na szeroką skalę też dają nadzieję, że środowisko ucierpi mniej: soda może służyć jako bezinwazyjne i ekologiczne ścierniwo do obróbki strumieniowo-ściernej. Jest nieszkodliwa dla środowiska i dla pracowników. Jej główną zaletą jest czyszczenie bez ingerencji w obrabiany materiał. Rozpuszcza się w wodzie i nie wytwarza żadnego odpadu.
Sodę możemy stosować w każdej gałęzi przemysłu:
• budownictwo – oczyszczanie elewacji budynków
• motoryzacja – renowacja pojazdów zabytkowych i współczesnych
• przemysł – usuwanie zanieczyszczeń poprodukcyjnych
• komunalna – utrzymanie czystości w miastach, usuwanie graffiti, mycie pasów ruchu, chodników
• zabytki – renowacja zabytkowych pomników, grobów, budynków
• spożywcza – usuwanie zabrudzeń poprodukcyjnych
Tyle o zastosowaniach ogólnych, a co z sodą w żywności?
Pamiętać trzeba, że każdy nadmiar szkodzi. Nadmierne spożycie powoduje podrażnienie śluzówki żołądka, a nawet przełyku i gardła. Dla wrzodowców może to być bardzo nieprzyjemne lub nawet niebezpieczne, bo pod wpływem sody wydziela się większa ilość soku żołądkowego. Nie określono dziennych norm spożycia niemniej jednak ilości występujące zazwyczaj w przepisach kulinarnych z pewnością nie są ryzykowne.
Do poczytania o sodzie oczyszczonej
- Vicky Lansky – Soda Oczyszczona
- Alessandra Moro Buronzo – Niezwykłe zalety zwykłej sody
![]() | ![]() |
Małgorzata Górska
Źródło:
http://www.food-info.net/pl/e/e500-600.htm