Domowe bułki do burgerów są chrupiące i wolne od polepszaczy smaków. Są smaczne i sycące. Wypełnij je dobrej jakości mięsem lub kotletem roślinnym, dodaj ulubione warzywa i gotowe!
Domowe bułki do burgerów – dlaczego warto?
Ktoś powie: po co tracić czas i energie na pieczenie, skoro bułki do burgerów można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Ale kiedy spojrzymy na ich skład, zobaczymy, że warto podjąć to wyzwanie.
Domowe bułki do burgerów można zamrozić i użyć wtedy, kiedy będziemy chcieli przygotować szybki obiad.
Bułki do burgerów
Składniki
- 4¾ kubka mąki orkiszowej (570 g)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
- 1½ kubka ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- nasiona sezamu do posypania
- 2-3 łyżki mleka roślinnego do posmarowania wierzchu przed posypaniem
Przygotowanie
- W misce rozetrzyj świeże drożdże z połową wody, syropem z agawy i 1 łyżką mąki.
- Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, po środku zrób dołek, wlej rozczyn drożdżowy, oliwę, zamieszaj od środka, a potem zagnieć ciasto.
- Wyrabiaj je przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie (jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste możesz dodać ½ kubka mąki dodatkowo).
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h, aż podwoi objętość.
- Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulkę, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 min, powinny się napuszyć.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Kiedy bułki wyrosną, posmaruj wierzch mlekiem roślinnym, ja użyłam migdałowego, posyp nasionami sezamu.
- Piecz przez około 15 min, aż będą złociste na wierzchu.
Burgery w najnowszym numerze Biokuriera!
Kojarzone z niezdrowy jedzeniem i łączone z amerykańską kulturą burgery uczyniliśmy wiodącym tematem czerwcowego numeru Biokuriera. Zajrzyjcie koniecznie! Przeczytacie o ich niezwykle ciekawej historii, wegańskich burgerach oraz o sposobach na to, by uczynić amerykańskie kanapki zdrowszymi.
Najnowszy numer Biokuriera ukaże się ok. 10 czerwca. Szukajcie go w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością albo zamówicie w prenumeracie indywidualnej.