Pstrąg z migdałami, po hiszpańsku trucha con almendras, to uczta dla zmysłów. W jedną chwilę przeniesiesz się rozpalonej słońcem Hiszpanii.
Pstrąg z migdałami na hiszpańską nutę
Dobrze przygotowany pstrąg to przepyszna ryba. A w towarzystwie dodatków, jak choćby migdałów, zyskuje na szlachetności.
Przepis na pstrąga z migdałami podaje czytelnikom Biokuriera Monika Bień-Königsman. Nakładem Wydawnictwa Pascal wydała właśnie książkę „Entre amigos. Hiszpański przepis na szczęście”, z której dowiecie się wielu ciekawostek na temat Hiszpanii.

Pstrąg z migdałami [przepis]
Składniki
- 2 pstrągi (wyczyszczone)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki suszonych liści kopru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 g masła
- szklanki obranych migdałów
- szklanki białego wytrawnego wina
- plastry cytryny
- gałązki pietruszki lub kolendry
Przygotowanie
- Pstrąga smarujemy dwiema łyżkami soku z cytryny.
- Mąkę doprawiamy pieprzem i koprem i obtaczamy w niej dobrze rybę (powinna być nią cała przykryta).
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy połówki migdałów i smażymy je na złoty kolor, ciągle mieszając.
- Następnie suszymy je na ręczniku papierowym.
- Na patelnię kładziemy pstrąga i smażymy go na średnim ogniu, po ok. 5 minut z każdej strony (przy obracaniu ryby trzeba zachować szczególną ostrożność).
- Zdejmujemy rybę z patelni, gdy jest usmażona na złoto.
- Na patelnię wlewamy resztki soku z cytryny oraz białe wino i gotujemy całość bez przykrycia na sporym ogniu, tak by płyn zredukował się o połowę.
- Dodajemy migdały i rybę i jeszcze chwilkę smażymy.
- Danie podajemy na talerzu z kawałkami cytryny i gałązkami pietruszki lub kolendry.