Złote mleko (golden milk) robi prawdziwą furorę w sieci. Publikowane są przepisy na ten specyfik, zachwala się jego właściwości. Czy faktycznie działa? Jakie wykazuje korzyści prozdrowotne? I jak zrobić złote mleko, by czerpać z niej jak najwięcej korzyści?
Złote mleko. Co to jest?
Złote mleko, tak popularne w ostatnim czasie, nie jest niczym nowym. To napój od wieków znany w medycynie ajurwedyjskiej. Napój z kurkumy stanowi prozdrowotną bombę, którą codziennie piją mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa. A to właśnie tam żyje najwięcej stulatków na świecie!
Fenomen złotego mleka dotarł też do Europy. W Polsce jest o nim głośno właśnie teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdy notuje się najwięcej zachorowań na infekcje wirusowe.
Złote mleko – właściwości
Lista schorzeń, których można uniknąć codziennie pijąc złote mleko jest imponująca. Jego główny składnik, kurkumina, zmniejsza stan zapalny, łagodzi ból stawów, poprawia pamięć i koncentrację, działa antydepresyjnie i chroni przed chorobami serca. Pozytywnie wpływa też na odporność. Wykazuje bowiem działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Poprawia ponadto trawienie.
Kurkuma zawiera aktywne biologicznie związki: tumeron i kurkuminę. Pierwsza z nich pozytywnie wpływa na układ nerwowy, druga uznawana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy z grupy polifenoli.
Złote mleko z kurkumą
Swój kolor mleko zawdzięcza kurkuminie, ale to nie jedyny składnik tej prozdrowotnej mieszanki. Obecny w niej jest też imbir oraz cynamon. Obie przyprawy uznawane są za bardzo zdrowe.
Imbir wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i dodaje energii. Pozytywnie wpływa na koncentrację. Łagodzi też dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną i poranne nudności u kobiet w ciąży. Cynamon z kolei działa łagodnie rozkurczająco, eliminuje wzdęcia i wykazuje silne działanie bakteriobójcze.
Przyprawy dodaje się do mleka lub napoju roślinnego (kokosowego, migdałowego, konopnego). Smak napoju poprawia się syropem z agawy, syropem klonowym lub miodem.
Przepis na złote mleko
By przygotować kubek tego odżywczego napoju, potrzebujesz:
- 250 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
- łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki startego imbiru
- 1-2 łyżeczki miodu
- pół łyżeczki startej kurkumy
Mleko wlej do rondelka, dodaj pozostałe składniki (oprócz miodu!). Uważaj, by nie doprowadzić napoju do wrzenia. Kiedy będzie ciepły, przelej go do kubka, dodaj miód. Gotowe!
Jak zrobić złote mleko z dynią?
Możesz też przygotować złote mleko dyniowe. Potrzebne składniki to:
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- 40 g purée z dyni (kliknij i przeczytaj, jak je zrobić)
- 1 łyżka syropu klonowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki startego imbiru
- pół łyżeczki startej kurkumy
- szczypta pieprzu
W rondelku podgrzej mleko, dodaj purée z dyni i wszystkie przyprawy wraz z syropem. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem przecedź przez sitko i oprósz kurkumą w proszku.
Przepis na złote mleko dyniowe pochodzi z książki „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”, w której znajdziesz wiele ciekawych podpowiedzi, jak przygotować to tanie i pożywne warzywo na słono i słodko. Jeśli chcecie wypróbować jeden z przepisów, polecamy ciasto dyniowe.
Złote mleko. Jak często pić?
Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, po kubek złotego mleka możemy sięgać codziennie. W przypadku infekcji napój można pić nawet częściej (2-3 razy dziennie).
Złote mleko można też podawać dzieciom od 3. roku życia. Ale uwaga: na początku dodajmy niewielką ilość przypraw (kurkumy i imbiru), zwłaszcza jeśli wcześniej nie były one składnikiem diety dziecka.
Przeczytaj także: antygrypina
Złote mleko. Na co pomaga?
1. Poprawia odporność
Każdy składnik złotego mleka – kurkuma, imbir i cynamon – działa przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Zmniejsza stan zapalny i wzmacnia układ immunologiczny. Warto sięgać po ten napój przy pierwszych objawach przeziębienia.
Substancje obecne w świeżym imbirze hamują wzrost niektórych bakterii. Dowiedziono również, że ekstrakt z imbiru może zwalczyć wirusa RSV, który stanowi częstą przyczynę infekcji dróg oddechowych. Aldehyd cynamonowy, substancja czynna w cynamonie, niszczy z kolei grzyby i bakterie.
2. Wspomaga pamięć i koncentrację
Kurkumina zwiększa poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF, ang. brain-derived neurotrophic factor). Wspomaga on wzrost komórek mózgowych. Niski poziom BDNF ma związek z zaburzeniami mózgu (obserwuje się go m.in. u pacjentów z chorobą Alzheimera).
Imbir obecny w złotym mleku poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. W badaniach dowiedziono też, że składniki cynamonu są w stanie zmniejszyć objawy choroby Parkinsona.
3. Dla zdrowego serca
Substancje połączone z niższym ryzykiem chorób serca odkryto w cynamonie, imbirze i kurkumie, a zatem w każdym z kluczowych składników złotego mleka.
Cynamon obniża poziom całkowitego cholesterolu, triglicerydów i „złego” cholesterolu LDL. Z kolei kurkumina poprawia funkcjonowanie wyściółki naczyń krwionośnych.
4. Poprawia trawienie
Kurkuma pozytywnie wpływa na proces trawienia poprzez zwiększenie produkcji żółci. Łagodzi też objawy nieustawności, m.in. ból brzucha i wzdęcia.
Przeprowadzono ponadto badania, z których wynika, że kurkuma może zapobiec nawrotom dolegliwości związanych z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
5. Zmniejsza stan zapalny
Prozdrowotne trio – imbir, kurkuma i cynamon – wycisza stan zapalny, który odgrywa znaczącą rolę w przebiegu chorób przewlekłych.
Niektóre z badań sugerują nawet, że przeciwzapalne działanie kurkuminy można porównać do skuteczności tradycyjnych leków. Warto sięgać po tę przyprawę, by złagodzić ból stawów związany z chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów.