5 powodów, dla których warto pić złote mleko

Od jakiegoś czasu złote mleko (golden milk) robi prawdziwą furorę w sieci. Publikowane są przepisy na ten specyfik, zachwala się jego właściwości. Czy faktycznie działa? Jakie wykazuje korzyści prozdrowotne?


Złote mleko, tak popularne w ostatnim czasie, nie jest niczym nowym. To napój od wieków znany w medycynie ajurwedyjskiej. Kurkuma w połączeniu z wodą stanowi prozdrowotną bombę, którą codziennie piją mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa. To właśnie tam żyje najwięcej stulatków na świecie!

Fenomen złotego mleka dotarł też do Europy. W Polsce jest o nim głośno właśnie teraz, w okresie zimowym, gdy notuje się najwięcej zachorowań na infekcje wirusowe.


Na co pomaga złote mleko?

Lista schorzeń, których można uniknąć codziennie pijąc złote mleko jest imponująca. Jego główny składnik, kurkumina,  zmniejsza stan zapalny, łagodzi ból stawów, poprawia pamięć i koncentrację, działa antydepresyjnie i chroni przed chorobami serca. Pozytywnie wpływa też na odporność. Wykazuje bowiem działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Poprawia ponadto trawienie.

Kurkuma zawiera aktywne biologicznie związki: tumeron i kurkuminę. Pierwsza z nich pozytywnie wpływa na układ nerwowy, druga uznawana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy z grupy polifenoli.

„Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali [recenzja]

Składniki złotego mleka

Swój kolor mleko zawdzięcza kurkuminie, ale to nie jedyny składnik tej prozdrowotnej mieszanki. Obecny w niej jest też imbir oraz cynamon. Obie przyprawy uznawane są za bardzo zdrowe. Imbir wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i dodaje energii. Pozytywnie wpływa na koncentrację. Łagodzi też dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną i poranne nudności u kobiet w ciąży. Cynamon z kolei działa łagodnie rozkurczająco, eliminuje wzdęcia i wykazuje silne działanie bakteriobójcze.

Przyprawy dodaje się do mleka lub napoju roślinnego (kokosowego, migdałowego, konopnego). Smak napoju poprawia się syropem z agawy, syropem klonowym lub miodem.

Na co pomaga złote mleko?

1. Poprawia odporność

Każdy składnik złotego mleka – kurkuma, imbir i  cynamon – działa przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Zmniejsza stan zapalny i wzmacnia układ immunologiczny.


Substancje obecne w świeżym imbirze hamują wzrost niektórych bakterii. Dowiedziono również, że ekstrakt z imbiru może zwalczyć wirus RSV, który stanowi częstą przyczynę infekcji dróg oddechowych. Aldehyd cynamonowy, substancja czynna w cynamonie, zwalcza z kolei grzyby i bakterie.

2. Wspomaga pamięć i koncentrację

Kurkumina zwiększa poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF, ang. brain-derived neurotrophic factor). Wspomaga on wzrost komórek mózgowych. Niski poziom BDNF ma związek z zaburzeniami mózgu (obserwuje się go m.in. u pacjentów z chorobą Alzheimera).

Imbir obecny w złotym mleku poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. W badaniach dowiedziono też, że składniki cynamonu są w stanie zmniejszyć objawy choroby Parkinsona.


3. Dla zdrowego serca

Substancje połączone z niższym ryzykiem chorób serca odkryto w cynamonie, imbirze i kurkumie, a zatem w każdym z kluczowych składników złotego mleka.

Cynamon obniża poziom całkowitego cholesterolu, triglicerydów i “złego” cholesterolu LDL. Z kolei kurkumina poprawia funkcjonowanie wyściółki naczyń krwionośnych.

4. Poprawia trawienie

Kurkuma pozytywnie wpływa na proces trawienia poprzez zwiększenie produkcji żółci. Łagodzi też objawy nieustawności – ból brzucha i wzdęcia.

Przeprowadzono ponadto badania, z których wynika, że kurkuma może zapobiec nawrotom dolegliwości związanych z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

5. Zmniejsza stan zapalny

Prozdrowotne trio – imbir, kurkuma i cynamon – wycisza stan zapalny, który odgrywa znaczącą rolę w przebiegu chorób przewlekłych.

Niektóre z badań sugerują nawet, że przeciwzapalne działanie kurkuminy można porównać do skuteczności tradycyjnych leków. Warto sięgać po tę przyprawę, by złagodzić ból stawów związany z chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów.