Teraz czytasz...
Co zamiast soli … Kilka przykładów.

Co zamiast soli … Kilka przykładów.

Co zamiast soli? Oto kilka smacznych rozwiązań kulinarnych, które pozwolą uniknąć szkodliwego nadmiaru soli w kuchni, bez utraty doskonałego smaku potraw.

Przypominamy, że zaleca się spożycie nie więcej niż 2 gramów soli dziennie, tymczasem większość świata przekracza ten limit ponad dwukrotnie. W ostatnim badaniu na Tufts University naukowcy przeanalizowali wyniki ze 107 analiz badawczych i potwierdzili, że nadmierne spożycie soli sprzyja nadciśnieniu i niesie ryzyko poważnego „incydentu kardiologicznego”, czyli zawału mięśnia sercowego.

Zawał i zmiana diety

Dla wielu osób ograniczenie soli oznacza poważną, całościową zmianę podejścia do żywności. Z pewnością na diecie niskosodowej należy zrezygnować lub maksymalnie ograniczyć potrawy wysokoprzetworzone, a zwłaszcza dania gotowe. Producenci bowiem mocno przesadzają z ilością soli, by wzmocnić smak i przedłużyć trwałość produktów.

Zioła, przyprawy naturalne, ocet winny, cytryna podkreślają smak

Tymczasem kuchnia pełna ziół jest ciekawa, smaczna i zdrowa. Przy minimalnym wysiłku zyskamy nie tylko pełnię smaku ale i wiele korzyści dla organizmu. Zarówno suszone, jak i świeże zioła nadadzą smak i podkreślą go. Osoby, które zrezygnowały z soli zupełnie często mówią, że teraz czują naturalny smak potraw.

Jeśli chcemy podkreślić smak potraw bez użycia soli, to zdajmy się na ocet winny lub jabłkowy i cytrynę. Podkreśli smak sałatek, ryb, czy grillowanego drobiu. Substancja tak kwaśna obniży pH potrawy, a przez to uwydatnia inny jej smak.

Alternatywy dla soli. Inne propozycje

  • Kwiaty nasturcji, nagietka – mają wyrazisty smak pasujący do sałatek, kanapek.
  • Świeża bazylia, estragon – pasują do sadzonych jajek, jajecznicy i twarogu
  • Bazylia, tymianek, oregano, liść laurowy – dodadzą smaku zupom i sosom
  • Do ryb: anyż, kolendra, koper, pietruszka, tymianek, szałwia (plus kilka kropel cytryny dla doskonałego efektu), pieprz, czosnek
  • Do wieprzowiny: anyż, kolendra, oregano, rozmaryn, majeranek, pieprz, czosnek
  • Do drobiu: anyż, pietruszka, szałwia, rozmaryn, tymianek, pieprz, czosnek
  • Do jagnięciny: mięta, pieprz, tymianek
  • Do warzyw: bazylia, pietruszka, szczypiorek, koper ogrodowy, majeranek, oregano, rozmaryn, pieprz, czosnek

Należy pamiętać, że odrobina dobrego tłuszczu w potrawie także wydobędzie i podkreśli jej smak. Antyoksydanty, jak witamina C, czy E w tłuszczach także są naturalnymi konserwantami żywności, zapobiegają bowiem utlenianiu wartościowych składników.

Zobacz także

Od wieków jedzenie suszono, bądź konserwowano solą, ale warto wiedzieć, że także zioła dodawano, by jedzenie się nie popsuło. Takie właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne (organizm ludzki) mają: rozmaryn, tymianek, oregano, cynamon, czosnek, chmiel, kapusta, korzennik lekarski (znany jako ziele angielskie), ostra papryka (dzięki kapsaicynie).
Te najostrzejsze przyprawy nie bez powodu znalazły zastosowanie w najgorętszych klimatach Indii czy Meksyku, gdzie jedzenie psuje się najszybciej. Dookoła świata znajdziemy wiele inspiracji, co zastosować zamiast soli.

Sprawdź także: https://biokurier.pl/jedzenie/swieze-ziola-5-rodzajow-ktore-musisz-miec-w-swojej-kuchni/

oprac. M. Górska na podst. Rodale News

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.