Młody jęczmień obfituje w wiele bioaktywnych składników. Pozytywnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. Jego zielone źdźbła są też oryginalną ozdobą wielkanocnego stołu. A czy sprawdza się jako suplement diety?
Młody jęczmień, czyli co?
Jęczmień to roślina znana od neolitu. Cenione było w Mezopotamii, Egipcie, Chinach, Indiach, Grecji i Rzymie. Z czasem zostało wyparte przez pszenicę, choć do dziś produkuje się z niego kasze i słód jęczmienny.
W ostatnich latach grono żywności funkcjonalnej poszerzyło się o młody jęczmień, który pokochali miłośnicy zielonych koktajli. Uważano, że nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale też dodaje energii. Czy faktycznie?
Młody jęczmień – właściwości
Nie da się zaprzeczyć, że zielony jęczmień ma nam wiele do zaoferowania. Wyróżnia się wysoką zawartością witamin (m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B), minerałów i pierwiastków śladowych (m.in. cynku, magnezu i wapnia). Zawiera spore ilości białka oraz chlorofil. W listkach młodego jęczmienia znajdziemy też enzym SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), którego niedobór obserwuje się u pacjentów chorych onkologicznie.
Młody jęczmien stanowi też źródło niezbędnych aminokwasów, a więc takich, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Dostarcza też błonnik pokarmowy i antyoksydanty.
Ten imponujący skład rośliny sprawia, że mlody jeczmien działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a ponadto:
- wspomaga oczyszczanie organizmu,
- zmniejsza ryzyko anemii,
- chroni naczynia krwionośne osób chorych na cukrzycę typu 2,
- ogranicza rozwój stanów zapalnych w organizmie,
- przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi,
- zapobiega zaparciom, co jest istotnym elementem profilaktyki nowotworu jelita grubego,
- zmniejsza niekorzystny wpływ przewlekłego stresu na organizm człowieka,
- chroni błonę śluzową układu pokarmowego przed uszkodzeniami, stąd zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Młody jęczmień. Jak stosować?
Zielony jęczmień, działanie którego jest wszechstronne, najczęściej dostępny jest w postaci sproszkowanej. W takiej postaci dodaje się go do koktajli, sałatek i jogurtów (w formie posypki). Niekiedy też pije się go po rozpuszczeniu w szklance ciepłej (nie wrzącej!) wody lub soku.
Młody zielony jęczmień ma intensywnie zielony kolor i dość specyficzny zapach (dla niektórych to na tyle poważna wada, że rezygnują ze spożycia tej sproszkowanej trawy). Jej smak jest jednak trudny do określenia, neutralny.
Polecamy kupować go od producentów z certyfikatem ekologicznym. Mamy wówczas pewność, że otrzymamy produkt najwyższej jakości.

Najbardziej wartościowy pod względem prozdrowotnym jest jednak świeżo wyciskany sok z młodego jęczmienia. Ten jednak do produkt niezwykle rzadko spotykany na rynku komercyjnym. W sprzedaży dostępne są również tabletki i kapsułki.
Zielono mi!
Warto pamiętać, że młody jęczmień, podobnie jak trawa pszeniczna, to oryginalne ozdoby domu na wiosnę. Są to rośliny na tyle proste w uprawie, że każdy może je mieć pod ręką. Wystarczy kupić nasiona, następnie wysiać je do lekkiej i wilgotnej ziemi (odpowiednie będzie uniwersalne podłoże do roślin doniczkowych z domieszką torfu). Już po tygodniu w doniczce pojawi się zielona trawa, którą można zjeść samemu lub poczęstować nią domowe zwierzęta.
Przeczytaj także o innym superfoods: Moringa olejodajna. Właściwości i zastosowanie
Pamiętajmy jednak, by nie traktować młodego jęczmienia jako remedium na wszystkie dolegliwości. Jest to co prawda produkt bardzo zdrowy i odżywczy, jednak nie zastąpi zdrowej diety i aktywności fizycznej. Starajmy się też nie spożywać go w nadmiernych ilościach. Optymalna dawka to od 5 do 10 g (1-2 łyżeczki) dziennie.