Teraz czytasz...
Młody jęczmień – właściwości i zastosowanie

Młody jęczmień – właściwości i zastosowanie

trawa młody jęczmień, szklanka zielonego soku z jęczmienia i sproszkowany jęczmień

Młody jęczmień obfituje w wiele bioaktywnych składników. Pozytywnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. Jego zielone źdźbła są też oryginalną ozdobą wielkanocnego stołu. A czy sprawdza się jako suplement diety?

Młody jęczmień, czyli co?

Jęczmień to roślina znana od neolitu. Cenione było w Mezopotamii, Egipcie, Chinach, Indiach, Grecji i Rzymie. Z czasem zostało wyparte przez pszenicę, choć do dziś produkuje się z niego kasze i słód jęczmienny.

W ostatnich latach grono żywności funkcjonalnej poszerzyło się o młody jęczmień, który pokochali miłośnicy zielonych koktajli. Uważano, że nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale też dodaje energii. Czy faktycznie?

Młody jęczmień – właściwości

Nie da się zaprzeczyć, że zielony jęczmień ma nam wiele do zaoferowania. Wyróżnia się wysoką zawartością witamin (m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B), minerałów i pierwiastków śladowych (m.in. cynku, magnezu i wapnia). Zawiera spore ilości białka oraz chlorofil. W listkach młodego jęczmienia znajdziemy też enzym SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), którego niedobór obserwuje się u pacjentów chorych onkologicznie.

Młody jęczmien stanowi też źródło niezbędnych aminokwasów, a więc takich, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Dostarcza też błonnik pokarmowy i antyoksydanty.

Ten imponujący skład rośliny sprawia, że mlody jeczmien działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a ponadto:

  • wspomaga oczyszczanie organizmu,
  • zmniejsza ryzyko anemii,
  • chroni naczynia krwionośne osób chorych na cukrzycę typu 2,
  • ogranicza rozwój stanów zapalnych w organizmie,
  • przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi,
  • zapobiega zaparciom, co jest istotnym elementem profilaktyki nowotworu jelita grubego,
  • zmniejsza niekorzystny wpływ przewlekłego stresu na organizm człowieka,
  • chroni błonę śluzową układu pokarmowego przed uszkodzeniami, stąd zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Młody jęczmień. Jak stosować?

Zielony jęczmień, działanie którego jest wszechstronne, najczęściej dostępny jest w postaci sproszkowanej. W takiej postaci dodaje się go do koktajli, sałatek i jogurtów (w formie posypki). Niekiedy też pije się go po rozpuszczeniu w szklance ciepłej (nie wrzącej!) wody lub soku.

Młody zielony jęczmień ma intensywnie zielony kolor i dość specyficzny zapach (dla niektórych to na tyle poważna wada, że rezygnują ze spożycia tej sproszkowanej trawy). Jej smak jest jednak trudny do określenia, neutralny.

Polecamy kupować go od producentów z certyfikatem ekologicznym. Mamy wówczas pewność, że otrzymamy produkt najwyższej jakości.

Zobacz także
przetwory na zimę z pomidorów, domowy ketchup

ciecierzyca bio
Na opakowaniu zielonego jęczmienia szukaj europejskiego logo żywności ekologicznej

Najbardziej wartościowy pod względem prozdrowotnym jest jednak świeżo wyciskany sok z młodego jęczmienia. Ten jednak do produkt niezwykle rzadko spotykany na rynku komercyjnym. W sprzedaży dostępne są również tabletki i kapsułki.

Zielono mi!

Warto pamiętać, że młody jęczmień, podobnie jak trawa pszeniczna, to oryginalne ozdoby domu na wiosnę. Są to rośliny na tyle proste w uprawie, że każdy może je mieć pod ręką. Wystarczy kupić nasiona, następnie wysiać je do lekkiej i wilgotnej ziemi (odpowiednie będzie uniwersalne podłoże do roślin doniczkowych z domieszką torfu). Już po tygodniu w doniczce pojawi się zielona trawa, którą można zjeść samemu lub poczęstować nią domowe zwierzęta.

Przeczytaj także o innym superfoods: Moringa olejodajna. Właściwości i zastosowanie

Pamiętajmy jednak, by nie traktować młodego jęczmienia jako remedium na wszystkie dolegliwości. Jest to co prawda produkt bardzo zdrowy i odżywczy, jednak nie zastąpi zdrowej diety i aktywności fizycznej. Starajmy się też nie spożywać go w nadmiernych ilościach. Optymalna dawka to od 5 do 10 g (1-2 łyżeczki) dziennie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.