Teraz czytasz...
Antyoksydanty – rodzaje i właściwości

Antyoksydanty – rodzaje i właściwości

Agnieszka Gotówka

Nasza dieta powinna obfitować w składniki przeciwutleniające, czyli cenne antyoksydanty. Znaleźć je można w wielu warzywach i owocach. Które z nich są najważniejsze? Jakie znaczenie mają w profilaktyce chorób?

Prezentujemy rodzaje i właściwości antoksydantów. Polecamy także szerszy tekst na temat właściwości zdrowotnych antyoksydantów.

Beta-karoten

Czym jest: Związek chemiczny należący do grupy karotenoidów, nazywany również prowitaminą A.

Właściwości: Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie zmian trądzikowych, spowalnia proces starzenia, zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.

Źródła beta-karotenu:

Można go znaleźć w pomarańczowych, czerwonych oraz żółtych owocach i warzywach: marchwi, dyni, morelach, brzoskwiniach, papryce, pomarańczach. Beta-karoten obecny jest ponadto w brokułach, sałacie, szpinaku i fasolce szparagowej.

Luteina

Czym jest: Działa niczym naturalny filtr przeciwsłoneczny. Wchłania szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe.

Właściwości: Chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zapobiega zaćmie i zapewnia lepsze widzenie w nocy. Działa zbawienie na skórę, poprawiając jej elastyczność.

Likopen

Czym jest: To jeden z przeciwutleniaczy, należący do rodziny naturalnych karotenoidów.

Właściwości: Chroni organizm przed wieloma chorobami, zwłaszcza układu krwionośnego. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego i choroby wieńcowej. Liczne badania dowodzą, że likopen hamuje namnażanie się komórek nowotworowych.

Źródła likopenu

Głównym źródłem likopenu są pomidory. Jego zawartość zwiększa się pod wpływem gotowania, więc warto włączyć do diety dobrej jakości ketchup, przecier pomidorowy lub passatę.

Selen

Czym jest: Selen to jeden z pierwiastków znajdujących się w naszym organizmie. Bierze udział w produkcji enzymu, który chroni błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Właściwości: Obniża ilość związków wywołujących w organizmie stan zapalny, bierze udział w produkcji hormonów tarczycy i testosteronu. W przypadku kobiet zmniejsza ryzyko poronienia. Opóźnia ponadto procesy starzenia.

Źródła selenu:

  • mięso,
  • jajka,
  • orzechy,
  • nabiał,
  • groch,
  • soczewica,
  • podroby.

Polifenole

Czym są: Polifenole to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli. Występują w roślinach, wykazując działanie przeciwutleniające.

Właściwości: Zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych i układu krwionośnego. Blokują związki wywołujące namnażanie się komórek nowotworowych i inne związki trujące, jakie przyjmujemy z żywnością. Przeczytaj więcej: Antocyjany. Pytamy o źródła, zastosowanie i właściwości

źródła:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.