Nasza dieta powinna obfitować w składniki przeciwutleniające, czyli cenne antyoksydanty. Znaleźć je można w wielu warzywach i owocach. Które z nich są najważniejsze? Jakie znaczenie mają w profilaktyce chorób?
Na naszych stronach kilka dni temu ukazał się obszerny materiał dotyczący antyoksydantów. Dzisiaj prezentujemy rodzaje i właściwości najważniejszych z nich.
Beta-karoten
Czym jest
: Związek chemiczny należący do grupy karotenoidów, nazywany również prowitaminą A.
Właściwości: Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie zmian trądzikowych, spowalnia proces starzenia, zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.
Gdzie szukać: Można go znaleźć w pomarańczowych, czerwonych oraz żółtych owocach i warzywach: marchwi, dyni, morelach, brzoskwiniach, papryce, pomarańczach. Beta-karoten obecny jest ponadto w brokułach, sałacie, szpinaku i fasolce szparagowej.
Luteina
Czym jest
: Działa niczym naturalny filtr przeciwsłoneczny. Wchłania szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe.
Właściwości: Chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zapobiega zaćmie i zapewnia lepsze widzenie w nocy. Działa zbawienie na skórę, poprawiając jej elastyczność.
Gdzie szukać: W luteinę obfitują: jarmuż, natka pietruszki, surowy szpinak, brokuły, groszek, sałata, jeżyny, maliny, dynia, cukinia.
Warto wiedzieć, że luteina to substancja kapryśna i traci swoje właściwości pod wpływem długiego gotowania czy nawet siekania warzyw metalowym nożem.
****
Konkurs z ekopiramida.pl .
1 część hasła: „Czytam Biokurier”
2 część hasła znajdziesz w tekście: 4 nalewki, które wykorzystasz jako kosmetyki
Trzeciej części hasła szukajcie na stronie ekopiramidy.
Sprawdź o co chodzi i baw się z nami
****
Likopen
Czym jest
: To jeden z przeciwutleniaczy, należący do rodziny naturalnych karotenoidów.
Właściwości: Chroni organizm przed wieloma chorobami, zwłaszcza układu krwionośnego. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego i choroby wieńcowej. Liczne badania dowodzą, że likopen hamuje namnażanie się komórek nowotworowych.
Gdzie szukać: Głównym źródłem likopenu są pomidory. Jego zawartość zwiększa się pod wpływem gotowania, więc warto włączyć do diety dobrej jakości ketchup, przecier pomidorowy lub passatę.
Selen
Czym jest
: Selen to jeden z pierwiastków znajdujących się w naszym organizmie. Bierze udział w produkcji enzymu, który chroni błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Właściwości: Obniża ilość związków wywołujących w organizmie stan zapalny, bierze udział w produkcji hormonów tarczycy i testosteronu. W przypadku kobiet zmniejsza ryzyko poronienia. Opóźnia ponadto procesy starzenia.
Gdzie szukać: Źródłem selenu są mięso, jajka, orzechy, nabiał, groch, soczewica, podroby.
Polifenole
Czym są
: Polifenole to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli. Występują w roślinach, wykazując działanie przeciwutleniające.
Właściwości: Zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych i układu krwionośnego. Blokują związki wywołujące namnażanie się komórek nowotworowych i inne związki trujące, jakie przyjmujemy z żywnością.
Gdzie szukać: W polifenole obfitują winogrona, wino, jagody, oliwa z oliwek, herbata, kakao, kapusta i czosnek.