Teraz czytasz...
Papryka – jak wykorzystać w kuchni i która jest najbardziej ostra?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Papryka – jak wykorzystać w kuchni i która jest najbardziej ostra?

Papryka czerwona zielona, czy żółta? Łagodna czy ostra? Natura dostarczyła nam niemal nieskończone bogactwo rodzajów tego warzywa. Oprócz całej gamy smaków, dostarczają one naszym organizmom wielu korzystnych składników. 

Czerwone złoto

Współcześnie paprykę kojarzy się z Węgrami, gdzie nazywa się ją „czerwonym złotem”. Jej prawdziwą ojczyzną jest jednak Ameryka Południowa. Do Europy dotarła najprawdopodobniej za sprawą Krzysztofa Kolumba. Znakomicie sprawdzała się w postaci startej, jako nowy rodzaj pieprzu, który uzyskuje się susząc i ścierając na proszek pewne odmiany  (np. cayenne). Niemiecki naukowiec i podróżnik Alexander von Humboldt uważał, że w kuchni Indian zajmowała tak istotne miejsce jak u Europejczyków sól.

Bogactwo zdrowych składników w papryce

Jest znakomitym źródłem
  • witamin (A, B, C i E) 
  • związków mineralnych (fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo).
Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość witaminy C (7,5 dag zielonej papryki w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie) i A.

Jak efektywnie wykorzystać właściwości zdrowotne?

Warto wiedzieć, że im bardziej zielona papryka tym więcej witaminy C zawiera. Im bardziej czerwona, tym poziom witaminy C zmniejsza się, a rośnie poziom witaminy A. Dobra rada! Aby przyswoić najwięcej beta-karotenu z, krójmy ją bezpośrednio przed podaniem i delikatnie polejmy olejem.

Kapsaicyna, czyli od czego zależy „ostrość” papryki?

Bardzo cennym i ważnym składnikiem papryki jest alkaloid o nazwie kapsaicyna, który nazywany bywa także enzymem ostrości. To właśnie od zawartości kapsaicyny zależy stopień ostrości warzywa(ilustruje to nawet specjalna skala stworzona w 1912 przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a).

Czym jest skala Scoville’a

Skala (oznaczana skrótem SHU) określa ilość kapsaicyny, a co za tym idzie „ostrość” papryki. 0 w skali Scoville’a ma najsłodsza odmiana, czyli papryka roczna. Papryczki chilli to około 2500-8000 SHU, a papryka tabasco 30000-50000 SHU.

Jak złagodzić ostry smak?

Aby złagodzić ostry smak papryki nie należy używać wody (działa ona wręcz odwrotnie, wzmagając jej ostrość). Znacznie lepiej jest użyć

Cenne właściwości kapsaicyny

Kapsaicyna ma właściwości bakteriobójcze, powoduje także wydzielanie endorfin (tzw. hormonów szczęścia). To właśnie zawartości kapsaicyny papryka zawdzięcza działanie wspomagające trawienie, przyspieszanie procesów przemiany materii czy też właściwości antyrakowe (testy laboratoryjne wykazały, że kapsaicyny uniemożliwia toksycznym substancjom powodującą raka mutację komórek). Wśród innych zalet wspomnianego alkaloidu wymienia się: zapobieganie krzepnięciu krwi i rozrzedzanie krwi.

Jak przechowywać?

Najlepiej nie przechowywać papryki przez długi czas i kupować warzywo w ilości pozwalającej na zaspokojenie bieżących potrzeb. Papryka powinna być przechowywana w ciemnym suchym miejscu. Nie powinniśmy wystawiać jej na długotrwałe działanie mocnego światła i intensywne zapachy pochodzące od innych warzyw lub przypraw (tak aby nie utraciła swojego specyficznego aromatu).

Papryczka chili świetnym afrodyzjakiem

Zgodnie z podaniami ludowymi wielu krajów spożywanie papryki, a zwłaszcza papryki chili poprawia samopoczucie i wzmaga potencję. Współcześnie wiadomo, że związane jest to z działaniem kapsaicyny. Na Karaibach miesza się paprykę chilli z orzechami, cynamonem, wanilą i zalewa brandy. Powstały drink, nazywany „Creme de Banana”, postrzegany jest jako skuteczny afrodyzjak.

Pieprz chilli pomaga koić ból

Mimo iż ostry smak pieprzu chilli powoduje pieczenie w ustach, jednocześnie przesyła do naszego mózgu sygnały powodujące złagodzenie bólu. Pieczenie języka i śluzówek jamy ustnej jest przyczyną wysyłania do mózgu informacji, które przekładają się na produkcję endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, które łagodzą ból i wprawiają nas w dobry nastrój. Zbyt częste korzystanie z tych właściwości pieprzu chilli może nawet przerodzić się w uzależnienie.

Jak papryka sprawdza się na grillu?

Papryka ekologiczna

Co to znaczy, że warzywo jest ekologiczne? Takie warzywo uprawiane jest w gospodarstwie działającym zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. W dużym uproszczeniu, chodzi o eliminację syntentycznych nawozów i środków ochrony roślin. W zamian stosuje się naturalną agrotechnikę i środki bazujące na substancjach naturalnych. Cały proces produkcji ekologicznej podlega certyfikacji a żywność ekologiczną rozpoznasz dzięki znakowi ekoliścia.

Oznakowanie żywności ekologicznej
Oznakowanie żywności ekologicznej

Przepisy z wykorzystaniem papryki

Polecamy Wam przepisy kulinarne:

Sos z pieczonej papryki
Sos z pieczonej papryki

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.