Papryka czerwona zielona, czy żółta? Łagodna czy ostra? Natura dostarczyła nam niemal nieskończone bogactwo rodzajów tego warzywa. Oprócz całej gamy smaków, dostarczają one naszym organizmom wielu korzystnych składników.
Czerwone złoto
Współcześnie paprykę kojarzy się z Węgrami, gdzie nazywa się ją „czerwonym złotem”. Jej prawdziwą ojczyzną jest jednak Ameryka Południowa. Do Europy dotarła najprawdopodobniej za sprawą Krzysztofa Kolumba. Znakomicie sprawdzała się w postaci startej, jako nowy rodzaj pieprzu, który uzyskuje się susząc i ścierając na proszek pewne odmiany (np. cayenne). Niemiecki naukowiec i podróżnik Alexander von Humboldt uważał, że w kuchni Indian zajmowała tak istotne miejsce jak u Europejczyków sól.
Bogactwo zdrowych składników w papryce
Jak efektywnie wykorzystać właściwości zdrowotne?
Kapsaicyna, czyli od czego zależy „ostrość” papryki?
Bardzo cennym i ważnym składnikiem papryki jest alkaloid o nazwie kapsaicyna, który nazywany bywa także enzymem ostrości. To właśnie od zawartości kapsaicyny zależy stopień ostrości warzywa(ilustruje to nawet specjalna skala stworzona w 1912 przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a).
Czym jest skala Scoville’a
Skala (oznaczana skrótem SHU) określa ilość kapsaicyny, a co za tym idzie „ostrość” papryki. 0 w skali Scoville’a ma najsłodsza odmiana, czyli papryka roczna. Papryczki chilli to około 2500-8000 SHU, a papryka tabasco 30000-50000 SHU.
Jak złagodzić ostry smak?
- jogurtu,
- mleka
- jakiegokolwiek tłuszczu roślinnego.
- soku pomidorowego,
- niewielkiej porcji alkoholu (np. piwa)
- łyżeczki cukru.
Cenne właściwości kapsaicyny
Jak przechowywać?
Najlepiej nie przechowywać papryki przez długi czas i kupować warzywo w ilości pozwalającej na zaspokojenie bieżących potrzeb. Papryka powinna być przechowywana w ciemnym suchym miejscu. Nie powinniśmy wystawiać jej na długotrwałe działanie mocnego światła i intensywne zapachy pochodzące od innych warzyw lub przypraw (tak aby nie utraciła swojego specyficznego aromatu).
Papryczka chili świetnym afrodyzjakiem
Pieprz chilli pomaga koić ból
Mimo iż ostry smak pieprzu chilli powoduje pieczenie w ustach, jednocześnie przesyła do naszego mózgu sygnały powodujące złagodzenie bólu. Pieczenie języka i śluzówek jamy ustnej jest przyczyną wysyłania do mózgu informacji, które przekładają się na produkcję endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, które łagodzą ból i wprawiają nas w dobry nastrój. Zbyt częste korzystanie z tych właściwości pieprzu chilli może nawet przerodzić się w uzależnienie.
Jak papryka sprawdza się na grillu?
Papryka ekologiczna
Co to znaczy, że warzywo jest ekologiczne? Takie warzywo uprawiane jest w gospodarstwie działającym zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. W dużym uproszczeniu, chodzi o eliminację syntentycznych nawozów i środków ochrony roślin. W zamian stosuje się naturalną agrotechnikę i środki bazujące na substancjach naturalnych. Cały proces produkcji ekologicznej podlega certyfikacji a żywność ekologiczną rozpoznasz dzięki znakowi ekoliścia.

Przepisy z wykorzystaniem papryki
Polecamy Wam przepisy kulinarne:
- Wegański makaron z cukinią, pieczarkami i papryką w sosie „śmietanowym”
- paprykarz
- sos z pieczonej papryki
