Teraz czytasz...
Warzywa pieczone z serem halloumi
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Warzywa pieczone z serem halloumi

Katarzyna Kosmala

Warzywa pieczone z serem halloumi to znakomita propozycja na weekendowe, rodzinne spotkanie. Proponujemy wykorzystać paprykę, cebulę, szparagi i cukinię, ale przepis możesz dostosować do własnych potrzeb i preferencji.

Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Aromat i smak warzyw znakomicie uzupełnia tradycyjny ser halloumi, który świetnie sprawdza się w formie grillowanej lub z piekarnika.

warzywa grillowane z serem halloumi

Grillowane warzywa z serem halloumi

Grillowane warzywa można przygotować na ruszcie (uważaj, by ich nie spalić!), ale z piekarnika również będą bardzo smaczne.
Są idealne jako samodzielne danie albo dodatek do mięs.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • 10 małych pieczarek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • czerwona cebula
  • pęczek szparagów
  • cukinia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • świeże listki bazylii
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • ½ kostki sera halloumi

Przygotowanie
 

  • Pieczarki pokrój na pół, cebulę i cukinię w grubszą kostkę.
  • Paprykę żółtą i czerwoną oraz ser pokrój w kostkę.
  • Oliwki przekrój na pół.
  • Od szparagów odłam twarde końcówki i pokrój szparagi na krótsze odcinki.
  • Warzywa polej oliwą, posyp przyprawami i przełóż na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dodaj kapary.
  • Piecz warzywa ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Dodaj listki bazylii przed podaniem.
  • Polej oliwą z oliwek.
Słowo kluczowe dania na grilla, warzywa
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Powyższy przepis to warzywa pieczone na grillu, ale odpowiednio modyfikując przepis warzywa przyrządzisz również na grillu.  Poznaj najlepsze warzywa na grilla

Pamiętajcie, że możecie zawsze sprawdzić przelicznik miar i wag kuchennych

Przepis pierwotnie opublikowany został w numerze letnim (2023) Biokuriera. Był to numer tematyczny, dotyczył kuchni śródziemnomorskiej. Czytaj śmiało

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.