Warzywa pieczone z serem halloumi to znakomita propozycja na weekendowe, rodzinne spotkanie. Proponujemy wykorzystać paprykę, cebulę, szparagi i cukinię, ale przepis możesz dostosować do własnych potrzeb i preferencji.
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Aromat i smak warzyw znakomicie uzupełnia tradycyjny ser halloumi, który świetnie sprawdza się w formie grillowanej lub z piekarnika.
Grillowane warzywa z serem halloumi
Składniki
- 10 małych pieczarek
- czerwona papryka
- żółta papryka
- czerwona cebula
- pęczek szparagów
- cukinia
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
- oliwa z oliwek
- świeże listki bazylii
- 10 czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- ½ kostki sera halloumi
Przygotowanie
- Pieczarki pokrój na pół, cebulę i cukinię w grubszą kostkę.
- Paprykę żółtą i czerwoną oraz ser pokrój w kostkę.
- Oliwki przekrój na pół.
- Od szparagów odłam twarde końcówki i pokrój szparagi na krótsze odcinki.
- Warzywa polej oliwą, posyp przyprawami i przełóż na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Dodaj kapary.
- Piecz warzywa ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Dodaj listki bazylii przed podaniem.
- Polej oliwą z oliwek.
Powyższy przepis to warzywa pieczone na grillu, ale odpowiednio modyfikując przepis warzywa przyrządzisz również na grillu. Poznaj najlepsze warzywa na grilla
Pamiętajcie, że możecie zawsze sprawdzić przelicznik miar i wag kuchennych
Przepis pierwotnie opublikowany został w numerze letnim (2023) Biokuriera. Był to numer tematyczny, dotyczył kuchni śródziemnomorskiej. Czytaj śmiało