Moringa olejodajna. Właściwości i zastosowanie

blank

Moringa olejodajna (łac. Moringa oleifera) to gatunek tropikalnego drzewa, które pierwotnie rosło u podnóża Himalajów. Dzisiaj spotkać je można nie tylko w Azji, ale też w Afryce i Ameryce Południowej. Osiąga od 5 do 10 m wysokości. Każdą jego część – kwiaty, liście, korzenie i korę – można wykorzystywać na wiele sposobów.

Kwiaty, liście, korzenie, kora moringi – zastosowania

Z kory produkuje się papier i liny, ziarna pomagają oczyszczać wodę, a cała roślina stosowana jest jako biopaliwo, nawóz lub pasza dla zwierząt. Ziarna nie tylko dostarczają cennego oleju, ale wykorzystuje się je również do produkcji mydła i farb.
Fenomen ten rośliny sprawił, że uprawia się ją coraz chętniej. Z powodzeniem rośnie w regionach tropikalnych i subtropikalnych świata. Jest odporna na suszę i wiatr.

Prozdrowotne właściwości

Skład jakościowy moringi jest zadziwiający. Budzi zaciekawienie lekarzy i ludzi ze świata nauki, którzy poddali tę roślinę szczegółowym analizom. Okazało się, że zawiera większość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów. Jest też jednym z najcenniejszych źródeł antyoksydantów. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, który prowadzi do rozwoju wielu poważnych chorób (m.in. cukrzycy, nowotworów).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Moringa zawiera duże ilości chlorofilu. Ten zielony barwnik wspomaga oczyszczanie organizmu, regeneruje go i ma zdolność do niszczenia chorobotwórczych drobnoustrojów, m.in. bakterii i grzybów. Chlorofil pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wydalniczy. Działa przeciwzapalnie, zwiększa liczbę czerwonych krwinek i wspomaga leczenie anemii.

W morindze wiele jest białka (w 100g dwa razy więcej niż w soi). Roślina ta imponuje również zawartością witaminy E (bije na głowę kiełki pszenicy), witaminy A (ma jej więcej niż marchew) oraz witaminy C. Dostarcza mnóstwo żelaza i potasu. W jej składzie jest również wiele cennych pierwiastków, które stosunkowo rzadko występują w świecie roślin na co dzień spożywanych. Jest wśród nich mangan, chrom i bor. Manganu potrzebują nasze kości i stawy, chrom pomaga w przemianie materii, zaś bor odgrywa kluczową rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu.

Liście moringi wyróżniają się niską wartością kaloryczną, przez co mogą być stosowane w czasie diety odchudzającej.

Moringa. Zastosowania lecznicze

Tak imponujący skład moringi czyni ją rośliną bardzo cenną w ziołolecznictwie. Szacuje się, że stosowano ją w leczeniu ponad 300 chorób. Sięgano po nią, by złagodzić objawy astmy, reumatyzmu, padaczki. Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwymiotne. Liście moringi zmniejszają katar i gorączkę, pomagają w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Regularne sięganie po tę roślinę ma zapewnić długie i zdrowe życie.

Wyniki badań naukowych wskazują, że moringa może wykazywać pozytywne efekty w leczeniu cukrzycy typu 1 i 2. W jednym z badań naukowcy podawali jej sproszkowane nasiona szczurom, co skutkowało spadkiem stężenia glukozy na czczo. Ekstrakt zredukował też poziom szkodliwych malonodialdechydów i podniósł poziom glutationu, silnego przeciwutleniacza, nawet do 73%.

Składniki wyodrębnione w morindze pozwalają sądzić, że roślina jest cennym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Obecne w niej są m.in. glukozynolany i izotiocyjanian benzylu, które zostały dokładnie przebadane, a ich zdolność do niszczenia komórek nowotworowych potwierdzona licznymi badaniami.

blank

Olej z nasion moringi

Z nasion moringi produkuje się olej, który jest równie cenny co liście i owoce rośliny. W ponad 70% składa się z kwasu oleinowego. Jest cennym składnikiem diety przeciwmiażdżycowej. Obniża zawartość „złego” cholesterolu i zmniejsza lepkość krwi, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów.

W oleju znaleźć można również kwas oleopalmitynowy (MUFA) oraz kwasy linolowy i linolenowy. Wszystkie wykazują cenne dla zdrowia właściwości.

Zdaniem nigeryjskich naukowców, olej moringa ma zdolność regenerowania wątroby, jeśli do uszkodzenia narządu przyczyniły się leki lub wirusy.

Olej moringa wykorzystuje się w kuchni. Można na nim smażyć, jednak bardzo krótko. Zdecydowanie lepiej jest używać go do sałatek i majonezu. Po otwarciu trzeba go wykorzystać w ciągu 3 miesięcy, o ile jest prawidłowo przechowywany (w ciemnej butelce, z dala od promieni słonecznych).

Jak wykorzystać moringę?

W kuchni najczęściej stosuje się olej moringa, ale równie cenne są młode liście tej rośliny, które można spożywać przygotowane podobnie jak szpinak. W smaku są jednak nieco ostrzejsze.

Z kolei suszone i zmielone liście moringi można wykorzystywać jako dodatek do zup, sałatek, koktajli, jogurtów. Młode nasiona przyrządza się podobnie jak groszek, a dojrzałe praży i spożywa jak orzechy. W kuchni indyjskiej stosuje się też strąki rośliny.

Sprawdź najtańsze oferty na moringę BIO w Ceneo

Kwiaty moringa są używane przez pszczelarzy, gdyż są cennym źródłem nektaru. Można z nich też przygotować herbatę. Z kolei korzeń wykorzystuje się jako przyprawę, która w smaku przypomina chrzan (stąd czasem nazywa się moringę drzewem chrzanowym).
Olejek wykorzystuje się też w kosmetyce, zwłaszcza do pielęgnacji włosów i skóry.

Moringa olejodajna
Moringa olejodajna

Moringa w kosmetyce naturalnej

Moringa dostępna jest w postaci sproszkowanych liści, tabletek i kapsułek. Na rynku kupić można również herbatę z moringi. Przed zakupem warto się upewnić, czy roślina pochodzi z uprawy ekologicznej. Dobrze jest też przeczytać skład. Zdarza się, że producenci mieszają moringę z innymi ziołami i przyprawami.

Żywność ekologiczna z moringą w roli głownej
Żywność ekologiczna z moringą w roli głownej

Kobiety w ciąży powinny być ostrożne

O ile moringa jest niezwykle cenną rośliną, o tyle nie powinny jej stosować kobiety w ciąży. Jej kora ma właściwości poronne, a suszone liście mogą wywołać przedwczesne skurcze macicy.

blank

Tekst pochodzi z numeru 1/2018 Biokuriera. Zaprenumeruj dla siebie | Zaprenumeruj dla ekosklepu

Brak postów do wyświetlenia