Trufle czekoladowo-buraczane to, musicie przyznać, bardzo intrygujące połączenie. Jest słodko i wykwintnie, a przy tym smacznie. To świetna propozycja na deser, o którym trudno będzie zapomnieć.
Dbanie o zdrową dietę wcale nie musi oznaczać wyrzeczeń i rezygnowania z deseru, tym bardziej, że większość z nas lubi słodycze. Trufle czekoladowo-buraczane są wyjątkowo wykwintnym i wyszukanym deserem. Mają dobry pod względem dietetycznym skład, a do tego pięknie się prezentują. Można je przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, nawet do 10 dni.
Kiszone buraki – antydepresyjne, odkwaszające, antyrakowe
Jak przygotować trufle czekoladowo-buraczane?
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia buraka (ok. 40-50 minut)
Składniki na 10-12 trufli
- 150 g purèe z buraka odciśniętego z soku,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 70 ml śmietanki 30%,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- szczypta soli,
- 3 łyżki mielonych migdałów,
- 3 łyżki miodu,
- puder z buraka* albo kakao do obtoczenia.
Średniego buraka zawiń w folię aluminiową. Piecz w 180°C, aż będzie zupełnie miękki (ok. 50 min, przy nakłuciu widelec powinien gładko wchodzić w buraka). Przestudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach albo zblenduj. Dobrze odciśnij sok.
Syrop z buraka. Przydatny przy przeziębieniu, bólu gardła, chrypce i kaszlu
W rondelku podgrzej śmietankę, kiedy zawrze przy ściankach zestaw z ognia, wrzuć połamaną na kawałki czekoladę i dobrze wciśnij ją w śmietankę. Poczekaj chwilę, dobrze wymieszaj na gładką masę. Dodaj purèe z buraka, startą skórkę z pomarańczy, sól, miód i migdały, dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa stężała.
Nabieraj łyżką porcje masy, w dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj w pudrze buraczanym lub kakao. Ułóż na talerzu i włóż do lodówki, żeby stwardniały.
*puder buraczany można przygotować samemu (mieląc plasterki wysuszonego buraka) lub kupić
https://www.facebook.com/biokurier/videos/10155618331203227/