Teraz czytasz...
Zakwas z buraków. Jak zrobić?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zakwas z buraków. Jak zrobić?

Katarzyna Kosmala
zakwas z buraków w słoiku

Zakwas z buraków to podstawowy składnik wigilijnego barszczu. Ale to też naturalna moc witamin i składników odżywczych. Warto więc pić go przez cały rok. Kiedy szczególnie jest polecany? Jak kisić buraki? I jak zrobić barszczyk czerwony? Podpowiadamy. 

Zakwas z buraków. Jakie ma właściwości?

Surowy zakwas buraczany stosowany regularnie zwiększa liczbę czerwonych krwinek. Sprawdza się zatem w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Można go też stosować w łagodzeniu pierwszych objawów przeziębienia, ogólnym osłabieniu i anemii. To naturalny probiotyk, o czym warto pamiętać po leczeniu antybiotykiem.

→  Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Zakwas z buraków obniża ponadto poziom złego cholesterolu i zwiększa odporność. Poprawia również koncentrację i jest elementem profilaktyki miażdżycy. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek. Może być stosowany przez dorosłych i dzieci od 1. roku życia. Ale uwaga: najlepiej zacząć wprowadzać go do diety od małych ilości, np. jednej łyżki stołowej i z czasem zwiększać jego ilość.

Kiszony sok z buraków, ale też same buraki zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Są też źródłem żelaza, potasu, wapnia, magnezu i kobaltu, który jest niezbędnym minerałem w procesie tworzenia czerwonych krwinek. To też rewelacyjny i w pełni naturalny napój energetyczny. Dodaje energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.

Jak zrobić zakwas z buraków?

Kiszone buraki [przepis]

Jak kisić buraki, by zachowały swoją prozdrowotną wartość? Nie jest to zadanie trudne, ale podstawą jest dobrej jakości warzywo.
Kiszony burak to składnik sałatek i dodatek do mięs. Dobrze też smakuje jako przekąska. Warto go podawać dzieciom. Najmłodsi mogą też pić sok z kiszonych buraków, który – podobnie jak same buraki – zawiera bakterie probiotyczne, będące naturalnym wsparciem mikroflory jelit.
Przepis na kiszone buraki opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • 2 l ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 kg buraków pokrojonych w plastry
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • skórka chleba razowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru (można ją pominąć)

Przygotowanie
 

  • Buraki kroimy na plastry, układamy w słoiku, dodajemy obrany czosnek, liście laurowe, skórkę chleba, sól, cukier i zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą.
  • Odstawiamy na trzy dni w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie buraki będą ukiszone.
Słowa kluczowe kiszone buraki, sok z kiszonych burków
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

→ Przeczytaj również: Ryba na wigilię. Którą wybrać?

Zakwas z buraków czerwonych. O czym warto pamiętać?

  • Nie napełniaj słoika po brzegi! Kiedy warzywa się kiszą, nieco zwiększają swoją objętość.
  • Słoik z kiszonymi burakami powinien być zamknięty (to przyspiesza proces kiszenia).
  • Gdy na wierzchu soku z buraków pojawi się piana, to dobry znak! Oznacza, że rozpoczął się proces fermentacji.
  • Kiszone buraki to danie zero waste. Zjeść można buraki i czosnek, a sok wypić lub przygotować z niego barszcz. Nic się nie zmarnuje.
  • Czosnek (najlepiej nieobrany, ale wcześniej zmiażdżony) dodawaj między buraki, a nie na wierzch.
  • Do przygotowania kiszonek wybieraj warzywa ekologiczne. Kiedy kisimy buraki, zachodzi proces fermentacji, który może zostać zaburzony, jeśli warzywa będą pełne pestycydów. Te przenikną też do soku, co znacząco obniży jego wartość.
  • Sok z buraka kiszonego spożywaj się na bieżąco, a jego nadmiar możesz przelać do czystych butelek lub słoików i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nawet kilka miesięcy.
logo żywności ekologicznej
Do kiszenia warto wybierać buraki ekologiczne oznaczone logo z zielonym listkiem. Przeczytaj, jak rozpoznać produkt ekologiczny

Jak zrobić barszcz czerwony?

Barszcz czerwony to jedno z 12 wigilijnych dań. Podaje się go najczęściej z uszkami, niekiedy jako dodatek do picia w filiżance. Ma wyjątkowy aromat i smak. By go przygotować w sposób tradycyjny, potrzebny jest zakwas z buraczków (trzeba zatem nastawić go odpowiednio wcześniej).

Do zrobienia barszczu potrzebny jest też wywar ugotowany z 0,5 kg buraków, marchewki, pietruszki i selera, obranej i przekrojonej na pół cebuli z dodatkiem przypraw: liścia laurowego, czarnego pieprzu, goździków, gwiazdki anyżu oraz kilku suszonych grzybów. Paweł Płaczek, autor książki „Święta, święta i po świętach” podpowiada też, by do wywaru dodać 2-3 suszone śliwki oraz nieobrane i pokrojone jabłko.

→ Zobacz przepis na korzenne ciasto bez pieczenia

Jak upiec buraki?

W czasie, kiedy wywar będzie się gotować (ok. 1,5 h), pieczemy por i 0,5 kg buraków (190-200°C). Kiedy się upieką, dodajemy je do wywaru i gotujemy na jak najmniejszym ogniu (podobnie jak to robimy, gotując rosół).

Jeśli zbyt żywo zagotujemy bulion z burakami, kolor straci na intensywności. Wywar stanie się mętny i ciemnobrązowy.

– mówi Paweł Płaczek.

Kiedy przecedzimy wywar, dodajemy zakwas w ilości zależnej od tego, jak bardzo kwaśny barszcz chcemy uzyskać. Dodatkowo jego intensywny kolor i smak może wzbogacić łyżka octu.

Barszcz doprawiamy sosem sojowym, solą oraz świeżo zmieloną kozieradką i pieprzem.

Jak ugotować barszcz czerwony bez zakwasu?

Jeśli nie masz zakwasu z buraków lub go nie lubisz, możesz przygotować barszcz bez jego udziału. Gwarantuję, że będzie równie pyszny!

→ Przeczytaj również: Co na wigilię dla dzieci?

Barszcz czerwony: przepis (bez zakwasu)

Garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin. 8 średnich buraków dokładnie umyj, osusz i owiń folią aluminiową. Wstaw do pieca na godzinę (190-200°C). Wstaw wywar: włoszczyznę z dodatkiem 4 ząbków czosnku zalej 3 l wody i dodaj przyprawy: 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę majeranku oraz 1 łyżeczkę pieprzu oraz namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj na średnim ogniu ok. 25 min.

Gdy buraki będą upieczone, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach (część możesz pokroić w grubszą kostkę, by później przygotować z nich szubę – sałatkę śledziową z burakiem). Dodaj do wywaru, przypraw 1 łyżeczką cukru, sokiem z cytryny lub sokiem z kiszonej kapusty, możesz też dodać 1-2 łyżki dobrego bulionu. Zagotuj, wyłącz palnik i odstaw pod przykryciem na kilka godzin.

Przed wigilią przecedź wywar i w razie potrzeby dopraw.

Przed podaniem podgrzewaj barszcz ostrożnie, aby go nie zagotować, gdyż wtedy łatwo traci kolor. Na koniec możesz podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę i takim aromatycznym olejem (bez cebulki) podprawić barszcz (2-3 łyżki)

– podpowiada Viola Grzelka, autorka książki „Mamucie Przysmaki„.

Podawaj barszcz czysty z fasolą jasiem, z uszkami, pierogami z kapustą lub kapuśniakami (do wyboru)

– dodaje.

Pamiętaj też, by nie wyrzucać warzyw z barszczu. Możesz z nich zrobić wegetariańskie burgery albo wspomnianą sałatkę wielowarzywną ze śledziem.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.