Teraz czytasz...
Zielone koktajle – przepisy i właściwości

Zielone koktajle – przepisy i właściwości

Agnieszka Gotówka
widok z góry na zielony koktajl z selera i limonki

Zielone koktajle dają sporą dawkę energii i witamin. Dodatkowo elektryzują orzeźwiającym kolorem. Nie bez powodu zresztą są fenomenem wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Dlaczego to właśnie wiosną warto włączyć do diety zielony koktajl? I jak go przygotować, by faktycznie dodał nam sił? 

Zielone koktajle – właściwości

Zielony napój to faktycznie bomba witamin. Przygotowuje się go z zielonych warzyw, m.in. sałaty, jarmużu lub szpinaku, które stanowią cenne źródło witamin. Zawierają witaminę A oraz witaminę C, a także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Dostarczają ponadto solidną dawkę składników mineralnych, m.in. żelaza, magnezu, fosforu, potasu.

→ Zobacz, jak zrobić zupę szparagową z pokrzywą [przepis]

Szklanka tego napoju to także potężny zastrzyk płynnej energii słonecznej, określanej również jako krew roślin. Cząsteczki chlorofilu, bo o nim mowa, oczyszczają narządy, regenerują je, a do tego mają zdolność niszczenia chorobotwórczych drobnoustrojów: bakterii, grzybów, a nawet komórek rakowych.

Chlorofil zawarty w zielonych warzywach i owocach ma ponadto zbawienny wpływ na układ pokarmowy i wydalniczy. Ten zielony barwnik, którego najwięcej w liściach i łodygach roślin, ma działanie detoksykujące i przeciwzapalne.

Koktajl zielony to też źródło białka i błonnika pokarmowego, stąd z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Doceniają go też osoby odchudzające się (dość mocno rozreklamowała go dieta SIRT, znana też jako dieta Adele).

Dlaczego warto pić koktajl z zielonych warzyw każdego dnia?

  • poprawia koloryt skóry (m.in. łagodzi zaczerwienienia)
  • wspomaga leczenie anemii, dostarczając dużą dawkę żelaza
  • odświeża oddech i neutralizuje zapach potu
  • wspomaga leczenie cukrzycy i reguluje poziom cukru we krwi
  • przyczynia się do rozwoju dobrej flory bakteryjnej jelit
  • znacznie ogranicza rozwój zmian patologicznych w molekułach DNA (innymi słowy: zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych)
  • poprawia jakość widzenia
  • usprawnia pracę tarczycy
  • przeciwdziała rozwojowi stanów zapalnych
  • pozytywnie wpływa na cykl miesiączkowy kobiet, ograniczając związane z nim dolegliwości bólowe
  • dodaje energii
  • niszczy wolne rodniki, które odpowiadają m.in. za starzenie się organizmu
  • dostarcza organizmowi dużą dawkę kwasu foliowego (istotnego zwłaszcza w diecie kobiet w ciąży)
  • nawadnia i gasi pragnienie
  • poprawia przemianę materii (minimalizuje zaparcia)

Koktajle z jarmużu? Nie tylko!

Na pytanie, jak zrobić koktajl z zielonych warzyw, trudno o jednoznaczną odpowiedź. Nie ma tu bowiem żadnej zasady i uniwersalnego przepisu. Ich fenomen polega właśnie na dowolności i różnorodności.

Można jednak wskazać zielone warzywa i owoce, które mogą stanowić podstawę napoju. Są to:

Koktail zielony wymaga jednak przełamania smaku. Stąd wzbogaca się je innymi owocami i warzywami. Najczęściej są to:

Listę składników można modyfikować w zależności od własnych upodobań smakowych. Nie trzeba się tu ograniczać.

Przeczytaj także: Jaki napój po treningu?

Do napoju można też dodać np. pestki dyni lub słonecznika, siemię lniane, syrop klonowy lub miód. Koktajl rozcieńcza się wodą (można do tego celu użyć również wodę kokosową), sokiem, jogurtem lub napojem sojowym, ryżowym lub kokosowym.

Na początek warto przygotować zielony koktajl z:

  • selera naciowego, kiwi, jabłka, soku z cytryny
  • natki pietruszki, szpinaku, mango, awokado, ananasa
  • melona, ogórka, mięty (z lodem jest idealny na lato!)
  • szpinaku, malin, siemienia lnianego, banana
  • surowy brokuł, banan, jabłko, mleko migdałowe

Czy koktajle można pić wieczorem?

Jeśli napój jest odpowiednio zbilansowany, wypicie go wieczorem może być smaczną i odżywczą kolacją. Pamiętajmy jednak o tym, by sięgać po niego ok. dwie godziny przed snem.

Warto też wziąć pod uwagę, że choć zielone koktajle odchudzające i energetyczne są bardzo zdrowe, są osoby, które muszą na nie szczególnie uważać.

Nie dla wszystkich jest choćby koktajl ze szpinakiem lub szczawiem, których liście obfitują w kwas szczawiowy. W połączeniu z jonami wapnia tworzy on związek określany jako szczawian wapnia, który jest trudno rozpuszczalny i ma zdolność osadzania się w nerkach. Przyczynia się zatem do rozwoju kamicy nerkowej, jak również niedoboru wapnia w organizmie.

Zielony koktajl – przepis i sposób przygotowania

Najpierw podstawy:

  • Napoje tego rodzaju przygotowujemy zgodnie z regułą 60/40, która zakłada, że najlepszy koktajl to taki, w którym zawiera się 60 proc. owoców i 40 proc. warzyw.
  • Konsystencja napoju zależy od osobistych preferencji. Niektórzy wolą spożywać koktajl w formie płynnej, niektórzy zaś – jeść go łyżeczką. Od wyboru tekstury zależy zatem, ile wody dodamy do warzyw i owoców, jak również to, jak długo składniki miksujemy bądź blendujemy.
  • Zielone koktajle pijemy powoli, delektując się każdym łykiem.
  • By uniknąć bólu brzucha dobrze jest również nie łączyć ze sobą zbyt dużej ilości składników (maksymalnie cztery), a ich smak wzbogacić przyprawami, które minimalizują dolegliwości żołądkowe (świetnie sprawdzi się tu cynamon, kurkuma lub imbir).
  • Koktajl najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Jeśli jednak chcemy go zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie, zadbajmy o to, by przechowywany był w lodówce.
zielony koktajl z kiwi, szpinaku i jabłka

Zielone smoothie [przepis]

Zielone smoothie to spora dawka energii. Dodatkowo elektryzuje orzeźwiającym kolorem. Jest smaczny i pożywny (może zastąpić posiłek).
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala.
Porcje 0

Składniki
  

  • 2 kiwi
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 2 jabłka
  • 2 łodygi selera naciowego

Przygotowanie
 

  • Kiwi obierz ze skórki
  • Jabłka rozkrój, usuń gniazda nasienne
  • Wszystkie składniki przełóż do naczynia blendującego lub sokowirówki z sitkiem do robienia przecierów
  • Jeśli powstała masa jest za gęsta, dodaj szklankę wody i wymieszaj
Słowo kluczowe koktajl
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Włączenie zielonych koktajli do codziennej diety stało się ostatnio bardzo modne. Co jakiś czas o takim sposobie oczyszczania organizmu wspomina jakiś celebryta, a autorzy kulinarnych blogów prześcigają się w ilości wpisów na ten temat.

Warto jednak podkreślić, że green monsters (ang. zielone potwory) to potężny zastrzyk energii i witamin. A do tego ich przygotowanie może stanowić doskonałą zabawę i prawdziwą ucztę dla zmysłów. Wymieniajmy się więc między sobą listą składników i próbujmy nowych smaków. Takie eksperymenty z pewnością wyjdą nam zdrowie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.