Mango jest owocem niezwykle soczystym i aromatycznym, a przy tym bardzo zdrowym. Wielu naukowców pochylało się już nad zawartymi w nim substancjach odżywczych, by dowieść ich pozytywnego wpływu na ludzki organizm.
Mango przybyło do Europy stosunkowo późno, bo dopiero w XVI wieku. Jego walory smakowe i odżywcze znane były jednak dużo wcześniej – w Indiach mango uprawia się od czterech tysięcy lat. Hindusi nie bez powodu nazwali je „owocem bogów”, kusiło nie tylko soczystością, ale i dużą ilością składników odżywczych.
Mango jest wiecznie zielonym drzewem, które dorasta do 30 metrów wysokości i żyje aż 300 lat. Uprawia się je obecnie w Ameryce, Afryce, Australii, a nawet w Europie. Drzewo kwitnie raz w roku – na terenie Indii od grudnia do marca, i daje owoce wydłużone, nieco spłaszczone.
Słodycz z dalekiego kraju
Mango to bogactwo witaminy A, C (36,4 mg/ 100 g) i E oraz witamin z grupy B. Dzięki czemu spożywanie tego egzotycznego owocu wzmacnia organizm oraz przyspiesza procesy regeneracyjne w nim przebiegające.
Wpływa również na stan skóry – wspomaga odpowiednie nawilżenie oraz zapobiega jej wysuszeniu. Nie dziwi zatem fakt, że wyciąg z mango jest dzisiaj cennym składnikiem kosmetyków. Olejek z niego uzyskiwany wykorzystywany jest do produkcji balsamów, płynów, szamponów, jak również odżywek do włosów. Świetnie poradzi sobie również z łamliwymi i kruchymi paznokciami.
W mango kryje się ponadto magnez, potas, wapń i fosfor, które to pierwiastki są niezbędne, by człowiek mógł prawidłowo funkcjonować.
Sięgając po mango, warto pamiętać, że wiele w nim błonnika. Na co dzień wielu z nas zapomina, że powinien on regularnie gościć w naszym jadłospisie. Wpływa bowiem na utrzymanie prawidłowej masy ciała, reguluje pracę układu pokarmowego, jak również wyrównuje poziom cholesterolu. Po mango warto sięgać rano, gdyż owoc ten nie tylko wspomaga apetyt, ale również pozwala przez dłuższy czas czuć sytość. Sok wyciśnięty z owocu złagodzi ból gardła i zminimalizuje chrypkę.
Właściwości odżywcze i prozdrowotne mango
Ten egzotyczny owoc stał się przedmiotem zainteresowania wielu badaczy. Od wieków wiedziano bowiem, że mango kryje w sobie leczniczą moc. Udowodniono, że obecne w mango polifenole (a zwłaszcza gallotanimy) są w stanie zahamować rozwój komórek nowotworowych przyczyniających się do powstawania raka piersi i raka okrężnicy.
Wyniki badań innych naukowców z kolei dowodzą, że mango powinno zostać włączone do codziennej diety przez osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 (mimo iż sam owoc zawiera spore ilości cukru). Testy przeprowadzone zostały na myszach, jednak napawają pewnym optymizmem: regularne spożywanie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Działanie zawartych w niej składników skutecznie pomaga obniżyć insulinooporność i poprawia tolerancję glukozy. Co więcej, zawarte w mango lipidy zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Nie bez znaczenia jest również ilość obecnego w nim potasu, który skutecznie niweluje nadciśnienie tętnicze.
Te wszystkie doniesienia pozwalają wysnuć wniosek, że mango zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego (inaczej zespołu X). Dlaczego? Otóż chorobę tę diagnozuje się u osób, u których spełnione są trzy z pięciu następujących kryteriów:
– zwiększony obwód w talii (tzw. otyłość brzuszna),
– zwiększone stężenie trójglicerydów (powyżej 150 mg/dl) lub leczenie hipertriglicerydamii (przyjmowanie fibratu lub kwasu nikotynowego),
– zmniejszone stężenie cholesterolu HDL – u mężczyzn niższe niż 40 mg/dl, u kobiet – 50 mg/dl, lub leczenie tego zaburzenia lipidowego,
– podwyższone ciśnienie tętnicze skurczowe (powyżej 130 mm Hg) lub rozkurczowe (powyżej 85 mm Hg) bądź leczenie wcześniej rozpoznanego nadciśnienia tętniczego,
– zwiększone stężenie glukozy w osoczu na czczo (powyżej 100 mg/dl) lub farmakologiczne leczenie cukrzycy typu 2.
Jeśli zatem mango pozytywnie wpływa na niemal każdy z tych czynników, oznacza to, że jego regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, określanego dzisiaj mianem epidemii XXI wieku.
Sprawdź przepis na placek szpinakowy z mango
Afrykańskie mango w walce z nadwagą
Ekstrakt z nasion afrykańskiego mango sprzedawany w formie kapsułek jest obecnie najpopularniejszym suplementem diety na odchudzanie w Stanach Zjednoczonych. Nic w tym dziwnego, skoro mango ma w swoim składzie bardzo duże ilości błonnika, który w walce z nadwagą nie ma sobie równych. Dawka tej substancji zawarta we wspomnianym suplemencie jest jednak duża, stąd ich zażywanie może prowadzić do działań niepożądanych (problemy ze snem, wzdęcia, bóle głowy). Trwają badania, czy tabletki nie zaburzają perystaltyki jelit i czy nie powodują zaburzenia wchłaniania minerałów i składników odżywczych.
Dobre mango, czyli jakie?
Jeśli chcemy mieć pewność, że kupione przez nas mango będzie soczyste i smaczne, warto wiedzieć, czym kierować się przy jego zakupie. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego kolor – owoce zielone zostawiamy na półce, sięgamy zaś po te, które kuszą odcieniami głębokiej zieleni i intensywnej czerwieni, a gdzieniegdzie mienią się słoneczną żółcią. Dojrzałe mango jest ponadto miękkie, co warto sprawdzić, naciskając owoc palcem (miąższ powinien się ugiąć). Skórka z kolei nie może być lepka. O jakości mango świadczy również jego szypułka – jeśli przy jej zakończeniu wyczuwa się przyjemny zapach, mamy do czynienia z naprawdę wartościowym owocem.
W jakiej formie jest dostępne w sklepach?
Mango dostępne jest w Polsce także w jakości ekologicznej. Oznacza to, że pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Oprócz formy świeżej, możemy kupić także mango suszone (pyszna przekąska) oraz mrożone.
Z czym jeść mango?
Mango idealnie smakuje jedzone solo, jest również dobrym składnikiem deserów, sałatek owocowych i koktajli. Słodki smak owocu dobrze komponuje się z mięsem, drobiem i rybami. Doskonale współgra z przyprawami pikantnymi i korzennymi. Warto zatem sięgnąć po mango przygotowując potrawy zarówno z kuchni egzotycznej, jak i polskiej.
Jak obierać?
Zanim zabierzemy się do roboty pamiętajmy o narzędziach. Poszukajcie dobrego nożyka lub obieraczki, miseczki lub salaterki (na miąższ) oraz dość duży (aby wygodnie się kroiło) talerzyk na sok.
- Owoc mango kładziemy na talerzyku
- Kroimy wzdłuż na trzy części.
- Skrajne plastry obieramy nożykiem
- Środkową także obieramy i wydobywamy pestkę.
Smacznego!
Alergia na mango
Mango jest silnym alergenem, stąd nie mogą po niego sięgać osoby, u których wcześniej występowały objawy uczelnia po zjedzeniu owoców egzotycznych. Gdy sięgamy po mango po raz pierwszy, warto zjeść go w niewielkiej ilości, by sprawdzić, jak nasz organizm zareaguje na nowy produkt. Objawy alergii na mango to: podrażnienie skóry, obrzęk warg, wysypka. W skrajnych przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny.
Po owoc ten nie powinny również sięgać osoby, u których zdiagnozowano kamicę szczawianowo-wapniową.
Agnieszka Gotówka
Literatura, dzięki której poszerzysz swoją wiedzę:
1. Pieniążkowie S., A., J., Owoce krain dalekich, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1964.
2. Szczeklik A. [red.], Choroby wewnętrzne. Stan wiedzy na rok 2010, Kraków, Medycyna Praktyczna, 2010, s. 1283.