Teraz czytasz...
Pesto z ziarnami słonecznika (orzeźwiające)
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Pesto z ziarnami słonecznika (orzeźwiające)

Pesto stanowi idealny dodatek do makaronów. Można również użyć go do przygotowania sałatki lub posmarować nim uprzednio zapieczoną bagietkę. Poleca się smarować nim drób lub rybę, bo pesto w tym przypadku wyraźnie poprawi smak potrawy.

Pesto tradycyjnie przygotowuje się ze świeżej bazylii. Kuchnia jednak nie znosi nudy i rutyny, zdecydowanie bardziej pasuje do niej oryginalność. Nic zatem dziwnego, że można już znaleźć przepisy na pesto z rukoli, natki pietruszki czy natki marchewki.

Nasza Czytelniczka, Aleksandra Sadłowska, również postanowiła nieco zmodyfikować podstawowy przepis na pesto i dodać do niego m.in. ziarna słonecznika.

Przeczytaj więcej na temat właściwości zdrowotnych słonecznika.

Oto szybki i prosty przepis.

Przepis na pesto z ziarnami słonecznika

SKŁADNIKI:

30g świeżych liści bazylii
60g bio ziaren słonecznika
5-8 g soli himalajskiej
2 ząbki czosnku
20-25g startego, twardego sera (najlepiej długodojrzewającego)
5 pełnych łyżek bio oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pestki słonecznika prażymy przez dwie, trzy minuty na suchej patelni do momentu zarumienienia.

Słonecznik, świeże liście bazylii, sól, czosnek, ser i dwie łyżki oliwy extra vergine przekładamy do siekacza i miksujemy na wysokich obrotach przez minutę (kawałeczki słonecznika powinny być wyczuwalne).

Gotowe pesto przekładamy do miseczki lub słoika i polewamy pozostałymi trzema łyżkami oliwy z oliwek. Gotowe!

Zioła w kuchni

Zastanawiasz się w jaki sposób włączyć do swojego codziennego menu zioła? Z pomocą przyjdzie Ci wyjątkowa książka kucharska Katarzyny Kosmali. Ziołowe smaki to 70 sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem 21 ziół.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.