Orzeźwiające pesto z ziarnami słonecznika

blank

 

Pesto stanowi idealny dodatek do makaronów. Można również użyć go do przygotowania sałatki lub posmarować nim uprzednio zapieczoną bagietkę. Poleca się smarować nim drób lub rybę, bo pesto w tym przypadku wyraźnie poprawi smak potrawy.

Pesto tradycyjnie przygotowuje się ze świeżej bazylii. Kuchnia jednak nie znosi nudy i rutyny, zdecydowanie bardziej pasuje do niej oryginalność. Nic zatem dziwnego, że można już znaleźć przepisy na pesto z rukoli, natki pietruszki czy natki marchewki.

Nasza Czytelniczka, Aleksandra Sadłowska, również postanowiła nieco zmodyfikować podstawowy przepis na pesto. Z jakimi składnikami zdecydowała się połączyć bazylię?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przepis na pesto z ziarnami słonecznika

SKŁADNIKI:

30g świeżych liści bazylii
60g bio pestek słonecznika
5-8 g soli himalajskiej
2 ząbki czosnku
20-25g startego, twardego sera (najlepiej długodojrzewającego)
5 pełnych łyżek bio oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pestki słonecznika prażymy przez dwie, trzy minuty na suchej patelni do momentu zarumienienia.

Słonecznik, świeże liście bazylii, sól, czosnek, ser i dwie łyżki oliwy extra vergine przekładamy do siekacza i miksujemy na wysokich obrotach przez minutę (kawałeczki słonecznika powinny być wyczuwalne).

Gotowe pesto przekładamy do miseczki lub słoika i polewamy pozostałymi trzema łyżkami oliwy z oliwek. Gotowe!

Jeśli chcecie podzielić się z Czytelnikami Biokuriera ciekawymi przepisami, zachęcamy do ich przesyłania na adres: redakcja[at]biokurier.pl

Brak postów do wyświetlenia