Pesto stanowi idealny dodatek do makaronów. Można również użyć go do przygotowania sałatki lub posmarować nim uprzednio zapieczoną bagietkę. Poleca się smarować nim drób lub rybę, bo pesto w tym przypadku wyraźnie poprawi smak potrawy.
Pesto tradycyjnie przygotowuje się ze świeżej bazylii. Kuchnia jednak nie znosi nudy i rutyny, zdecydowanie bardziej pasuje do niej oryginalność. Nic zatem dziwnego, że można już znaleźć przepisy na pesto z rukoli, natki pietruszki czy natki marchewki.
Nasza Czytelniczka, Aleksandra Sadłowska, również postanowiła nieco zmodyfikować podstawowy przepis na pesto i dodać do niego m.in. ziarna słonecznika.
Przeczytaj więcej na temat właściwości zdrowotnych słonecznika.
Oto szybki i prosty przepis.
Przepis na pesto z ziarnami słonecznika
SKŁADNIKI:
30g świeżych liści bazylii
60g bio ziaren słonecznika
5-8 g soli himalajskiej
2 ząbki czosnku
20-25g startego, twardego sera (najlepiej długodojrzewającego)
5 pełnych łyżek bio oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Pestki słonecznika prażymy przez dwie, trzy minuty na suchej patelni do momentu zarumienienia.
Słonecznik, świeże liście bazylii, sól, czosnek, ser i dwie łyżki oliwy extra vergine przekładamy do siekacza i miksujemy na wysokich obrotach przez minutę (kawałeczki słonecznika powinny być wyczuwalne).
Gotowe pesto przekładamy do miseczki lub słoika i polewamy pozostałymi trzema łyżkami oliwy z oliwek. Gotowe!
Zioła w kuchni
Zastanawiasz się w jaki sposób włączyć do swojego codziennego menu zioła? Z pomocą przyjdzie Ci wyjątkowa książka kucharska Katarzyny Kosmali. Ziołowe smaki to 70 sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem 21 ziół.