Dobrze przygotowany makaron to świetne rozwiązanie na szybki i pożywny obiad. Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje) ma dla naszych Czytelników smaczną propozycję: makaron z pesto brokułowym. Danie idealne dla wegan, opcjonalnie bezglutenowe i bez cukru.
- Ilość: 1 porcja
- Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 200 g makaronu typ spaghetti
- 1/3 pesto brokułowego
- oliwa z oliwek
- parmezan wegański
- nasiona pinii
Dowiedz się więcej na temat właściwości zdrowotnych brokuła
Makaron z pesto brokułowym w czterech krokach
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na krótko przed podaniem.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy makaron prosto z wody i porcję pesto brokułowego, mieszamy i łączymy składniki.
- Doprawiamy do smaku, np. solą.
- Wymieszany i ciepły makaron układamy na talerzu, posypujemy wegańskim startym parmezanem i uprażonymi pestkami pinii. Podajemy od razu.
Uwaga!
Osoby z alergią na orzechy powinny uważać także na orzeszki pinii (nasiona sosny).
Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).
Przepis pochodzi z najnowszego numeru drukowanej wersji Biokuriera, który w nakładzie 32 000 egzemplarzy dystrybuowany jest w ekosklepach na terenie całej Polski.