Teraz czytasz...
Carbonara [przepis na tanie i smaczne danie]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Carbonara [przepis na tanie i smaczne danie]

spaghetti carnonara na patelni

Carbonara to jeden z kulinarnych symboli włoskiej kuchni, choć jedna z teorii traktująca o pochodzeniu tego dania wskazuje, że za jej ojców mogą uznawać się… Amerykanie. Jeśli jednak odłożyć na bok kwestie rodowodu, pozostanie nam szybkie w przygotowaniu danie, w dodatku niedrogie i bardzo smaczne. Paweł Płaczek, autor książki „Menu kryzysowe”, podpowiada, jak je przygotować. 

Carbonara. Syci i smakuje!

Spaghetti carbonara słusznie kojarzy się z włoską kuchnią. To na Półwyspie Apenińskim przygotowano to danie po raz pierwszy. I podobno całkiem niedawno, bo dopiero w ostatnich latach II wojny światowej, kiedy to Amerykanie do włoskiego makaronu dodali dobrze znane sobie składniki: bekon i jajka. 

Choć jest i druga teoria traktująca o pochodzeniu tego dania. Nawiązuje ona do znanego w środkowych i południowych Włoszech makaronu wymieszanego z rozpuszczonym smalcem, ubitymi jajkami i serem, które udoskonalili węglarze, czyli wypalacze węgla trudniący się też jego sprzedażą.

Okładka książki Menu kryzysowe Paweł Płaczek

Trudno więc rozstrzygnąć, komu zawdzięczamy makaron carbonara. Wiadomo jednak, że jest to potrawa klasyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zrobimy ją z łatwo dostępnych składników, a samo danie w ogólnym rozrachunku niewiele kosztuje.

Nic zatem dziwnego, że dobry przepis na carbonare znalazł swoje miejsce w książce „Menu kryzysowe”. Jej autor, Paweł Płaczek, przekonuje nas, że dobra kuchnia wcale nie musi dużo kosztować. Podpowiada, jak gotować smacznie i tanio. Uczy, jak nie marnować jedzenia i wprowadzić w życie zasadę zero waste. 

W książce znajdziecie przepisy i na dania bardzo proste, i na te trudniejsze, wymagające większej ilości składników, ale za to takie, które można potem przerobić na kolejne potrawy.  Jest jednak jeden wspólny mianownik: wszystkie produkty są łatwo dostępne w sklepach, nie trzeba się więc głowić, skąd zdobyć jakieś specjalne, wydziwione składniki
– przekonuje Paweł Płaczek.

Carbonara: przepis

spaghetti carnonara na patelni

Carbonara [prosty i tani przepis]

Carbonara to klasyka włoskiej kuchni. – Połączenie sprężystego makaronu, boczki, kremowego sosu jajecznego i pieprzu to również kwintesencja tego, co dobre w taniej domowej kuchni – przekonuje Paweł Płaczek, autor książki "Menu kryzysowe", z której pochodzi poniższy przepis.

Składniki
  

  • 200 g makaronu typu spaghetti
  • 100 g wędzonego podgardla (można użyć boczku)
  • 2 jajka
  • 50 g sera pecorino albo parmezanu (świetnie sprawdzi się też bursztyn)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • spora chochla wody po ugotowaniu makaronu

Przygotowanie
 

  • Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
  • Sparzone jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i roztrzepujemy.
  • Dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach i całość dokładnie mieszamy.
  • Podgardle albo boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię.
  • Smażymy, aż mięso stanie się złociste i wytopi się z niego tłuszcz.
  • Na tak usmażone mięso wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy i odstawiamy
    z ognia.
  • Dodajemy masę jajeczną i całość delikatnie mieszamy.
  • Dolewamy gorącą wodę pozostałą po gotowaniu makaronu. Jajka powinny stworzyć kremowy sos.
  • Podajemy od razu po przygotowaniu.
Słowa kluczowe carbonara, makaron, spaghetti
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ze śmietaną czy bez?

Tu są dwie szkoły, choć ta klasyczna mówi jasno: spaghetti carbonare nie zawiera śmietany!

By odpowiedzieć na pytanie, jak zagęścić sos, wystarczy spojrzeć do przepisu. Odpowiednio przygotowana masa jajeczna oraz woda pozostała po ugotowaniu makaronu sprawią, że uzyskamy kremowy i bardzo smaczny sos.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.