Pesto rosso, czyli pesto czerwone przygotowane z suszonych pomidorów jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smakuje wspaniale, a do tego można je wykorzystać na wiele sposobów.
Pesto rosso sprawdzi się jako dodatek do pieczywa lub panini. Jest też dobrą bazą sosu do makaronu i dodatkiem do hummusu. Włosi dodają je do zupy minestrone.
Warto zadbać o to, żeby składniki pesto były dobrej jakości.
Sprawdź także przepis na: Focaccia z pomidorami
Jak przygotować pesto rosso?
Czas przygotowania: 5 min
Składniki na jeden kubek:
- 1 słoik pomidorów suszonych w oleju (odsączonych)
- 3 ząbki czosnku
- 1 kubek liści bazylii
- ¼ kubka orzeszków pinii
- szczypta płatków chilli
- sól, pieprz
- 1/3 kubka startego parmezanu
- 1/3 kubka oliwy virgin
Przygotowanie:
Zblenduj wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy i parmezanu. Kiedy uzyskasz w miarę gładką pastę, dodaj parmezan, wymieszaj, a potem powoli dodawaj oliwę, aż pesto będzie miało luźną konsystencję. Przełóż do słoika. Pesto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
Czytaj: passata i pulpa – czym się różnią?
Makaron z pesto rosso
- Zagotuj osoloną wodę w garnku, ugotuj makaron al dente.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, rozprowadź w niej 1-2 łyżki pesto.
- Odcedź makaron, ale zostaw 1/3 kubka wody od gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeżeli zajdzie taka konieczność.
- Przełóż makaron na patelnię, obtocz w sosie, podawaj posypany parmezanem i posiekanymi pistacjami.