Piwo ekologiczne na bazie pradawnych odmian zbóż, chmielu i drożdży – to zapowiedź rzemieślniczego browaru z Lęborka.
Ekopiwo z AleBrowaru w maju
– Mój kolejny krok na drodze piwnego rozwoju naszej marki to piwa ekologiczne. Chcę warzyć je na bazie pradawnych odmian zbóż, chmielu i drożdży, dbając o to, by składniki podlegały ścisłej kontroli i były wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń pestycydami czy herbicydami. Moim celem jest produkcja piwa o wyjątkowych wartościach odżywczych i sensorycznych. Poza unikalnym smakiem, wyróżnikiem piwa ekologicznego będą witaminy, białka, sole mineralne, fitosterole i polifenole pobrane ze słodu czy ksantohumol – antyoksydant pozyskiwany z chmielu, o potencjale antyoksydacyjnym czterokrotnie silniejszym od witaminy C. Planuję szerszą dystrybucję piwa organicznego w maju tego roku.”– zapowiada Arkadiusz Wenta, współwłaściciel AleBrowaru.
Piwo ekologiczne, czyli…
Aby móc nazywać piwo ekologicznym, produkcja trunku (od ziarenka na polu po zalanie w butelki) musi odbywać się w zgodzie z zasadami rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego. Poświadcza to certyfikat ekologiczny (przeczytaj: jak działa certyfikacja ekologiczna), którym legitymować musi się każda przetwórnia, gospodarstwo czy dystrybutor biorący udział w produkcji piwa. Piwo ekologiczne na etykiecie posiada unijne logo żywności ekologicznej (tzw. Ekoliść). Przeczytaj więcej o tym jak rozpoznać żywność ekologiczną.
O AleBrowarze
Pierwsze piwo pod sztandarem AleBrowaru pojawiło się na rynku w 2021 roku. Na początku browarnicy korzystali z usług Browaru Gościszewo (na zasadzie kontraktu).W 2016 do użytku został oddany browar w Lęborku. – Od początku działalności zbudowaliśmy portfolio składające się z ok. 200 piw różnych stylów oraz ich hybryd. Co ciekawe, jako jedyny browar, oczywiście tej skali w naszej rzemieślniczej kategorii, warzymy piwa niepasteryzowane – mówi Arkadiusz Wenta.
Piwo z czarnego jęczmienia
Ciekawostką w ofercie browaru będzie także piwo z czarnego jęczmienia. To prastare zboże odtworzył zespół prof. Małgorzaty Szczepanek z Politechniki Bydgoskiej, zaś uprawą zajęła się Spółdzielnia Produktów Rolnictwa Ekologicznego „Dolina Mogilnicy”. Dlaczego akurat wybrano ten czarny jęczmień, wyjaśniła pani profesor – Staramy się wzbogacić naszą dietę tymi składnikami, które gdzieś już w obecnie uprawianych odmianach zanikają, bądź są w małych stężeniach. W starych gatunkach, w starych odmianach, które odtwarzamy, tych składników jest całe bogactwo.