Koktajl z kiszonych buraków z gruszką i chia to ciekawa propozycja na deser lub drugie śniadanie. Jest odżywczy, dobrze smakuje, i co najważniejsze – dodaje energii. Połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z egzotyką? Dlaczego nie!
Kiszone buraki [przepis] wzmacniają organizm, dodają energii i witalności. Polecane są osobom z niedokrwistością, przeciwdziałają miażdżycy i poprawiają koncentrację. Z kolei nasiona chia zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i spore ilości błonnika. Gruszka uzupełnia smak koktajlu i czyni go słodszym.
Jak przygotować koktajl z kiszonych buraków z gruszką i chia?
Składniki na 3 koktajle (250 ml):
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
- 3 łyżki chia (przeczytaj także: szybka przekąska daktylowa z chia)
- 2 gruszki
- 5 małych kiszonych buraków
- pół szklanki zakwasu
Czas przygotowania: 20 min (bez kiszenia buraków i przygotowania chia)
- Nasiona chia zalewamy mlekiem roślinnym i wstawiamy na przynajmniej 4 h
do lodówki. - Gruszki obieramy za skórki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i razem z mlekiem roślinnym blendujemy w blenderze kielichowym. Gładką masę przekładamy do innego naczynia.
- Dodajemy do blendera pokrojone w mniejsze kawałki buraki razem z zakwasem, blendujemy na gładką masę.
- Na dno szklanki wkładamy łyżką zmiksowane buraki, na to dodajemy masę z gruszki, a na koniec zalewamy szklankę nasionami chia z mlekiem roślinnym.
Tak podany koktajl sprawia przyjemność nie tylko naszym kubkom smakowym, ale również oczom.
Przeczytaj także: Koktajl jagodowo-bananowo-malinowy