Teraz czytasz...
Koktajl z kiszonych buraków z gruszką i chia [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Koktajl z kiszonych buraków z gruszką i chia [przepis]

Koktajl z kiszonych buraków z gruszką i chia to ciekawa propozycja na deser lub drugie śniadanie. Jest odżywczy, dobrze smakuje, i co najważniejsze – dodaje energii. Połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z egzotyką? Dlaczego nie!

Kiszone buraki [przepis] wzmacniają organizm, dodają energii i witalności. Polecane są osobom z niedokrwistością, przeciwdziałają miażdżycy i poprawiają koncentrację. Z kolei nasiona chia zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i spore ilości błonnika. Gruszka uzupełnia smak koktajlu i czyni go słodszym.

Jak przygotować koktajl z kiszonych buraków z gruszką i chia?

Składniki na 3 koktajle (250 ml):

Przepis na buraki kiszone

Czas przygotowania: 20 min (bez kiszenia buraków i przygotowania chia)

  1. Nasiona chia zalewamy mlekiem roślinnym i wstawiamy na przynajmniej 4 h
    do lodówki.
  2. Gruszki obieramy za skórki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i razem z mlekiem roślinnym blendujemy w blenderze kielichowym. Gładką masę przekładamy do innego naczynia.
  3. Dodajemy do blendera pokrojone w mniejsze kawałki buraki razem z zakwasem, blendujemy na gładką masę.
  4. Na dno szklanki wkładamy łyżką zmiksowane buraki, na to dodajemy masę z gruszki, a na koniec zalewamy szklankę nasionami chia z mlekiem roślinnym.

Tak podany koktajl sprawia przyjemność nie tylko naszym kubkom smakowym, ale również oczom.

Przeczytaj także: Koktajl jagodowo-bananowo-malinowy 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.