Teraz czytasz...
Jęczmień – zdrowotne walory „szpitalnego” zboża
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Jęczmień – zdrowotne walory „szpitalnego” zboża

Walory jęczmienia docenia od lat medycyna naturalna i ludowa. Określano go nawet mianem „ziółka szpitalnego” – dobrego na wszystko. Dziś ekosklepy podbija zielony jęczmień młody, ale o „tradycyjnych” ziarnach i kaszach nie warto zapominać. 

Starożytni Egipcjanie przyrządzali z ziaren jęczmienia chleb i piwo. Grecy, w trakcie misteriów eleuzyńskich, spożywali specjalny napój Kykeon oparty przede wszystkim na ziarnach wspomnianego zboża. Jęczmień znany był już 7000 lat przed naszą erą. Obecnie jęczmień kojarzony jest przede wszystkim z produkcją piwa, którego ważnym składnikiem jest słód jęczmienny. Ale to nie wszystko…

Moc składników mineralnych

Z jęczmienia można jednak przygotować także różne rodzaje otrębów i kasz. Jego ziarna są źródłem białek, witamin B1, B2, B6, C, kwasu foliowego oraz β-karotenu. Co ciekawe, słód jęczmienny bywa używany do wyrobu kawy zbożowej, która ułatwia trawienie i polepsza pracę układu pokarmowego.

Niewielka zawartość glutenu

Zboże to  zawiera stosunkowo niewiele glutenu (stąd raczej nie wypieka się z niego chleba), ale kryje w sobie wiele minerałów: potas, wapno, magnez, żelazo, miedź i fosfor.

Dlaczego warto sięgać po kasze jęczmienne?

Po pierwsze, przemawia za tym duża zawartość błonnika (czyli substancji włóknistych pochodzących z otoczki ziarna), który poprawia pracę jelit.

Po drugie, wzmacniają organizm i ułatwiają pracę przewodu pokarmowego dzięki licznym enzymom występującym w ziarnie jęczmienia.

Zobacz także

widok z góry na naturalne barwniki jajek

Wzmacniające płatki jęczmienne

Ciekawym produktem są także płatki jęczmienne. Można je gotować i przyrządzać podobnie jak kaszę. W medycynie ludowej krajów Zachodniej Europy najbardziej ceni się płatki podprażone. Przyrządzenie jest bardzo proste. Na suchą patelnię sypie się płatki i trzyma stale na ogniu przez 20-30 minut. Płatki powinny się delikatnie zabarwić na kolor żółto-brązowy. Dłuższe prażenie nie jest wskazane, gdyż powoduje utratę witamin. Płatki zsypuje się do słoika i używa w razie potrzeby podobnie jak owsianych. Można sporządzać z nich wzmacniające potrawy typu musli, dodając mleka, jogurtu, orzechów, rodzynek, miodu, albo surowych owoców. Można też jadać płatki tylko z mlekiem krowim lub roślinny,. Najlepiej żeby był to posiłek poranny. Jest to także znakomity dodatek do innego posiłku.

Przeczytaj także: Samopsza – na nowo odkrywamy stare „chlebowe” zboże

Oryginalny sposób przyrządzania płatków jęczmiennych polega na dodaniu do podprażonych płatków cebuli. Wszystko trzeba smażyć z niewielką ilością oliwy, zalać wodą i gotować od 5 do 10 minut.

Młody jęczmień czyli?

W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się młody, zielony jęczmień pozyskiwany z suszonych, siedmiodniowych listków rośliny. Dostępny jest on zazwyczaj w postaci sproszkowanej i można wykorzystywać go jako składnik jogurtów czy koktajli. Przeczytaj więcej: Jak wykorzystać młody zielony jęczmień?

Przeczytaj także: kamut

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.