Kamut – co warto wiedzieć o “zbożu faraonów”?

blank

 

Kamut (Triticum turanicum) to dawna, antyczna odmiana pszenicy durum. Kamut uprawiano w starożytnej Mezopotamii i Egipcie. Tak jak orkisz, samopsza czy płaskurka, kamut dobrze nadaje się do uprawy ekologicznej, choć raczej nie w polskim klimacie.

Jak wygląda i smakuje kamut?

Wyglądem przypomina ryż basmati, a to przez swoją brązową osłonkę ziarna. Zboże to cenione jest za słodki, lekko orzechowy smak.

Kamut jest szczególnie polecany do:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
  • wypieku pieczywa oraz ciast,
  • wytwarzania domowych makaronów,
  • jako dodatek do zup i kasz oraz sałatek.

Wartościowy skład kamutu, przyjazny alergikom

Kamut ma około 30% więcej białka niż pszenica, jest bogaty w:

selen o działaniu antyoksydacyjnym,
cynk dla ogólnej odporności organizmu,
kwasy tłuszczowe, dlatego jest uważany za zboże wysokoenergetyczne
magnez dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego,
a z witamin: kwas foliowy oraz niacynę i inne witaminy z grupy B.

Kamut jest doceniany przez alergików, ponieważ w znacznie mniejszym stopniu niż powszechnie uprawiana pszenica odmian przemysłowych przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych. Dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że organizm człowieka jest lepiej przystosowany do przyswojenia białek obecnych w tych starych odmianach zbóż. Ale uwaga, zboże to zawiera gluten, więc nie jest polecany osobom z celiakią.

Indeks glikemiczny to około 27.

Mąka z pszenicy kamut

Właściwie przygotowana mąka z ziaren kamutu zachowuje właściwie wszystkie właściwości. Z powodzeniem może zastąpić zwykłą mąkę pszenną w większości przepisów, można z niej przyrządzić : ciasta, naleśniki, pieczywo, makaron czy pizzę.

Sprawdź oferty na produkty zawierające kamut bio

Jak gotować kamut?

– 1 szklankę opłukanych ziaren moczyć przez noc, gotować w 3 szklankach wody ze szczyptą soli przez 40-45 minut aż zmiękną

– w szybkowarach można gotować 1 szklankę kamutu z 1 i 1/2 szklanki wody

– na parze gotujemy szklankę kamutu z 2 i 1/2 szklanki wody, gotowanie trwa około 1 godzinę

Ciekawostką jest, że słodki sok z kamutu można znaleźć w paryskich barach ekologicznych, gdzie nazwany jest Magicznym eliksirem faraonów. Przypisuje się mu działanie odświeżające i regenerujące.

 

Przeczytaj także inne teksty na temat starych odmian zbóż:

Płaskurka ekologiczna – zboże pełne zalet

Samopsza – na nowo odkrywamy stare „chlebowe” zboże

 

 

Źródła, więcej informacji:

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/10354/2
http://www.allergy-details.com/gluten-free-diet/kamut-safe-wheat-free-or-gluten-free-diet/
http://www.kamut.com/en/about.html
http://chefinyou.com/2009/08/how-to-cook-kamut/

fot. “Triticum turgidum 2” by Stan Shebs. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Triticum_turgidum_2.jpg#/medi /File:Triticum_turgidum_2.jpg

Małgorzata Górska

Brak postów do wyświetlenia