Teraz czytasz...
Pyłki drzew, traw i chwastów. Jak sobie radzić?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pyłki drzew, traw i chwastów. Jak sobie radzić?

Wakacje, lato i zasłużony odpoczynek. Jednak nie wszyscy tak samo cieszą się z tej wspaniałej pory roku. Osoby reagujące na pyłki drzew, traw i chwastów właśnie wiosną i latem czują się najgorzej. Jak sobie poradzić w tym trudnym dla alergików okresie?

W Polsce okres pylenia traw zaczyna się już na początku maja i kończy się we wrześniu. Alergeny pyłku traw, obok pyłku brzozy, są niestety najczęstszą przyczyną objawów alergicznego nieżytu nosa i atopowej astmy pyłkowej.

Jeśli od maja do lipca, w słoneczne dni, masz typowe objawy dla alergii na pyłki traw, umów się na wizytę do alergologa.

Trawy uprawne to głównie zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, kukurydza, ryż i sorgo. Do traw należą również trzcina cukrowa i bambus. Trawy użytkowe to też trawy pastewne: wyczyniec łąkowy, tomka wonna, rajgras wyniosły, kupkówka pospolita, życica trwała, tymotka łąkowa oraz wiechlina łąkowa.

Największe stężenie pyłku traw obserwuje się w godzinach rannych i wieczornych, w parkach i na łąkach. Stężenie pyłku traw różnicuje się w zależności od rejonu. W jednym mieście mogą być zarówno takie miejsca, gdzie objawy alergiczne się nasilają, jak i obszary, gdzie występują rzadko.

Alergia na pyłki drzew, traw i chwastów. Jak się objawia?

Objawy chorobowe typowe dla alergii na pyłek traw:

  • wodnisty katar
  • świąd nosa
  • wielokrotne kichania
  • zatkany nos
  • zaczerwienienie, łzawienie i pieczenie spojówek
  • astma pyłkowa (duszność, napady kaszlu, świszczący oddech, ucisk w klatce piersiowej)
  • zmiany skórne.

Objawy te nasilają się zwłaszcza:

  • w czasie spacerów po łące (w okresie pylenia traw),
  • podczas koszenia traw,
  • kontakcie z sianem (także poza okresem pylenia traw),
  • w pobliżu pól uprawnych (gdy pyli żyto).

Jak sobie radzić w okresie pylenia traw?

  • Unikaj miejsc, gdzie stężenie pyłku traw jest największe (parki, łąki, pola uprawne).
  • Unikaj wychodzenia z domu w godzinach porannych i wieczornych.
  • Zamykaj okna w godzinach silnego pylenia oraz na początku deszczu.
  • Spaceruj zaraz po deszczu, gdy powietrze jest najczystsze.
  • Unikaj miejsc zanieczyszczonych spalinami, zwłaszcza przy głównych drogach.
  • W okresie największego pylenia traw nie wyjeżdżaj na wieś, poza miasto, w rejony występowania dużej ilości traw i zbóż. Najlepsze miejsca na wypoczynek to wysokie góry i rejon nadmorski.
  • Trawniki koś, zanim trawy zakwitną.
  • Unikaj wysiłku fizycznego na świeżym powietrzu.
  • Rozważ ochronę okien specjalnymi siatkami, które ograniczają przedostawanie się pyłków do wewnątrz.
  • Pranie susz w warunkach domowych.
  • Po każdym spacerze zmieniaj odzież, a najlepiej weź prysznic.
  • Podczas spaceru noś okulary, czapkę z daszkiem i jasne ubranie z długim rękawem.
  • Na spacer zabieraj chusteczki do nosa, sprawdzi się także woda termalna do przemywania twarzy, woda morska do przepłukania nosa, płyn fizjologiczny do przepłukania oczu.
  • Gdy zostanie potwierdzona konkretna alergia, unikaj produktów reagujących krzyżowo z alergenami pyłków traw i zbóż.

Alergia krzyżowa

Alergia krzyżowa to nadwrażliwość organizmu na jednoczesne działanie co najmniej dwu alergenów z grupy: pokarmowych, wziewnych lub kontaktowych o zbliżonej budowie białkowej. Może ona dotyczyć alergenów spokrewnionych lub niespokrewnionych ze sobą.

Obserwuje się reakcje krzyżowe pomiędzy:

  • różnymi alergenami pokarmowymi (mleko krowie – mleko kozie),
  • pokarmowymi i wziewnymi (np. pyłki traw – pomidor, bylica – seler, marchew),
  • pokarmowymi i kontaktowymi (lateks – banan, awokado, kiwi).

Są to najczęściej reakcje natychmiastowe z udziałem przeciwciał IgE.

Alergeny pokarmowe reagujące krzyżowo z alergenami pyłków roślin

Alergeny brzozy i innych drzew (dębu, olchy, leszczyny, kasztanowca) 

  • Warzywa: seler, marchew, pietruszka, pomidor, groch, inne strączkowe, ziemniaki, bakłażany, awokado, szparagi, natka pietruszki.
  • Owoce: jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, kiwi, mango, banany, melony, papaja, figi, ananasy.
  • Przyprawy: pieprz, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon.
  • Inne: orzechy, migdały, mak, sezam, słonecznik, kasztany jadalne, gryka.

Alergeny traw, ziół i chwastów (bylicy, ambrozji)

  • Warzywa: marchew, pietruszka, seler, groch, soja, cebula, czosnek, por, szczypiorek, pomidory, ziemniaki, buraki, ogórki, dynia + pestki dyni, papryka, koper włoski (fenkuł).
  • Owoce: melony, arbuzy, kiwi, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki, wiśnie, banany.
  • Przyprawy: koper, rumianek, anyż, kolendra, kminek, oregano.
  • Inne: orzechy, ryż, słonecznik, sezam, miód, olej słonecznikowy, kiełki i mąki pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta, kukurydza.

Więcej na temat pylenia brzozy oraz traw znajdziesz na stronach mojej książki „Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Dania na wiosnę” i lato str. 57.

Co jeść, gdy pylą drzewa i trawy?

Alergicy powinni dobierać składniki indywidualnie. Alergie krzyżowe nie zawsze dają tak samo silne reakcje u każdego. Wszystko zależy od rodzaju uczulających białek, ogólnego stanu zdrowia, środowiska, w którym przebywamy, ekspozycji na alergeny, łączenia pokarmów, ilości spożytego składnika oraz jego jakości itp.

Lista przykładowych produktów, które są najczęściej dobrze tolerowane w okresie pylenia drzew i traw.

  • Warzywa

sałata masłowa, pak choi, rzymska, roszponka, kapusta biała, czerwona, pekińska, brokuły, kalarepa, ziemniaki gotowane, bataty, cukinia i kabaczek (mogą reagować krzyżowo przy alergii na dynię, melona, arbuza), ogórki (podobnie jak cukinia), jarmuż, szpinak (raz na 4 dni są wysokohistaminowe), pieczarki, boczniaki, kurki, podgrzybki (nie są zalecane dla dzieci), fasolka szparagowa, bób (może reagować krzyżowo z grochem i innymi strączkami).

  • Owoce

borówki, jagody, owoc granatu i rabarbar (przetworzony), morwa, porzeczki ( przetworzone), agrest, dzika róża, daktyle.

  • Inne

kasza jaglana, kasza gryczana (może reagować krzyżowo z lateksem), płatki owsiane bezglutenowe, kasza manna orkiszowa, samopsza, płaskurka (dawne odmiany pszenicy mogą reagować krzyżowo z pszenicą), mąka z tapioki, kulki tapioki, chia, siemię lniane, łuskane nasiona konopi, czarnuszka, inulina

Olej z pestek winogron, olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z czarnuszki, domowe masło klarowane (u osób niereagujących na śladowe ilości białka mleka).

Mleko jaglane, orkiszowe, owsiane, konopne, śmietana orkiszowa, owsiana.

Mięta, kurkuma, tymianek, bazylia, sól, wanilia, syrop klonowy, cukier trzcinowy, cukier kokosowy, syrop z morwy.

Łosoś, dorsz, śledź (raz na 4 dni).

Indyk, kaczka, gęś, sporadycznie wieprzowina (ostrożnie przy alergii na kota) i jagnięcina – mięsa ekologiczne.

Zielona herbata, bancha, kawa z cykorii, orkiszowa, woda średniozmineralizowana, herbata z hibiskusa, z dzikiej róży, mięty.

Autorką tekstu jest Katarzyna Jankowska, autorka bloga mamaalergikagotuje.pl oraz pięciu książek – „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” (2014 r.), „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, (2015 r.), „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”, (2016 r.), „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” (2017 r.) oraz „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” (2018 r.)

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.