Tort najczęściej kojarzy się z urodzinami. I słusznie zresztą, bo jest idealny do celebracji różnego rodzaju uroczystości rodzinnych. Podpowiadamy, jak przygotować bezglutenowy tort owocowy, który zachwyci wszystkich gości.
Składniki na biszkopt (blacha 22 cm, 2 piętra):
- 5 jajek (żółtka i białka osobno),
- 0,5 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. mąki kukurydzianej,
- 1/4 szkl. mąki ryżowej,
- 1/4 szkl. mąki z tapioki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier, gdy masa zacznie być kremowa i sztywna, dodajemy żółtka. Uprzednio przesiane mąki dodajemy do naszej masy i mieszamy szpatułką do ciasta.
Dno blachy do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy gotową, dobrze wymieszaną, masę biszkoptową. Pieczemy 40 min w 170°C. Biszkopt kroimy po ostygnięciu przy użyciu noża strunowego, najlepiej następnego dnia.
https://biokurier.pl/jedzenie/przepisy/chlebek-bezglutenowy-z-cukinii-i-dyni/
Bezglutenowy tort owocowy. Jak przygotować krem
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 6 łyżek cukru pudru (najlepiej trzcinowego),
- 500 ml śmietanki 30%,
- 0,5 kg mascarpone,
- owoce: maliny, borówki, truskawki,
- ciasteczka bezglutenowe.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (krótko, aby nie doprowadzić do jej roztemperowania). Odstawiamy do wystygnięcia (trzeba uważać, by nie zastygła ponownie). Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ubijamy mascarpone z cukrem, dodajemy do serka rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy krem.
Biszkopt przekładamy dwukrotnie kremem z owocami. Dekorujemy tort truskawkami, czekoladą i bezglutenowymi herbatnikami.