Teraz czytasz...
Sałatka z pęczakiem i warzywami [przepis]

Sałatka z pęczakiem i warzywami [przepis]

Katarzyna Kosmala
sałatka z pęczakiem i warzywami

Sałatka  z pęczakiem i warzywami jest idealna na lato. Delikatna, smaczna i pożywna, a do tego można zabrać ją w pojemniku na wycieczkę. Przygotujesz ją też z łatwo dostępnych składników.

Sałatka z pęczakiem i warzywami [składniki]

Potrzebujesz:

  • ½ torebki ugotowanego pęczaku
  • 1 filet z kurczaka
  • kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
  • kiełki słonecznika
  • 1 łyżkę masła klarowanego
  • ½ czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • miks sałat (np. rukola, lodowa, masłowa)
  • 2 plastry sera długodojrzewającego

Jak zrobić sałatkę z pęczakiem?

  • Kaszę pęczak ugotuj i ostudź.
  • Masło klarowane rozpuść, kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i podsmaż.
  • Dodaj paprykę pokrojoną w paski i chwilę podsmaż. 
  • Kaszę wymieszaj z ostudzonym mięsem i papryką.
  • Dodaj miks sałat, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół, kiełki słonecznika.
  • Na wierzchu ułóż plasterki sera.
  • Sałatkę polej oliwą z oliwek lub ulubionym olejem tłoczonym na zimno.

Jaka sałatka na podróż?

Sałatka z pęczakiem idealnie sprawdzi się jako przekąska w czasie drogi pociągiem, samochodem lub rowerem. Zamknij ją w szczelnym opakowaniu i schowaj do plecaka, by móc po nią sięgnąć w chwili, gdy zgłodniejesz. Poza letnim sezonem takie danie idealnie nada się też do pracy.

Przepis na sałatkę z pęczakiem pierwotnie ukazał się w drukowanym numerze Biokuriera (3/2024, 78). Znajdziecie tam również podpowiedzi, jak zrobić orkiszowe brownie mocno czekoladowe oraz orzeźwiający napój z limonką, pomarańczami i mango. Wszystko w kontekście letniego orzeźwienia i przekąsek, które warto zabrać ze sobą w podróż. Piszemy o tym, które z nich są odpowiednie, a których lepiej unikać i dlaczego.

→ Przeczytaj również: Jakie są objawy odwodnienia?

Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?

Pęczak to jedna z odmian kaszy jęczmiennej w postaci całych ziaren pozbawionych łuski i wypolerowanych (jest jeszcze kasza perłowa i łamana). Była bardzo ceniona w średniowieczu, a jej amatorem był podobno król Kazimierz Wielki. I nic dziwnego, bo nie tylko daje cały wachlarz kulinarnych zastosowań, ale jest też bardzo zdrowa.

→ Przeczytaj również: Muffinki konopne z czarnym sezamem bez mleka, jaj i glutenu [przepis]

W 100 g pęczaku jest ok. 10–12 g białka, 75 g węglowodanów (w tym ok. 16 g błonnika pokarmowego) i 1–2 g tłuszczu. W jego składzie obecne są też spore ilości fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu i niacyny (witamina B3). Jest ich jednak mniej niż w kaszy gryczanej czy jaglanej. W kaszy jęczmiennej jest za to więcej witaminy K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, a także uszczelnia naczynia krwionośne.

Kasza pęczak to odpowiedni składnik diety dla każdego. Szczególnie powinny o niej pamiętać:

  • osoby zmagające się z wysokim poziomem złego cholesterolu (LDL),
  • rekonwalescenci,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • dzieci,
  • diabetycy,
  • osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego i po operacjach jelit,
  • osoby chcące wesprzeć swoją odporność.

Uwaga: Pęczak zawiera gluten, dlatego nie mogą jej spożywać osoby chore na celiakię.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.