Sałatka z pęczakiem i warzywami jest idealna na lato. Delikatna, smaczna i pożywna, a do tego można zabrać ją w pojemniku na wycieczkę. Przygotujesz ją też z łatwo dostępnych składników.
Sałatka z pęczakiem i warzywami [składniki]
Potrzebujesz:
- ½ torebki ugotowanego pęczaku
- 1 filet z kurczaka
- kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
- kiełki słonecznika
- 1 łyżkę masła klarowanego
- ½ czerwonej papryki
- sól, pieprz
- miks sałat (np. rukola, lodowa, masłowa)
- 2 plastry sera długodojrzewającego
Jak zrobić sałatkę z pęczakiem?
- Kaszę pęczak ugotuj i ostudź.
- Masło klarowane rozpuść, kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i podsmaż.
- Dodaj paprykę pokrojoną w paski i chwilę podsmaż.
- Kaszę wymieszaj z ostudzonym mięsem i papryką.
- Dodaj miks sałat, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół, kiełki słonecznika.
- Na wierzchu ułóż plasterki sera.
- Sałatkę polej oliwą z oliwek lub ulubionym olejem tłoczonym na zimno.
Jaka sałatka na podróż?
Sałatka z pęczakiem idealnie sprawdzi się jako przekąska w czasie drogi pociągiem, samochodem lub rowerem. Zamknij ją w szczelnym opakowaniu i schowaj do plecaka, by móc po nią sięgnąć w chwili, gdy zgłodniejesz. Poza letnim sezonem takie danie idealnie nada się też do pracy.
Przepis na sałatkę z pęczakiem pierwotnie ukazał się w drukowanym numerze Biokuriera (3/2024, 78). Znajdziecie tam również podpowiedzi, jak zrobić orkiszowe brownie mocno czekoladowe oraz orzeźwiający napój z limonką, pomarańczami i mango. Wszystko w kontekście letniego orzeźwienia i przekąsek, które warto zabrać ze sobą w podróż. Piszemy o tym, które z nich są odpowiednie, a których lepiej unikać i dlaczego.
→ Przeczytaj również: Jakie są objawy odwodnienia?
Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?
Pęczak to jedna z odmian kaszy jęczmiennej w postaci całych ziaren pozbawionych łuski i wypolerowanych (jest jeszcze kasza perłowa i łamana). Była bardzo ceniona w średniowieczu, a jej amatorem był podobno król Kazimierz Wielki. I nic dziwnego, bo nie tylko daje cały wachlarz kulinarnych zastosowań, ale jest też bardzo zdrowa.
→ Przeczytaj również: Muffinki konopne z czarnym sezamem bez mleka, jaj i glutenu [przepis]
W 100 g pęczaku jest ok. 10–12 g białka, 75 g węglowodanów (w tym ok. 16 g błonnika pokarmowego) i 1–2 g tłuszczu. W jego składzie obecne są też spore ilości fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu i niacyny (witamina B3). Jest ich jednak mniej niż w kaszy gryczanej czy jaglanej. W kaszy jęczmiennej jest za to więcej witaminy K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, a także uszczelnia naczynia krwionośne.
Kasza pęczak to odpowiedni składnik diety dla każdego. Szczególnie powinny o niej pamiętać:
- osoby zmagające się z wysokim poziomem złego cholesterolu (LDL),
- rekonwalescenci,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- dzieci,
- diabetycy,
- osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego i po operacjach jelit,
- osoby chcące wesprzeć swoją odporność.
Uwaga: Pęczak zawiera gluten, dlatego nie mogą jej spożywać osoby chore na celiakię.