Wino czerwone, białe, musujące a może… piwo lub nalewka? Inspiracją do szukania oryginalnych kombinacji koziego sera z napojami jest Mini-przewodnik degustacyjny opublikowany na stronie internetowej wytwarzanych w ekogospodarstwie Kozia Łąka Serów Łomnickich.
-Przewodnik zrodził się z myślą o tych, którzy chcieliby poznać nasze sery od strony najbardziej klasycznego z klasycznych połączeń: mariażu sera z winem. Zapraszamy zatem do smakowania i degustowania, a także zachęcamy do szukania własnych połączeń. Sery i wino to przecież niekończąca się historia – piszą w we wstępie do poradnika Bożena i Daniel Sokołowscy, właściciele Koziej Łąki i wytwórcy Serów Łomnickich.
Kozia łąka czyli…
Gospodarstwo Ekologiczne “Kozia Łąka” położone jest w pobliżu Jeleniej Góry w woj. Dolnośląskim. Chów kóz połączony jest tu z wytwarzaniem szerokiej gamy serów oraz produktów nabiałowych. W 2010 r. Ser Kozi Łomnicki został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, a podczas szczytu Partnerstwa Wschodniego, który odbył się w Warszawie w ramach pierwszej prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej, Sery Łomnickie były podawane na stołach unijnych notabli i promowały polską kuchnię. Dwa lata później Sery Łomnickie wyróżnione zostały na Festiwalu Serów w Lidzbarku Warmińskim – za Rittę wędzoną oraz na Festiwalu Smaku w Grucznie – tytuł Smak Roku dla naszego Sir Grilla.
Przeczytaj także: Mleko kozie a zdrowie
Jak pobrać przewodnik?
Przewodnik powstał we współpracy z polskimi znawcami wina. Można go obejrzeć lub pobrać ze strony www.serylomnickie.pl