Teraz czytasz...
Prosecco z klasą – top 5

Prosecco z klasą – top 5

prosecco

Wino Prosecco to duma, a także jeden z ulubionych trunków Włochów. Podbiło również podniebienia miłośników wina na całym świecie. Jego popularność sprawia, że można się pogubić wśród marek, apelacji i nazw winnic. Jak znaleźć najlepsze?

Rodzaje Prosecco – kluczowe informacje

Prosecco dzieli się na 4 specjalnie dla niego stworzone kategorie:

  • Brut – może być określany jako wytrawne Prosecco, lekko kwaśny, zawiera najmniej cukru,
  • Extra Dry – pomiędzy półwytrawnym a półsłodkim Prosecco,
  • Demi-sec – dosłownie Prosecco półwytrawne, ale o słodkim posmaku,
  • Secco albo Dry – zawiera najwięcej słodyczy, więc bywa nazywane słodkim Prosecco.

Wyróżniamy też Prosecco:

  • spumante – intensywnie musujące,
  • frizzante – o delikatnych bąbelkach,
  • tranquillo – rzadko spotykane Prosecco spokojne.

Skąd pochodzi dobre Prosecco?

W przypadku Prosecco cena nie musi być kluczową wskazówką jakości trunku. Klasę Prosecco determinuje szczególnie obszar jego pochodzenia. Początkowo wytwarzano je jedynie w Valdobbiadene, Conegliano i Asolo. Regiony te znane są z upraw położonych na zboczach, co oznacza, że zbiory winogron odbywają się tam ręcznie.

Mimo że taki proces wiąże się z wysoką jakością trunków, a także jest bardziej ekologiczny, nie przekłada się na wysoką produktywność. Dlatego teren apelacji został poszerzony o niziny Friuli-Wenecji Julijskiej. Wino z tych dolin produkowane jest na masową skalę.

Na szczęście, dobre Prosecco z oryginalnej strefy apelacji rozpoznać można po skrócie DOCG. Natomiast wino musujące Prosecco z dodanych później prowincji zwykle występuje pod skrótem Prosecco DOC.

 5 propozycji Prosecco z wysokiej półki

  1. Szukając tradycyjnego smaku wina Prosecco, sięgnij po nagrodzone srebrnym medalem SACCHETTO Prosecco Valdobbiadene Superiore. Pochodzi ono z samego centrum Valdobbiadene, a do tego do jego produkcji wykorzystano ręcznie wyselekcjonowane dojrzałe grona. Harmonijny, rześki bukiet łączy charakterystyczne aromaty jabłka i gruszki z kwiatem akacji. Ekologiczne wytrawne Prosecco zostało dopracowane w każdym szczególe, nie pomijając eleganckiej butelki.
  2. Ci sami twórcy wypuścili na rynek też SACCHETTO Prosecco Seidel DOC. Orzeźwiające aromaty zielonych owoców i łagodne musowanie czynią z tego trunku idealny aperitif. Polecamy je także do sałat, owoców morza i ryb.
  3. Miłośnicy nieco słodszych trunków powinni wybrać Prosecco Treviso Extra Dry. To wino zawdzięcza swoich zwolenników przede wszystkim niskiej kwasowości i intrygującym nutom w bukiecie. Obok typowych cytrusów, gruszki i jabłka, zachwyca niebanalna dojrzała brzoskwinia i kandyzowany ananas.
  4. Do win z klasą należy z pewnością zaliczyć wyroby winnicy zwanej „geniuszem Prosecco”, czyli La Jary. Nagradzane w wielu prestiżowych konkursach ekologiczne wina to prawdziwe perełki. Takim dziełem sztuki winiarskiej jest LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry. Wyróżniają się długo utrzymujące się bąbelki i dopracowana do perfekcji kompozycja smakowo-aromatyczna.
  5. Delikatnie musujące wytrawne MOINET Prosecco DOC Spumante to kolejna propozycja z oryginalnym bukietem. Aromaty białych owoców zostały tu skontrastowane z orzeźwiającą trawą cytrynową. W smaku natomiast zachwyci Cię soczystość zielonego jabłka i cytryny przechodząca w słodki posmak brzoskwini. Podane z potrawami kuchni włoskiej z pewnością zrobi furorę.

Więcej wybitnych win z całego świata znajdziesz na Wybieramwino.pl

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.