Wino Prosecco to duma, a także jeden z ulubionych trunków Włochów. Podbiło również podniebienia miłośników wina na całym świecie. Jego popularność sprawia, że można się pogubić wśród marek, apelacji i nazw winnic. Jak znaleźć najlepsze?
Rodzaje Prosecco – kluczowe informacje
Prosecco dzieli się na 4 specjalnie dla niego stworzone kategorie:
- Brut – może być określany jako wytrawne Prosecco, lekko kwaśny, zawiera najmniej cukru,
- Extra Dry – pomiędzy półwytrawnym a półsłodkim Prosecco,
- Demi-sec – dosłownie Prosecco półwytrawne, ale o słodkim posmaku,
- Secco albo Dry – zawiera najwięcej słodyczy, więc bywa nazywane słodkim Prosecco.
Wyróżniamy też Prosecco:
- spumante – intensywnie musujące,
- frizzante – o delikatnych bąbelkach,
- tranquillo – rzadko spotykane Prosecco spokojne.
Skąd pochodzi dobre Prosecco?
W przypadku Prosecco cena nie musi być kluczową wskazówką jakości trunku. Klasę Prosecco determinuje szczególnie obszar jego pochodzenia. Początkowo wytwarzano je jedynie w Valdobbiadene, Conegliano i Asolo. Regiony te znane są z upraw położonych na zboczach, co oznacza, że zbiory winogron odbywają się tam ręcznie.
Mimo że taki proces wiąże się z wysoką jakością trunków, a także jest bardziej ekologiczny, nie przekłada się na wysoką produktywność. Dlatego teren apelacji został poszerzony o niziny Friuli-Wenecji Julijskiej. Wino z tych dolin produkowane jest na masową skalę.
Na szczęście, dobre Prosecco z oryginalnej strefy apelacji rozpoznać można po skrócie DOCG. Natomiast wino musujące Prosecco z dodanych później prowincji zwykle występuje pod skrótem Prosecco DOC.
5 propozycji Prosecco z wysokiej półki
- Szukając tradycyjnego smaku wina Prosecco, sięgnij po nagrodzone srebrnym medalem SACCHETTO Prosecco Valdobbiadene Superiore. Pochodzi ono z samego centrum Valdobbiadene, a do tego do jego produkcji wykorzystano ręcznie wyselekcjonowane dojrzałe grona. Harmonijny, rześki bukiet łączy charakterystyczne aromaty jabłka i gruszki z kwiatem akacji. Ekologiczne wytrawne Prosecco zostało dopracowane w każdym szczególe, nie pomijając eleganckiej butelki.
- Ci sami twórcy wypuścili na rynek też SACCHETTO Prosecco Seidel DOC. Orzeźwiające aromaty zielonych owoców i łagodne musowanie czynią z tego trunku idealny aperitif. Polecamy je także do sałat, owoców morza i ryb.
- Miłośnicy nieco słodszych trunków powinni wybrać Prosecco Treviso Extra Dry. To wino zawdzięcza swoich zwolenników przede wszystkim niskiej kwasowości i intrygującym nutom w bukiecie. Obok typowych cytrusów, gruszki i jabłka, zachwyca niebanalna dojrzała brzoskwinia i kandyzowany ananas.
- Do win z klasą należy z pewnością zaliczyć wyroby winnicy zwanej „geniuszem Prosecco”, czyli La Jary. Nagradzane w wielu prestiżowych konkursach ekologiczne wina to prawdziwe perełki. Takim dziełem sztuki winiarskiej jest LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry. Wyróżniają się długo utrzymujące się bąbelki i dopracowana do perfekcji kompozycja smakowo-aromatyczna.
- Delikatnie musujące wytrawne MOINET Prosecco DOC Spumante to kolejna propozycja z oryginalnym bukietem. Aromaty białych owoców zostały tu skontrastowane z orzeźwiającą trawą cytrynową. W smaku natomiast zachwyci Cię soczystość zielonego jabłka i cytryny przechodząca w słodki posmak brzoskwini. Podane z potrawami kuchni włoskiej z pewnością zrobi furorę.
Więcej wybitnych win z całego świata znajdziesz na Wybieramwino.pl