Zwiedzamy Bank Wina przy Uniwersytecie Slow Food


 

 

Miejsce, w którym wino leżakować będzie do momentu, w którym uwolni się jego naturalny potencjał – tak w skrócie można podsumować ideę La Banca Del Vino. Gromadząca ponad 800 najlepszych włoskich win piwniczka znajduje się na terenie Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych w Bra



Pomysłodawcą tego przedsięwzięcia był oczywiście Carlo Petrini. W 2001 roku postanowił on stworzyć miejsce, w którym wino leżakować będzie do momentu, w którym uwolni się jego naturalny potencjał. Przeciętny smakosz nie ma na przeprowadzenie takiego leżakowania odpowiedniego miejsca albo wino „nie dotrwa…”

La Banca Del Vino to dość długa piwniczka z kilkoma alejkami wzdłuż, których poukładane są skrzynki z butelkami. Wszystko uporządkowane według poszczególnych regionów Włoch. … – Znalezienie się w „La Banca Del Vino” to bardzo duże wyróżnienie dla winiarni – mówi Allesandro Chittolina, pracownik UNISG.

Przy „banku”  także działa sklep, w którym zakupić można wino pożądanego pochodzenia i rocznika. Odbywają się tu też różnego rodzaju warsztaty i degustacje, w trakcie których można np. sprawdzać jak zmienia się smak jednego trunku na przełomie lat, poznać tradycje winiarstwa w Piemoncie, bądź poznać tajniki wytwarzania charakterystycznych dla tego rejonu win Barollo i Barbaresco.

Godziny otwarcia

Od wtorku do niedzieli: 10.30 do 13.00, i 15.30 to19.30
(zalecana rezerwacja)
Poniedziałek: nieczynne

Numery kontaktowe i cennik znaleźć można na stronie internetowej: http://www.bancadelvino.it/

Wizyta odbyła się w ramach projektu „Our common European Culture: a good, clean and fair food”  (www.learningforbetterfood.eu)


Realizowanego przez Fundację Rolniczej Różnorodności Biologicznej AgriNatura (www.agrinatura.pl) oraz partnerów z Włoch, Francji i Holandii finansowanego przez Unię Europejską w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”/ Grundtvig.