Teraz czytasz...
Wiosenny grill – kilka lekkostrawnych potraw
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Wiosenny grill – kilka lekkostrawnych potraw

wiosenny grill

Grill kojarzy ci się tylko z ociekającą tłuszczem kiełbaską? Nawet nie wiesz, ile pysznych i lekkostrawnych smaków cię przez to omija. Wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej karkówki mogą być grillowane warzywa, kurczak czy owoce morza.

Warzywa na grilla – jak je przyrządzić?

Warzywa mogą stanowić zarówno podstawowy posiłek na grillu, jak i być jego uzupełnieniem na przykład w formie sałatki. Dobrym pomysłem może być zrobienie warzywnych szaszłyków. Do ich przygotowania pokrój cebulę w płatki, paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry i obierz średniej wielkości pieczarki. Następnie nabijaj warzywa naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Rozmiar warzyw powinien być tak dobrany, żeby nabite na szaszłyk miały brzegi mniej więcej w jednej linii.

Ciekawym dodatkiem do grilla mogą być faszerowane pieczarki – wyłam z nich nóżki, pokrój je w kostkę i wymieszaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz ulubionymi przyprawami. Wypełnij kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułóż je na grillu do dołu. Wiele osób spożywa również doprawione oliwą i przyprawą śródziemnomorską: plastry bakłażana czy całe papryki, przygotowane przez usunięcie gniazd nasiennych.

Do grilla idealnie sprawdzi się sałatka w stylu greckim: pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, ogórki pokrojone w kostkę, oliwki, pokruszona feta i sos z oliwy z oliwek, soli, pieprzu oraz ziół. Świetną lekkostrawną przekąską mogą być również grillowane owoce, takie jak banany, ananasy czy gruszki lub jabłka pieczone w całości.

Mięso na grilla – nie tylko steki

Lekkostrawny mięsny wybór na grillu to pierś z kurczaka. Aby była pyszna i soczysta, warto ją wcześniej zamarynować. Na minimum godzinę przed grillowaniem przygotuj marynatę z musztardy, miodu, oliwy z oliwek, sosu sojowego oraz papryki słodkiej i wędzonej. Zamocz w niej piersi z kurczaka, pozostawiając na ten czas w lodówce. Mięso możesz przygotować bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię aluminiową ze ściśniętymi brzegami. W podobny sposób możesz przygotować pierś z indyka lub polędwiczki.

Jeśli jednak wybierzesz tradycyjne kiełbaski lub karkówkę, warto wspomóc swoją wątrobę na przykład drinkiem Fresubin Hepa Drink, który znajdziesz na: https://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/fresubin-hepa-drink. Dzięki niemu uzupełnisz składniki odżywcze i ułatwisz sobie trawienie.

Ryby na grilla – opcja dla wegetarian

Na grillu możesz przygotować większość gatunków ryb zarówno łososia, jak i pstrąga. Ryba może być grillowana w całości, ale również w formie filetu. Do smażenia ryby w całości dobrze jest użyć specjalnego uchwytu na rybę, który w łatwy sposób pozwoli na swobodne obracanie jej, można również wykorzystać specjalne tacki na grilla. Do grillowania najlepiej przyprawić rybę od środka, można do tego użyć pieprzu cytrynowego, soli, masła i pęczka natki pietruszki.

Na grillu można również przygotować krewetki i inne owoce morza. Krewetki można zamarynować podobnie jak kurczaka i nabić na patyczki do szaszłyków. Wspaniale będą również smakować przygotowane na grillu omułki i przegrzebki, można je doprawić z użyciem masła, wina oraz delikatnych ziół na tacce aluminiowej. Warto pamiętać, że ryby i inne owoce morza potrzebują krótszego czasu grillowania niż mięso, konieczne jest, więc częste sprawdzanie, czy nie należy zdjąć mięsa z ognia. Niektóre z nich potrzebują wyłącznie kilku minut pieczenia.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.