Łomnicka Hala Mleczna pozwala „na żywo” obserwować proces powstawania rzemieślniczych serów. To nowy pomysł twórców Serów Łomnickich, ktore znane są od dekady smakoszom polskich tradycyjnych serów regionalnych.
Przeczytaj więcej na temat: Sery Łomnickie
Łomnicka Hala Mleczna to coś nowego, pewnie nawet unikalnego w skali kraju. Na czym polega jej działalność?
Bożena Sokołowska: Stworzyliśmy bardzo szczególne miejsce – Łomnicką Halę Mleczną! Miejsce dla turysty, w którym unaoczniony jest proces tworzenia serów w połączeniu z degustacją. To innowacyjne, w skali kraju, podejście. Pomieszczenie do degustacji, sprzedaży i obsługi turystów jest oddzielone od pomieszczenia produkcyjnego szklaną ścianą. Taki sposób prezentacji pozwala zademonstrować turystom proces produkcji serów przy jednoczesnym zachowaniu ostrożności, eliminując ryzyko przedostania się niepożądanych zanieczyszczeń do wytwarzanych produktów. Takie rozwiązanie to nowość, ponieważ nie można jej porównać z produkcją w dużych zakładach mleczarskich, do których dostęp jest znikomy.
Czyli Łomnicka Hala Mleczna łączy w sobie w zasadzie trzy funkcje?
Bożena Sokołowska: A nawet więcej: produkcja, sprzedaż, gastronomia i edukacja. W części sklepowej znajdują są sprzęty, które przez wiele dekad służyły do produkcji sera, a dzisiaj tworzą piękną historię. Prócz historycznej wartości naszej ekspozycji, chcemy edukować turystów z aktualnych procedur, procesów i techniki serowarstwa.
Przeczytaj także: Targ serów w Alkmaar
Jak zrodził się pomysł stworzenia Łomnickiej Hali Mlecznej?
Bożena Sokołowska: Pomysł został zaczerpnięty z Finlandii, gdzie odwiedziliśmy lokalną serowarnię produkującą sery typu cheddar. To właśnie tam zobaczyliśmy rozwiązanie, które nas zafascynowało i które chcieliśmy zastosować w naszym obiekcie.
Ludzie siedzieli przy kawie, herbacie, degustowali i kupowali lokalne produkty, podczas gdy za szybą w sąsiednim pomieszczeniu odbywała się produkcja serów. Z naszej wieloletniej praktyki wiemy, że turyści są bardzo zainteresowani produktami lokalnymi, a możliwość zobaczenia sposobu ich wytwarzania wg tradycyjnych receptur, a także przy użyciu nowoczesnego sprzętu, jest dla nich szczególnie ekscytująca.
Hala powstała ze wsparciem funduszy unijnych, prawda?
Owszem! Uzyskaliśmy pomoc z funduszu unijnego „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Dzięki temu mogliśmy zakupić profesjonalny kocioł serowarski. Zwiększyło to nasze możliwości produkcyjne, wpłynęło na jakość pracy i uatrakcyjniło naszą ofertę dla turystów. To on jest „bohaterem” numer jeden, ale dodatkowo powstała także nowoczesna hala produkcyjna.
Z kolei nasz punkt gastronomiczny to miejsce, w którym oferowane są wszystkie nasze produkty z mleka koziego oraz krowiego oraz inne przysmaki takie jak:
- sernik z koziego mleka,
- zupa na koziej serwatce,
- pierogi z kozim serem,
- lody na kozim serze!
Jakie macie plany związane z tym miejscem? Czy pojawi się tam jeszcze coś ciekawego?
To miejsce ma potencjał i daje dużo możliwości, a życie jest najlepszym doradcą. Zobaczymy co przyniesie….
Dowiedz się więcej na temat: oscypek
Jak do Was trafić?
Jesteśmy w samym centrum Karkonoszy – w Łomnicy. Na szlaku głównych atrakcji Karkonoskich – w Krainie Ducha Gór i w Dolinie Pałaców i Ogrodów. Łomnicka Hala Mleczna znajduje się przy drodze między Jelenią Górą a Karpaczem, niedaleko bardzo znanego Pałacu ŁOMNICA.
Łomnicka Hala Mleczna ul. Karkonoska 113b , 58-508 Łomnica . Zapraszamy codziennie od 10 do 18.
Z Bożeną Sokołowską rozmawiał: Adam Turowiec