Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca

blank

Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca to sycąca i rozgrzewająca propozycja na danie główne. Słodko-kwaśno w smaku zyskała ciekawy charakter w połączeniu z bogatymi w potas i białko orzechami.

Zupa może być pikantna, jednak w jakim stopniu, jest to zależne od nas. Dobrze smakuje zarówno w wersji łagodnej, jak i ostrej.

Jak przygotować krem ziemniaczano-dyniowy?

Czas przygotowania: 40 min

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg dyni dynia (użyłam piżmowej, może być jakakolwiek inna)
  • 200 g nerkowców
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • ½ białej cebuli
  • sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • świeży lub suszony tymianek, sól, pieprz, papryczka chilli

Ziemniaki i dynię obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka o grubym dnie z niewielką ilością wody. Gotujemy do miękkości (dzięki pokrojeniu warzyw na mniejsze kawałki gotowanie zajmuje kilkanaście minut).

Pozostałą wodę po gotowaniu odlewamy, dodajemy mleko ryżowe (3/4 porcji) oraz obraną cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy papryczkę chili (wrzucamy w całości) lub używamy suszonej. Mieszając, gotujemy 3-4 minuty. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, dodajemy jeszcze mleka ryżowego.

W blenderze z misą oraz nożem tnącym blendujemy 200 g orzechów z 1/4 porcji mleka ryżowego. Uzyskaną masę dodajemy do zupy i tylko mieszamy, nie gotujemy.

Przyprawiamy do smaku, ale intensywnie. Jemy lekko podgrzaną, nie gorącą, podaną ze świeżym tymiankiem.

Brak postów do wyświetlenia