Teraz czytasz...
Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca

Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca to sycąca i rozgrzewająca propozycja na danie główne. Słodko-kwaśno w smaku zyskała ciekawy charakter w połączeniu z bogatymi w potas i białko orzechami.

Zupa może być pikantna, jednak w jakim stopniu, jest to zależne od nas. Dobrze smakuje zarówno w wersji łagodnej, jak i ostrej.

Ziemniaki i 5 faktów, które musisz o nich wiedzieć!

Krem ziemniaczano-dyniowy idealny na jesień

Zupa jest doskonała na chłodniejsze dni. Rozgrzewa, ale też syci. Po jednej porcji szybko nie odczujemy głodu.

Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca

Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca to sycąca i rozgrzewająca propozycja na danie główne. Słodko-kwaśno w smaku zyskała ciekawy charakter w połączeniu z bogatymi w potas i białko orzechami.
Autorką przepisu jest Maria Zubowicz.
Prep Time 40 mins

Składniki
  

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg dyni (użyłam piżmowej, może być jakakolwiek inna)
  • 200 g nerkowców
  • 2 szkl. mleka ryżowego
  • ½ białej cebuli
  • sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • świeży lub suszony tymianek
  • sól, pieprz, papryczka chilli

Przygotowanie
 

  • Ziemniaki i dynię obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka o grubym dnie z niewielką ilością wody.
  • Gotujemy do miękkości (dzięki pokrojeniu warzyw na mniejsze kawałki gotowanie zajmuje kilkanaście minut).
  • Pozostałą wodę po gotowaniu odlewamy, dodajemy mleko ryżowe (3/4 porcji) oraz obraną cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki.
  • Blendujemy na gładką masę.
  • Dodajemy papryczkę chili (wrzucamy w całości) lub używamy suszonej.
  • Mieszając, gotujemy 3-4 minuty. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, dodajemy jeszcze mleka ryżowego.
  • W blenderze z misą oraz nożem tnącym blendujemy 200 g orzechów z 1/4 porcji mleka ryżowego. Uzyskaną masę dodajemy do zupy i tylko mieszamy, nie gotujemy.
  • Przyprawiamy do smaku, ale intensywnie. Jemy lekko podgrzaną, nie gorącą, podaną ze świeżym tymiankiem.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.