Zupa z fasoli mung z ogórkami kiszonymi – ten przepis to połączenie egzotyki z kuchnią rodzimą? Dlaczego nie! Takie połączenie smaków pomoże stworzyć wyjątkowe danie, idealne na mroźny dzień.
W polskich domach fasola mung nie gości zbyt często. Chętniej sięgamy po nasze rodzime warzywa, równie pyszne i zdrowe. Nie zamykamy się jednak na nowości, chętnie tez eksperymentujemy. Fasola mung daje ku temu wiele możliwości. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni wietnamskiej i chińskiej.
Strączki – smaczne, zdrowe i odżywcze. Które z nich są dla nas najcenniejsze?
Fasola mung zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka. Jej kiełki są niezwykle zdrowe: mają mnóstwo witamin (zwłaszcza A, C i E) oraz soli mineralnych. Mają zdolność usuwania toksyn z organizmu.
Nasiona fasoli mung mają delikatny smak. Dodaje się je do zup, sosów i sałatek.
→ Przeczytaj również: Jak wyhodować i do czego wykorzystać kiełki fasoli mung?
Zupa z fasoli mung z ogórkami kiszonymi – jak ją przygotować?
Składniki:
- 3-4 średnie ogórki kiszone (kiszone czy kwaszone? – przeczytaj więcej),
- 0,5 litra wody z ogórków kiszonych,
- 400 g fasoli mung,
- pęczek koperku,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 l wywaru roślinnego (na garnek 5 l),
- kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, kminek.
Sposób przygotowania:
Namaczamy fasolę mung na 12 h przed przyrządzeniem, następnie gotujemy do miękkości (solimy na końcu gotowania). Do garnka wlewamy wywar roślinny, ugotowaną fasolę mung, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz wodę z ogórków. Dopełniamy garnek wodą. Dodajemy posiekany czosnek (po posiekaniu niech poleży z 10-15 min przed dodaniem do zupy), koperek oraz przyprawy. Całość gotujemy ok. 30 min na małym ogniu.