Teraz czytasz...
Kiełki lucerny – właściwości i zalety
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kiełki lucerny – właściwości i zalety

kiełki lucerny w drewnianej misce

Kiełki lucerny to jedne z częściej wybieranych kiełek. Są bardzo zdrowe: dostarczają wiele witamin i składników odżywczych. Do czego warto je dodawać? Gdzie kupować nasiona? I jak hodować kiełki w słoiku? Przeczytajcie.

Kiełki lucerny idealne dla każdego

Zanim bliżej poznamy kiełki lucerny, przyjrzyjmy się samej roślinie.

Lucerna siewna jest kwitnącą byliną, której właściwości lecznicze znane były od starożytności. To ozima roślina strączkowa osiągająca do 1 metra wysokości, żyjąca od trzech do dwunastu lat, w zależności od odmiany i klimatu. Przypomina koniczynę z pękami małych purpurowych kwiatów. Jest bardzo lubiana przez zwierzęta (m.in. bydło).

→ Przeczytaj więcej: Jak siać kiełki?

Lucerna: właściwości prozdrowotne

Biolog, Frank Bouer, nazywał tę roślinę wielkim uzdrowicielem. Sugerował nawet kurację wzmacniającą dla dzieci z zastosowaniem preparatu witaminowo-mineralnego na bazie lucerny. Leczył nim także żołnierzy z problemami ze strony układu moczowego.

Nie bez uzasadnienia, bo jej zastosowanie lecznicze jest bardzo szerokie.

Zobacz także

pudding

→ Przeczytaj więcej: Rzeżucha – jak posiać i jakie ma właściwości?

Lucerna:

  • pobudza apetyt,
  • niweluje wzdęcia i wrzody żołądka (ma właściwości alkalizujące),
  • poprawia mikroflorę jelit,
  • jest wykorzystywana jako środek moczopędny i w przypadku długotrwałych zaburzeń pęcherza moczowego i prostaty,
  • poprawia laktację,
  • działa przeciwzapalnie
  • łagodzi syndrom napięcia przedmiesiączkowego dzięki fitoestrogenom,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi (dzięki saponinom), co potwierdzają badania medyczne (zaleca się 5-10 g ziela dziennie w naparze wypijanym trzy razy dziennie),
  • zwiększa odporność,
  • łagodzi bóle reumatyczne,
  • dodaje sił witalnych u osób starszych.
kiełki lucerny na kanapce
Czy kiełki są zdrowe? Zdecydowanie!

Kiełki lucerny – witaminy i minerały

Kiełki lucerny (właściwości lecznicze są zbliżone do tych uzyskiwanych z liści rośliny) są bardzo dobrym źródłem witaminy A, a także witaminy C, D, E i K. Dostarczają też wielu składników mineralnych: potasu, żelaza, wapnia i fosforu, a także kwasy omega-3. Są bogate w chlorofil, czyli jeden z fitozwiązków o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Wspomaga wchłanianie i przyswajanie węglowodanów, białka, wapnia, żelaza i innych pierwiastków śladowych.

Zawiera ponadto saponiny triterpenowe o działaniu przeciwgrzybicznym, kiełki z lucerny wspomagają więc leczenie drożdżaków.

Warto jednak pamiętać, że lucerna nie może być stosowana bez umiaru (dłużej niż trzy miesiące) i przy niektórych schorzeniach. Lepiej unikać jej w ciąży, bo może spowodować skurcze macicy. Nie należy jej stosować w stwardnieniu rozsianym, toczniu rumieniowatym i przy przyjmowaniu leków immunosupresyjnych, bo może osłabić ich działanie.

Jak wyhodować kiełki?

By uzyskać wartościowy dodatek do kanapek, zup i sałatek potrzeba kupić dobrej jakości nasiona na kiełki. My polecamy te z certyfikatem ekologicznym. A to dlatego, że pozyskuje się je z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli, mamy więc pewność, że mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości.

Kiedy mamy już nasiona, czas na wysiew. W przypadku lucerny nasiona należy moczyć przez ok. 10 h. Po tym czasie należy je wypłukać i umieścić równomiernie w kiełkownicy, następnie podlewać 2-3 razy dziennie.

Można też hodować kiełki w słoikach i lucerna nada się do tego idealnie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.