Kiełki to znakomite źródło witamin i minerałów. Zima i początek wiosny to okres, gdy wiele osób pyta o suplementy diety zawierające witaminy i minerały. Tymczasem wystarczy odpowiednie naczynie, niewielka ilość wody oraz to, co najważniejsze: ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych lub warzyw, by zapewnić sobie zestaw witamin i minerałów jak najlepszej jakości!
Do tego dochodzą jeszcze białka, tłuszcze i cukry proste – wszystkie te składniki odżywcze mogą być dostępne dzięki kiełkom. Zwyczaj prowadzenia uprawy i spożywania kiełkowanych nasion wywodzi się z Azji. Od wielu wieków stanowią one składnik tamtejszej kuchni.
Małe rozmiarem, silne witaminami i minerałami
Właściwości odżywcze skiełkowanych nasion zostały rozpowszechnione w XX w. dzięki badaniom amerykańskiego naukowca dr. Clive’a McKay’a, który na przykładzie kiełkujących ziaren owsa stwierdził, że zawartość witaminy C wzrasta w ciągu 72 godz. o 60%, witaminy E o 33%, zaś sole mineralne wraz z mikroelementami tworzą związki łatwo przyswajalne przez organizm człowieka.
Przegląd poszczególnych rodzajów kiełków. ich właściwości i zastosowanie
Kiełki słonecznika, rzodkiewki, lucerny, fasoli mung i adzuki
Są dobrym źródłem polifenoli (związków o właściwościach antyoksydacyjnych, chroniących komórki przed atakami wolnych rodników)
Kiełki soi, lucerny, koniczyny
Dostarczają fitoestrogenów, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory piersi i osteoporozę.
Należy jednak pamiętać, że produkty zawierające fitoestrogeny nie powinny być stosowane u osób już chorujących na nowotwory hormonozależne.

Kiełki nasion gorczycy i rzeżuchy (pieprzycy), rzodkiewki
Polecane są osobom borykającym się z wypryskami skórnymi, a także w takich dolegliwościach przewodu pokarmowego, jak: niestrawność, nieżyty żołądka i jelit. W kiełkach rzeżuchy wśród składników mineralnych występuje jod, co powinny wziąć pod uwagę osoby z chorobami tarczycy.
Kiełki nasion dyni
Zawierają dużo żelaza 11,2 mg/100 g, zalecane są przy anemii, a ponadto w schorzeniach gruczołu krokowego ze względu na zawartość fitosteroli.
Kiełki buraka
To dobre źródło żelaza i kwasu foliowego. Powinny o tym pamiętać osoby z anemią, zwłaszcza jeśli źle tolerują preparaty żelaza. Kiełki buraka posiadają także właściwości odkwaszające, zaś obecna w nich betacyjanina wykazuje właściwości antynowotworowe.
Kiełki zbóż
Polecane są ze względu na dużą zawartość witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, jako pokarm przeciwdziałający starzeniu się.
Kiełki kozieradki
Ze względu na specyficzny smak nie każdemu mogą smakować. Pamiętajmy, aby nie były zbyt przerośnięte, najlepiej, by odpowiadały długości ziarna, wówczas nie będą gorzkie. Zalecane są w celu zwiększenia wydzielenia soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego dla osób mających problemy z trawieniem.
Kiełki fasolki adzuki
Polecane są z przy chorobach trzustki i nerek oraz w anemii.
Artykuł pochodzi z drukowanej edycji Biokuriera
Joanna Typek