Teraz czytasz...
Owsianka z rzodkiewką [przepis]

Owsianka z rzodkiewką [przepis]

Avatar photo

Owsianka z rzodkiewką to ciekawa wiosenna opcja na śniadanie. To niewielkie czerwone warzywo sprawdza się jako dodatek do kanapek, ale rzodkiewkę warto dodać również do… owsianki! Zaskoczeni? Spróbujcie sami. 

By przygotować owsiankę z rzodkiewką potrzebne są następujące składniki:

  • 1 małe awokado
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • kilka rzodkiewek
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • woda, sól

Owsianka z rzodkiewką w 5 krokach

  1. Obierz awokado, pokrój na kawałki, umyj i pokrój rzodkiewki.
  2. Wsyp płatki owsiane do garnka.
  3. Dodaj szpinak, rzodkiewki i awokado. Zalej wodą tak, by było jej co najmniej 2 razy więcej niż płatków.
  4. Wsyp pestki dyni i płatki drożdżowe. Gotuj do miękkości płatków, ciągle mieszając.
  5. Przypraw solą do smaku. W razie potrzeby dodaj wody.

Podawaj posypane płatkami i świeżymi rzodkiewkami.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Edyty Stępczyńskiej „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.