Owsianka z rzodkiewką to ciekawa wiosenna opcja na śniadanie. To niewielkie czerwone warzywo sprawdza się jako dodatek do kanapek, ale rzodkiewkę warto dodać również do… owsianki! Zaskoczeni? Spróbujcie sami.
By przygotować owsiankę z rzodkiewką potrzebne są następujące składniki:
- 1 małe awokado
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 szklanka płatków owsianych
- kilka rzodkiewek
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- woda, sól
Owsianka z rzodkiewką w 5 krokach
- Obierz awokado, pokrój na kawałki, umyj i pokrój rzodkiewki.
- Wsyp płatki owsiane do garnka.
- Dodaj szpinak, rzodkiewki i awokado. Zalej wodą tak, by było jej co najmniej 2 razy więcej niż płatków.
- Wsyp pestki dyni i płatki drożdżowe. Gotuj do miękkości płatków, ciągle mieszając.
- Przypraw solą do smaku. W razie potrzeby dodaj wody.
Podawaj posypane płatkami i świeżymi rzodkiewkami.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Edyty Stępczyńskiej „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów”