Teraz czytasz...
Cytrusowy „sernik” bez dodatku cukru, mąki, tłuszczów i nabiału

Cytrusowy „sernik” bez dodatku cukru, mąki, tłuszczów i nabiału

Składniki:

warstwa na spód sernika:
1 szklanka figi

1 szklanki ziarna słonecznika

proso ekspandowane (można pominąć 1/2 szklanki, w sklepach eko)

„sernik”:

nerkowce (szklanka, koniecznie namocz dzień wcześniej!)

wiórki kokosowe (3 szklanki, masełko)

banan (1.1/2)

pomarańcze ekologiczne ze skórką (2 szt., nieduże)

cytryna ekologiczna ze skórką (1 szt)

kurkuma

 

 

Wykonanie:

W dowolnie wybranym „narzędziu zbrodni” zmiel figi ze słonecznikiem (wyciskarka ślimakowa jest idealna ale możesz użyć maszynki do mięsa bodź innego „miażdżacza” albo namoczyć figi, osobno ziarna i zmiksować po odlaniu wody). Do powstałej masy dorzuć proso ekspandowane i  porządnie wymieszaj. Wyłóż formę papierem do pieczenia, „wyklej” spód masą lekko podwijając boki (wyprofiluj miseczkę) i wstaw w lodówki. Teraz zajmiemy się masą „sernikową”. Odsącz z wody nerkowce i zmiksuj na gładko (u mnie udało się na „prawie gładko” 😉 ). Zrób z wiórków kokosowych masełko (przepis). Połącz nerkowce z masełkiem, dodaj zmiksowane w całości pomarańcze i cytrynę (bez pestek, za to ze skórką) oraz banana (bez skórki oczywistość 😉 ). Całość zmiksuj, wyłóż na blat- podstawę i wstaw do zamrażarki na kilka godzin (4-5?). Przygotuj czekoladę według dowolnego przepisu Smakoterapii (ten albo może wolisz ten). Zadbaj by krem czekoladowy miał takie proporcje by był gęsty (nie rozrzedzaj za bardzo), wylej masę na serniczek i wstaw do zamrażarki by jeszcze trochę schłodzić wierzchnią warstwę (nie mroź!). Wykonaj dowolne ozdoby, na przykład tę różę z kiwi. 🙂
Gotowe!
Smacznego!
🙂
*oryginalny przepis, któremu nie byłam do końca wierna, opatrzony cudownymi zdjęciami, znajdziecie tutaj: klik
*Piękny pomysł na różę na torcie podpatrzyłam u Ani na blogu Biblia Smaków (klik). ale chyba się za krótko przyglądałam bo moja jakaś mniej piękna. 😉 Polecam Waszej uwadze Anusiowe eksperymenty z chlebem bez glutenu! 🙂

autorka przepisu: Iwona (smakoterapia.pl)

Przepis zwyciężył w naszym konkursie: Skrzynka eko cytrusów za najlepszy przepis

Zobacz także

dynia hokkaido, pestki dyni hokkaido

Wróć do listy przepisów ] [wróc do spisu przepisów cytrusowych]

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.