Teraz czytasz...
Sernik na piernikowym spodzie z cytrynowym posmakiem
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Sernik na piernikowym spodzie z cytrynowym posmakiem

Składniki:

170 g masła

250 g kruchych ciasteczek – petitki

3 łyżeczki przyprawy do piernika

750 g sera ( może być gotowy do sernika)

200 g cukru pudru

4 jajka

1 łyżeczka skórki pomarańczowej

2 łyżeczki skórki z cytryny

2 łyżeczki aromatu cytrynowego

2 łyżki budyniu waniliowego

1 cukier waniliowy

tabliczka deserowej czekolady

6 łyżek cukru

Przepis

spód: ciasteczka kruszymy ; miksujemy na gładką masę z 150 g masła i 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. wykładamy nim tortownice, spód i boki – 25 cm średnicy , wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia; wstawiamy na 30 minut do lodówki masa: Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy ser i miksujemy, dodajemy kolejnie : łyżeczkę masła , budyń, skórkę pomarańczową , skórkę z cytryny , aromat cytrynowy 1 łyżeczkę przyprawy do piernika; możemy dodać kilka kropel aromatu. Białka ubijamy na sztywno , dodajemy delikatnie do masy i mieszamy już ręcznie , najlepiej drewnianą łyżką. Wyciągamy spód z lodówki , wlewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp. 180 stopni ; po upieczeniu wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i zostawiamy na chwilę aby nie opadł. Gdy sernik wystygnie polewamy roztopioną czekoladą ; cukier rozpuszczamy na karmel; na papierze do pieczenia tworzymy gwiazdki z karmelu; gdy zastygną dekorujemy nimi sernik .

pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim na chwilę sernik aby nie oklapł, lekko uchylając drzwiczki

autorka przepisu: Dominika

Sprawdź także przepis na: piernik staropolski

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.