Składniki:
170 g masła
250 g kruchych ciasteczek – petitki
3 łyżeczki przyprawy do piernika
750 g sera ( może być gotowy do sernika)
200 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
2 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżeczki aromatu cytrynowego
2 łyżki budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
tabliczka deserowej czekolady
6 łyżek cukru
Przepis
spód: ciasteczka kruszymy ; miksujemy na gładką masę z 150 g masła i 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. wykładamy nim tortownice, spód i boki – 25 cm średnicy , wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia; wstawiamy na 30 minut do lodówki masa: Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy ser i miksujemy, dodajemy kolejnie : łyżeczkę masła , budyń, skórkę pomarańczową , skórkę z cytryny , aromat cytrynowy 1 łyżeczkę przyprawy do piernika; możemy dodać kilka kropel aromatu. Białka ubijamy na sztywno , dodajemy delikatnie do masy i mieszamy już ręcznie , najlepiej drewnianą łyżką. Wyciągamy spód z lodówki , wlewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp. 180 stopni ; po upieczeniu wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i zostawiamy na chwilę aby nie opadł. Gdy sernik wystygnie polewamy roztopioną czekoladą ; cukier rozpuszczamy na karmel; na papierze do pieczenia tworzymy gwiazdki z karmelu; gdy zastygną dekorujemy nimi sernik .
pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim na chwilę sernik aby nie oklapł, lekko uchylając drzwiczki
autorka przepisu: Dominika
Sprawdź także przepis na: piernik staropolski