Potrawa inspirowana jest tradycyjną zapiekanką o nazwie reczczoniak, ale z powodzeniem sprawdza się także jako farsz do naleśników. Można dodać też duszonych grzybów z cebulą albo warzyw.
Składniki: (porcja dla 4-6 osób)
- 500g kaszy gryczanej niepalonej (ew. palonej) (ugotowanej)
- 8-10 ugotowanych, średnich ziemniaków
- 150g białego sera półtłustego
- 2 jajka
- przyprawy bio: sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki masła bio, bułka tarta
Sposób przygotowania:
Łączymy wszystkie składniki: kaszę gryczaną, ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia), biały ser, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku i wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem, posypanego bułką tartą. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku (180-200 st.) ok. godziny. Smakuje wyśmienicie z ekologicznym keczupem, jak również z ogórkami małosolnymi. Porcje zapiekanki można odgrzewać na patelni lub w piekarniku. Danie smaczne, pożywne i lekkostrawne.
Zamiast zapiekanki możemy zrobić, z powyższych składników, farsz do naleśników. Wówczas nie dodajemy jajek, a ziemniaki przygrzewamy z odrobiną tłuszczu na patelni i łączymy je z ugotowaną kaszą gryczaną i białym serem.
Smacznego!
autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska