Zanim kupisz wyciskarkę do soków

Jak działa wyciskarka do soku?Wyciskarki do soków różnią się znacznie od znanych nam od dawna sokowirówek, zwłaszcza efektem końcowym: jakością soku. Dlaczego tak się dzieje? Jak działają wyciskarki do soków? Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Wyciskarka przypomina nieco znaną nam maszynkę do mielenia, tylko że w tej pierwszej wałki ślimakowe są bardzo szczelnie dopasowane. Poruszają się dzięki napędowi elektrycznemu lub ręcznemu.

W pierwszym etapie robienia soku surowiec roślinny zostaje bardzo dokładnie zgnieciony i rozdrobniony w pierwszej części ślimaków, aby dalsza część wyciskania była jak najefektywniejsza.

Jak wygląda drugi etap? Wstępnie rozdrobniony surowiec przechodzi przez część miażdżącą, gdzie przedostaje się dalej pod dużym ciśnieniem, dzięki ruchowi ślimakowemu tłoczącemu masę.
W trzecim etapie pozostałe lekko mokre części miażdżonych roślin zostają dociskane wprost na sito

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Różnica tkwi w temperaturze

Co odróżnia wyciskarkę od wirówki, to: niska temperatura pracy przez małe obroty (najczęściej około 80 na minutę). Mniejszy jest też hałas (około 60dB) i zużycie prądu, bo między 150-200W (chyba że używamy urządzenia z korbką, gdzie niepotrzebne jest nam źródło energii). Istotna jest także efektywność. Po dość prostym procesie wyciskania pozostaje mało odpadów. Wszystkie resztki mogą jednak znaleźć się w kompostowniku.

Wyciskarki do soków łatwo się składają i rozkładają, dzięki czemu mycie nie jest wielkim problemem: sitko czyścimy twardą szczoteczką. Ślimaki wystarczy opłukać dokładnie pod bieżącą wodą.

O jakości soków z wyciskarki

Jakość soku jest nieporównanie lepsza: nie napowietrza się on i nie nagrzewa jak w sokowirówkach (tam występują prędkości rzędu 10000-40000 obrotów/min.). Nie pieni się. Ilość obrotów świdra wynosząca 80 obrotów/min, a zarazem niska prędkość pozwalają zachować składniki odżywcze na dłużej niż w przypadku „tradycyjnej” sokowirówki.

REKLAMA: Sprawdź ofertę wyciskarek na Neo24.pl

Z czego sok…  

Ślimaki (jeden lub dwa) służą do wytłoczenia soku z owoców i warzyw, czasem jest specjalny drugi komplet do kiełków i ziół. Możliwe jest wyciskanie soku nawet z pszenicy i jęczmienia , twardych warzyw jak marchew i buraki, miękkich owoców jak pomarańcze,  łatwa staje się też produkcja sorbetów. Można więc robić soki z większej ilości roślin niż w sokowirówkach, w tym warzyw liściowych i traw oraz owoców cytrusowych. Zrobimy sok z natki pietruszki, sałaty, kapusty, liści pokrzywy, szpinaku, mleczu, trawy pszenicznej, przez owoce, w tym miękkie (truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny) i cytrusowe  po twarde warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler). Jeśli chcemy uzyskać gęstszy napój, to używamy sitka o większych oczkach.

Przeczytaj także: Jak wybrać dobry blender?

Bezpieczeństwo

Materiały użyte do produkcji najważniejszych części, czyli wałków ślimakowych, to najczęściej: poliwęglan, stal nierdzewna, ultem. Ten ostatni to termoplastyczny materiał z grupy polieteroimidów, używany też w sprzętach medycznych i instrumentach chemicznych. Ma bardzo dobre właściwości mechaniczne, dobrą odporność zmęczeniowa, chemiczną. Dobre właściwości dielektryczne, jest odporny na hydrolizę. Ma ograniczoną odporność na kwasy mineralne i roztwory soli. Wszystkie urządzenia powinny posiadać niezbędne atesty, co zagwarantuje nam dużą trwałość  i bezpieczeństwo.

Szukaj najtańszych ofert na wyciskarki (Ceneo.pl)

Niektóre wyciskarki o pięknym wyglądzie, zbudowane w całości ze stali nierdzewnej, mogą stać się nawet ozdobą kuchni. Wyciskarka to także doskonały prezent dla kogoś, kto dba o zdrowie. Nie jest to jednak zakup tani. Ceny oscylują w okolicach 1500 – 3000 złotych, ale są też modele ręczne w cenie poniżej 200 złotych.

O parametrach wyciskarek do soków

Alternatywą dla urządzeń elektrycznych (można zabrać na działkę, gdzie nie zawsze jest prąd) to ręczne wyciskarki z korbą. Waga każdego z tych urządzeń jest dość duża, bo od około 5 kg do kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu kg (prasy do wyciskania). Dużo ważą ślimaki i silnik. Obudowa też, bo musi być wytrzymała. Lżejsze z poliwęglanu są też droższe. Niektóre zestawy mają nakładki do makaronów i mielenia.

Z reguły silniki mają bezpiecznik termiczny, który zapobiega przegrzaniu się urządzenia. Daje się ono uruchomić ponownie po ostygnięciu. Jak wspomnieliśmy są wyciskarki jednoślimakowe i dwuślimakowe. Droższe wyciskarki do soków wyposażone są nawet  wentylator chłodzący silnik i manualny przełącznik na bieg wsteczny (pomocny w razie zapchania, podobno lepszy niż przełącznik automatyczny).

Na polskim rynku dostępna jest także bardzo wydajna (o nacisku 2 ton), metalowa prasa do wyciskania (także przydatna w Terapii Gersona).

Nikogo nie trzeba przekonywać do walorów smakowych świeżych soków, a ich picie wyjdzie nam też na zdrowie. Jakiś czas temu pisaliśmy zresztą o poradniku Colette Herve-Pairain i Nadege Pairain „Niezwykłe zalety zielonych koktajli. Dieta chlorofilowa”.

Małgorzata Górska

Brak postów do wyświetlenia