Teraz czytasz...
Pieczone owoce pod zimową pierzynką
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pieczone owoce pod zimową pierzynką

Składniki:
1 kg jabłek BIO, 5 łyżek mrożonych jagód, 1 dojrzały banan BIO,
1 łyżka masła BIO
2-3 łyżki brązowego cukru lub płynnego miodu BIO
1 łyżeczka świeżo startego imbiru BIO
1 łyżeczka cynamonu BIO
1 łyżeczka soku z cytryny BIO
Wiórki kokosowe BIO


 


 

Jabłka, najlepiej kwaskowate i bardzo dojrzałe, obrać ze skórki, pokroić na plasterki i wrzucić na rozgrzane na patelni masło. Dodać obranego i pokrojonego w plasterki banana, zasypać cukrem lub polać płynnym miodem. Wymieszać i chwilkę poddusić ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu, by owoce zmiękły. Pod koniec dodać mrożone jagody. Ciepłe owoce doprawić świeżo startym imbirem, cynamonem i sokiem z cytryny. Całość wymieszać i przełożyć do pucharków. Owoce podawać na ciepło posypane wiórkami kokosowymi.

Deser jest lekkostrawny i mocno rozgrzewający. Polecany w zimowe dni dla dzieci (już od 1,5 roku) i dorosłych, jako zdrowe witaminowe danie .

Ciepłą sałatkę owocową można komponować wg własnego uznania i wzbogacić np. malinami, bakaliami lub gorzką czekoladą.

Pieczone owoce, wcześniej schłodzone można także zmiksować z ekologicznym jogurtem naturalnym i spożywać na śniadanie jako samodzielne danie lub w połączeniu z płatkami, bakaliami i amarantusem.

Gorąco polecam. Smacznego.

Autorka przepisu: Magdalena Przybylak-Zdanowicz

 

[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.