Składniki:
200 ml mleka migdałowo-ryżowego BIO
2 łyżki cukru pudru BIO
125 g mąki pszennej BIO
1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
szczypta soli
olej do smażenia
konfitura z wiśni (domowej roboty)
syrop klonowy BIO do polania
2 banany pokrojone w talarki
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i dodać cukier
Wlać do mąki mleko i ekstrakt z wanilii, wymieszać mikserem, aby powstało gładkie ciasto
Nagrzać patelnię (użyłam małej ok. 20cm), polać olejem i smażyć na niej na średnim ogniu około minuty okrągłe placuszki ok. 10-12cm,
Gdy na powierzchni placka zaczną powstawać bąbelki i będzie on prawie ścięty, położyć na nim (na górnej powierzchni) wcześniej przygotowane plasterki banana a następnie przewrócić placuszek na drugą stronę, chwilę go dosmażając
Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzać na patelni kolejną porcję oleju i czynność powtórzyć
Gotowe pancakes wyłożyć na talerz, polać je syropem klonowym lub ciepłą konfiturą, podawać od razu po usmażeniu
Wskazówki:
Jeśli mamy większą patelnię, możemy usmażyć kilka placuszków na raz, to z pewnością skróci czas przygotowania.
Możemy użyć oczywiście dowolnego dozwolonego mleka, a dla nieuczulonych można do ciasta dodać także jajko.
Syrop jakim polejemy naleśniki to także dowolność, może być z Agawy, kukurydziany czy miód.
Zamiast banana można użyć jabłka
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!