Nowe badania naukowe dowiodły, że bioaktywne składniki białek serwatkowych mogą mieć zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej oraz w medycynie. Mogą leczyć nadciśnienie, działają antywirusowo i antybakteryjnie w przewodzie pokarmowym, wzmacniają śluzówkę żołądka, są pomocne z walce ze stresem, wykazują aktywność antygrzybiczną, a nawet hamują rozmnażanie rozwój komórek nowotworowych.
Białka serwatkowe mogą też regulować wydzielanie insuliny, przez to służyć diabetykom w stabilizacji poziomu cukru.
Możliwości zastosowania preparatów z serwatki jest bardzo dużo. Doświadczalnie wykorzystano preparat z białek serwatki jako środka służącego do gojenia się ran.
O nowych perspektywach wykorzystania tego produktu mlecznego pisze szerzej technolog żywności i żywienia dr inż. Dorota Kalicka, na łamach kwartalnika „Porady na zdrowie” (nr 20). Czasopismo dostępne jest w prenumeracie.
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!