CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 4-5 osób
Składniki:
• 400 ml mleka kokosowego BIO (z puszki)
• 170 g mąki pszennej, przesianej BIO
• 2 lub 3 pełne łyżki cukru pudru (ja dodałam 2)
• drobne wiórki kokosowe – 2 łyżki
• łyżeczka soku z limonki
• łyżka syropu klonowego do polania naleśników
• duże naturalne płatki kokosowe do dekoracji
• olej do smażenia
• brzoskwinie z puszki, 2 banany
Sposób przygotowania:
1.Mleczko kokosowe wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
2.Dodać przesianą mąkę, dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
4.Ciasto ma mieć lejącą, ale dość gęstą konsystencję, jeśli jest zbyt gęsta należy delikatnie dodać niedużą ilość chłodnej wody lub mleko kokosowe
5.Rozgrzać patelnię, najlepiej o średnicy ok. 20cm (mała)
6.Dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu (grubsze niż z mleka krowiego), przewracając delikatnie na drugą stronę
7.Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowane owoce (brzoskwinie z puszki pokrojone w cienkie kawałki, banany pokrojone w plasterki), polać syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem, udekorować płatkami kokosowymi
8.Naleśniki podawać ciepłe, najlepiej zaraz po usmażeniu, smakują bardzo dobrze także w wersji na zimno. Można je odgrzewać.
Wskazówki:
Ciasto naleśnikowe z mleczka kokosowego jest delikatniejsze i należy nie spieszyć się z jego odwracaniem podczas smażenia, niech się dobrze zrumieni. Nie może też być zbyt rzadkie ponieważ podczas smażenia nie uda się go przewrócić na drugą stronę (przyklei się do patelni). Praktykowałam już wersję usmażoną tylko po jednej stronie, nie ujmuje to smaku tym naleśnikom.
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!