Bułeczki gryczane – sprawdzony przepis
składniki:
1 szklanka mąki gryczanej Bio
1 szklanka mąki pszennej graham lub razowej 1/2-1/3 szklanki mąki 550 (niekoniecznie)
1 szklanka bio mleka roślinnego (dowolne, może być sojowe, ryżowe,
migdałowe, słonecznikowe, sezamowe…. najlepiej zrobione samemu, przepis
poniżej)
4 łyżki bio oleju
1/4 kostki drożdży
odrobina cukru, szczypta soli
dowolne nasiona (słonecznik, mak, dynia, sezam)
Sposób przygotowania:
Drożdże, odrobinę cukru, letnie mleko roślinne i łyżkę soli mieszamy razem w kubku. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. W misce przesiewamy mąki. Podrośnięty zaczyn mieszamy w misce z 4 łyżkami oleju, mąką i szczyptą soli. Dodajemy dowolne nasiona i zagniatamy ciasto.
Ponieważ ciasto z mąką gryczaną prawie nie klei się do rąk, więc brak klejenia nie będzie dla nas wskazówką, że ciasto jest już wyrobione. Ja wyrabiam je po prostu około 10 minut. Następnie ciasto stawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni, jeśli przechowuje się je w torebce foliowej.
Można również dodać do ciasta trochę słodu, wówczas świeżość utrzyma się również bez torebki.