Teraz czytasz...
Bułeczki gryczane
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Bułeczki gryczane

Bułeczki gryczane – sprawdzony przepis

składniki:

1 szklanka mąki gryczanej Bio
1 szklanka mąki pszennej graham lub razowej 1/2-1/3 szklanki mąki 550 (niekoniecznie)
1 szklanka bio mleka roślinnego (dowolne, może być sojowe, ryżowe,
migdałowe, słonecznikowe, sezamowe…. najlepiej zrobione samemu, przepis
poniżej)
4 łyżki bio oleju
1/4 kostki drożdży
odrobina cukru, szczypta soli
dowolne nasiona (słonecznik, mak, dynia, sezam)

Sposób przygotowania:

Drożdże, odrobinę cukru, letnie mleko roślinne i łyżkę soli mieszamy razem w kubku. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. W misce przesiewamy mąki. Podrośnięty zaczyn mieszamy w misce z 4 łyżkami oleju, mąką i szczyptą soli. Dodajemy dowolne nasiona i zagniatamy ciasto.

Ponieważ ciasto z mąką gryczaną prawie nie klei się do rąk, więc brak klejenia nie będzie dla nas wskazówką, że ciasto jest już wyrobione. Ja wyrabiam je po prostu około 10 minut. Następnie ciasto stawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi swoją objętość formujemy z niego niewielkie kuleczki, które posypujemy dowolnymi nasionami i układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. W piekarniku rozgrzanym do ok 40 stopni stawiamy bułeczki do ponownego wyrośnięcia, po czym zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor.

Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni, jeśli przechowuje się je w torebce foliowej.

Można również dodać do ciasta trochę słodu, wówczas świeżość utrzyma się również bez torebki.

 

autorka przepisu: Barbara Archita

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.