Placuszki bezglutenowe z czerwoną kapustą


Składniki

50 g mąki gryczanej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g maki ryżowej
50 g maki kukurydzianej
50 g siemienia lnianego zmielonego
2 szklanki wody
100 g kapusty czerwonej startej na grubych oczkach
sól, pieprz
olej do smażenia. 

Sposób przygotowania:

Składniki suche mieszamy
Dolewamy wodę
Dokładamy kapustę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy mocno patelnię ( najlepiej nieprzywierającą) i smażymy. Podajemy ciepłe polane swoim ulubionym sosem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Rada: Doskonałym dodatkiem jest sos ze słonecznika i posypany dużą ilością szczypiorku. Aby przygotować sos należy pół szklanki ziaren  namoczyć na 1 h we wrzątku.Woda powinna pokryć ziarna- można użyć mniej wody i stopniowo dolewać w zależności jaki stopień gęstości chcemy uzyskać. Następnie zmielić w blenderze, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

autorka przepisu: Magdalena Gaudyn

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia