Oto przepis:Postanowiłam sprawdzić czy ciasto tez się uda bez innych środków na rośnięcie. Okazało się pyszne, w ogóle nie chlebowe za sprawą mąki arachidowej. A soczyste za sprawa pomarańczy i daktyli.
1 szklanka zaczynu chlebowego żytniego
2,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki arachidowej
2,5 szklanki soku jabłkowego bez cukru
2 pomarańcze
10 daktyli
5 łyżek syropu z agawy
2 łyżki oleju
Mąkę mieszamy z zaczynem i sokiem jabłkowym. Zostawiamy do wyrośnięcia na 6-8 godzin.
Kroimy daktyle. Kroimy pomarańcze w plasterki. Smarujemy formę olejem. Wlewamy ciasto. Układamy na wierzchu pomarańcze. Pieczemy 50 min w temperaturze 180’C.
autorka przepisu: Ewa
Przepis nadesłany w ramach konkursu: Skrzynka eko cytrusów za najlepszy przepis
[ Wróć do listy przepisów ] [wróc do spisu przepisów cytrusowych]